Dostupni linkovi

Beograd raspustio paralelne organe vlasti na severu Kosova


Mitrovica
Mitrovica
Nakon odluke Vlade Srbije o raspuštanju četiri skupštine opštine na severu Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom i imanovanja predsednika i članova privremenih organa u njima, pojedini čelnici tih opština izjavili su da nisu bili obavešteni da su skupštine njihovih opština raspuštene, dok je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kazao da će odbornici skupštine nastaviti da rade sve dok Ustavni sud ne donese odluku o ustavnosti odredaba Briselskog sporazuma.

Da li ovo nagoveštava konfrontaciju vlasti u Beogradu sa čelnicima bivših paralelnih organa vlasti na Kosovu i kako se to može odraziti na predstojeće lokalne izbore na Kosovu?

Podsetimo, raspuštene su skupštine opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Opštinskoj vlasti u Zvečanu i Zubinom Potoku istekao je mandat, tamo su u maju održani lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala.

Vulin:Opštine nisu raspuštene samo je rukovodstvo smenjeno

Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo, u utorak uveče je gostujući na javnom servisu izjavio da opštine na severu Kosova nisu raspuštene odlukom Vlade već su smenjena njihova rukovodstva, te da će opštine nastaviti normalno da funkcionišu.
Kakav će biti odgovor Vlade Srbije ukoliko skupština opštine Zvečan, kako najavljuje njen predsednik Dragiša Milović, i nakon raspuštanja nastavi da radi, pitali smo Milovana Drecuna, predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo:

“Po meni to neće biti legalno; ako je Vlada odlučila drugačije, onda je sve ono što će biti mimo te odluke ili protiv nje biti samo neka vrsta samoorganizovanja. Njihove dalje odluke ne obavezuju Vladu niti imaju bilo kakvu težinu; Vlada Srbije ne može da izvršava odluke nelegalne skupštine”.

Drecun podseća da ukidanje paralelnih lokalnih ogana vlasti na severu Kosova nije nikakav nenajavljeni udar jer je to bilo predviđeno aprilskim sporazumom sa Prištinom.

“Briselskim sporazumom je predviđeno da institucije Republike Srbije koje su funkcionisale u minulom periodu prestanu da funkcionišu, odnosno, da njihovo funkcionisanje bude nastavljeno preko novoizabranih opština i Zajednice srpskih opština i tu je situacija potpuno jasna”, podseća Drecun.

Očekivana odluka

Odluka o raspuštanju četiri opštine na severu Kosova bila je očekivana, premijer Ivica Dačić ju je i najavljivao, kaže za Radio Slobodna Evropa i Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Vlada Srbije raspustila četiri opštine na severu Kosova

Potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština i naselja na Kosovu Marko Jakšić i funkcioner DSS-a u izjavi za RSE kaže da raspuštanje četiri skupštine opštine na severu Kosova predstavlja čin pravnog nasilja nad Srbima u ovom delu Kosova.

Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Oliver Ivanović ocenio je za RSE da je ovo logičan potez Vlade Srbije, jer su se čelnici skupština opština na severu Kosova protivili izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazanim za 3. novembar.

OPŠIRNIJE o reakciji građana i predstavnika Srba sa severa o raspuštanju opština...
“Odluka je motivisana sprovođenjem sporazuma iz Brisela, odnosno, sprovođenjem odluka da lista koju Srbija podržava učestvuje na lokalnim izborima koje organizuje Kosovo. Vladi je sada veoma važno da obezbedi kontrolu nad izbornim procesom u novembru i oni će sve da učine da to obezbede. Jasno je da su tu na jednoj strani predstavnici Srba sa severa Kosova i ove četiri opštine, a na drugoj Vlada Srbije i u tome je taj prvi osnov, a to je već duže vreme jasno, neslaganja, da ne kažem, konfrontacije između njih”, ocenjuje Đurđević.

Iako je bila očekivana, odluka Vlade Srbije o raspuštanju četiri opštine na severu Kosova mogla bi imati efekte suprotne od onih koje Beograd priželjkuje, smatra Đurđević.

“Ovakva odluka uneće dodatnu uznemirenost među Srbe na severu Kosova, a može da izazove i neizvesnost u vezi sa učešćem na samim izborima, ali kako su odluke donošene i kako je proces tekao, to je jednostavno bilo neminovno i čini mi se da tu ništa nije iznenađujuće za one koji prate dešavanja na Kosovu”, smatra Đurđević.

Nema nikakvog osnova u izjavama da će odluka Beograda o raspuštanju četiri opštine izazvati destabilizaciju na severu Kosova, ocenjuje, s druge strane, Milovan Drecun:

“Ja ne vidim zašto bi došlo do destabilizacije ako opštine nastavljaju da rade. Ja mislim da Vlada Srbije ne treba da se dovodi u takvu situaciju jer ne može niko da bude ni stariji ni iznad Vlade Republike Srbije”, kaže Drecun i naglašava da sada sledi jedan period značajno drugačiji od dosadašnjeg.

“Očekuju nas izbori, formiranje novog saziva opština i Zajednice srpskih opština. U tom smislu, legalno je i legitimno pravo Republike Srbije da upravlja institucijama koje ona finansira, a oni koji se protive tome mogu da nastave svoje delovanje, ali to onda spada u domen nevladinog sektora, odnosno, samoorganizovanja”, poručuje Drecun.
XS
SM
MD
LG