Dostupni linkovi

Ponovo smijenjen generalni direktor BHRT-a


Parlament BiH je prije skoro četiri godine usvojio Zakon o javnom RTV sistemu, a u ovom trenutku do realizacije zakonskih odredbi javni RTV sistem dalje je nego ikada.

Javni RTV sistem u BiH čine Federalna RTV, RTV RS i BHRT. Kako vrijeme odmiče sve je manje dodirnih tačaka između ovih emitera, a korporacija koja ih je trebala objediniti nije ni na pomolu. Najveći dio problema prelama se preko BHRT.

Ova medijska kuća našla se ponovo u središte pažnje javnosti nakon inicijative o smjeni pravnog odbora koju su u državnom Parlamentu pokrenuli zastupnici Sadik Bahtić, Adem Huskić i Remzija Kadrić.

Smatraju da je Upravni odbor BHRT-a napravio niz propusta, ali i odbio da provodi parlamentarne zaključke. U međuvremenu, Upravni odbor UO danas je po drugi put smijenio generalnog direktora Mehmeda Agovića.
Mehmed Agović: Samo nezakonita moja smjena je koštala ovu firmu više od 100.000 maraka. S druge strane, oni su sebi uzeli za pravo da, pored destruktivnog djelovanja u kući i opstruiranja provođenja reforme RTV sektora i uspostavljanja korporacije, uzmu što više i novca.

Tek što se na osnovu odluke suda prije mjesec dana Mehmed Agović vratio na posao, Upravni odbor BHRT-a danas ga je ponovo smijenio sa mjesta generalnog direktora ove medijske kuće. Druga po redu smjena generalnog direktora došla je istovremeno s inicijativom nekoliko državnih zastupnika da se dužnosti razriješi Upravni odbor BHRT-a. Jedan od pokretača ove inicijative je i zastupnik Adem Huskić:

„Čuo sam da je danas UO BHRT-a smijenio direktora, gospodina Agovića. Ne znam šta se to promijenilo u odnosu na prethodnu odluku koja je poništena od strane suda i tu odluku UO smatram neodgovornom, ishitrenom i mislim da je uperena u osnovi protiv javnog servisa.“

Generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović kaže da je riječ o pokušaju članova UO da prikriju svoje nezakonite radnje, ali i da su pokazali da ne poštuju odluke Suda BiH:

„Samo nezakonita moja smjena je koštala ovu firmu više od 100.000 maraka. S druge strane, oni su sebi uzeli za pravo da, pored destruktivnog djelovanja u kući i opstruiranja provođenja reforme RTV sektora i uspostavljanja korporacije, uzmu što više i novca. Tako su sami sebi odredili, potpuno suprotno zakonu, da primaju istovremeno dvije naknade, jednu naknadu za rad u RTV BiH, a drugu naknadu za rad u odboru tog sistema koji još nije uspostavljen. Naravno, da bi bila što veća zarada, zatražili su da im se retroaktivno isplati od datuma njihovog imenovanja, a to je deveti mjesec 2006. godine, što bi ovu kuću koštalo oko 300.000 maraka.“

STRANAČKO UPLITANJE


Zakonska odredba prema kojoj članove Upravnog odbora javnih emitera u BiH biraju parlamenti omogućila je stranačko uplitanje u rad javnih servisa. Tako se preko leđa BHRT-a prelama sve ono što se dešava u Parlamentu, ali i u državi.

Privatni ili starančki animoziteti, ili, sa druge strane, uticaj političkih struktura, prije svega onih iz RS kojima je u interesu da BHRT ne stane na svoje noge, doveli su do toga da se ova medijska kuća nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Parlament donosi zaključke, Upravni odbor ih ne poštuje i svako ima drugačije mišljenje o tome ko je zapravo kriv za takvo stanje. Zastupnik Remzija Kadrić objašnjava zbog čega traže smjenu Upravnog odbora:

„Inicijativu za smjenu UO BHRT-a smo pokrenuli iz razloga što je Predstavnički dom u nekoliko navrata donosio zaključke u kojima je na jasan način tražio od UO da pokrenu mnoge stvari kad je u pitanju konsolidacija BHRT-a3. Međutim, Upravni odbor, kao i ostali emiteri u sklopu javnog sistema, nisu na tom planu ništa uradili.“

S druge strane, zastupnici iz RS smatraju da je ovakva inicijativa tek način političkog prepucavanja i način da se stane u zaštitu direktora Mehmeda Agovića. Pritom se zaboravlja da su politički predstavnici iz tog entiteta čvrsto stajali na strani stavova člana UO Nikole Deretića. Branko Dokić, predsedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamenta BiH:

„Ja samo znam da je postojeći UO ušao u jednu vrlo tešku situaciju kada je u pitanju stanje na BHRT-u i da je nizom mjera pokušavao da popravi to stanje, ali je nailazio na prepreke i nerazumijevanje upravo od onih kojima bi trebalo da je stalo da se stanje u BHRT-u popravi.“


U najnovijoj inicijativi se obrazlaže da UO RTV BiH godinama odbija potpunu primjenu Zakona o javnom RTV sistemu, te da zbog toga još nije uspostavljena korporacija javnih RTV servisa, što je prouzrokovalo negativne posljedice na ukupno poslovanje BHRT-a.

Član Upravnog odbora Nikola Deretić tvrdi da je riječ o zamjeni teza:

„Do avgusta ove godine nisu postojali zakonski uslovi da se bilo šta radi na uspostavljanju korporacije jer nije postojao upravni odbor Federalne televizije.“

"MOGU SA SVAKIM RADITI"

Osim podrške ovoj ili onoj strani u sukobu na BHRT-u i pisanja zaključaka koji nikada nisu realizovani, ni Parlament koji imenuje UO, pa mu je samim tim i odgovoran, nije previše uradio na smirivanju situacije na BHRT-u. Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a:

„Ono što je prisutno u ovoj situaciji je da se nije do kraja izvršilo konstituisanje javne korporacije, javnog RTV servisa, i takođe da su ovi stavovi potpuno dijametralno suprotni, do te mjere da su iskazani netrpeljivošću.“


Zastupnik SDA Husein Nanić:

„Mi smo donosili određene zaključke sa ciljem prevazilaženja stanja, međutim, čini mi se da odnosi na relaciji direktor i Upravni odbor ne nagovješatavju bolje dane za funkcionisanje BHRT-a.“


Na pitanje da li je moguće prevazići postojeće nesuglasice između UO i generalnog direktora BHRT-a, Nikola Deretić je odgovorio:

„S onim što je generalni direktor radio i što čini u posljednje vrijeme - ne postoji, bar kada sam ja u pitanju.“


Na isto pitanje generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović ima potpuno drugačiji odgovor:

„Što se mene tiče, ja mogu sa svakim raditi. Svak ima zakonom regulisana prava, obaveze koje treba raditi. Ako svi tako radimo, onda je sasvim sve u redu, nema nikakvih problema.“


No, nakon današnje smjene jasno je da UO Agoviću neće dozvoliti da pokaže kako je spreman raditi i sarađivati sa svima koji poštuju zakone. A o sudbini članova UO odlučivaće državni Parlament - možda već na sjednici koja je zakazana za sutra.
XS
SM
MD
LG