Dostupni linkovi

Đilas na sastanku sa Vučićem tražio nove izbore u Beogradu


Lider opozicione Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ponovio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije zahtev da u Beogradu ponovo budu organizovani izbori kako bi vlast bila legitimna

Lider opozicione "Stranke slobode i pravde" Dragan Đilas izjavio je 11. aprila nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i liderom Srpske napredne stranke (SNS) da je razgovor bio težak i da je ponovio svoj zahtev da u Beogradu ponovo budu organizovani izbori kako bi vlast bila legitimna, prenosi agencija Beta.

Vučić će, prema rečima Đilasa, svoj stav reći do kraja nedelje.

Vučić i Đilas sastali su se osam dana nakon završenih predsedničkih, parlamentarnih i beogradskih izbora, na kojima je najviše glasova pojedinačno uzela vladajuća SNS, ali bez dovoljne većine da sama formira vlast na republičkom i nivou glavnog grada.

Đilas je rekao da se sa Vučićem nije saglasio o mnogo tema, ali jeste oko toga da su pred Srbijom veliki izazovi jer se svet podelio, kao i da je za svaku vlast bitno da ima legitimitet i legalnost.

On je dodao je da deo opozicionih stranaka može sada da "pretrči i bude deo vlasti", ali da takva vlast nema legitimitet.

On je ponovio da jedino novi izbori do kraja godine mogu da reše političku krizu i da on ne vidi drugo rešenje.

Lider SSP-a rekao je da njegova koalicija neće odustati od iznošenja primedbi na prethodne izbore, da će tražiti pravdu pred Upravnim sudom, ali da čak i kada bi sve primedbe bile prihvaćene, ostaje mogućnost da pojedine stranke koje su na izborima učestvovale kao opozicija, na kraju ipak "prelete u vlast".

Ukoliko neki "pretrče", onda vlast može da bude formirana, rekao je Đilas dodavši da u tom slučaju ona nije legitimna, te bi do kraja godine trebalo organizovati nove izbore u boljim uslovima.

Đilas je rekao i da SSP neće biti deo Vlade Srbije.

"Niti smo takav poziv dobili, niti bismo ga prihvatili", kazao je Đilas.

Lider SSP-a rekao je novinarima da o drugim temama nije bilo reči.

Proevropska opozicija nakon izbora je tvrdila da je više od 50 odsto građana Beograda glasalo protiv dosadašnje gradske vlasti, koju su vodili naprednjaci i koalicija Socijalistička partija Srbija – Jedinstvena Srbija.

U prestonici Srbije i stranke opozicije i SNS pokušavaju da naprave matematičku većinu neophodnu za formiranje gradske vlasti.

Gradska izborna komisija usvojila je 10. aprila rešenje o ponavljanju izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na četiri biračka mesta u glavnom gradu Srbije koje će se održati 16. aprila zbog utvrđenih nepravilnosti na tim biračkim mestima.

Ovo je prvi zvanični susret Vučića i Đilasa otkako je lider SNS-a započeo prvi predsednički mandat maja 2017. godine.

XS
SM
MD
LG