Dostupni linkovi

Beograd i Priština se spremaju za nastavak dijaloga


Ilustracija
Ilustracija
EU je obećala da će nastaviti da posreduje u dijalogu Kosova i Srbije pošto se bude formirala nova vlada u Beogradu. Brisel je međutim nagovestio da su potrebne konsultacije pre nastavka dijaloga.

Naime, treba se utvrditi ukoliko će se dijalog i dalje smatrati tehničkim ili će on obuhvatiti i pitanje severa Kosova.

Dve strane u ovom dijalogu zasad se suzdržavaju od komentara, čekajući formiranje vlade u Beogradu.

Sa druge strane, Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ashton, izjavila je da je Brisel jasno stavio do znanja obema stranama da će se dijalog nastaviti.

“Čekamo da se ubrzo formira nova vlada u Srbiji a potom ćemo se konsultovati o tome kada i kako ćemo postupiti, ali mi smo jasno stavili do znanja da je dijalog u interesu obe strane, i Srbije i Kosova”, kazala je Kocijančić, dodajući da će se tokom dijaloga razmotriti i pitanja sprovođenja već postignutih sporazuma.

U Prištini ističu da će upravo sprovođenje postignutih sporazuma biti uslovljeno nastavkom dijaloga.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi navodi da Vlada Kosova očekuje da se sporazumi implementiraju pre sledeće runde dijaloga.

“Mislimo da je potrebno da se dosadašnji zaključci sprovedu. To su bili međudržavni razgovori Kosova i Srbije, a onda ćemo videti šta će se desiti dalje. Očekujemo da se oni sprovedu, a garant tome su i EU i SAD, i smatram da ozbiljnost dosadašnjih razgovora, njihov kvalitet i posvećenost u budućnosti treba da se pokažu konkretnim koracima u sprovođenju sporazuma”, kazao je Kuçi.

Hasani: Avanture Nikolića neće trajati zauvek

Sa druge strane, bez obzira što je novoizabrani predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, tokom predizobrne kampanje prošlog meseca u severnom delu Mitrovice izjavio da njega ne obavezuje šta god se potpisalo ako je na štetu Srbije, kosovski analitičari ipak smatraju da će se dijalog nastaviti i da će svi sporazumi ostati na snazi.

Ismail Hasani
Ismail Hasani
Oni kažu da buduća vlada u Srbiji neće moći da izbegne sprovođenje sporazuma, ukoliko želi da ostane na putu evrointegracija. Ismajl Hasani ističe da bez obzira na ono što je izjavio tokom kampanje, Nikolić neće moći dugo da se pridržava tog stava.

“Avanture Tomislava Nikolića neće trajati zauvek, zato što je pre svega ne samo kancelarija Roberta Kupera, već EU odlučena da ozbiljnije prati put evrointegracija za zemlje jugoistočne evrope”, navodi Hasani.

Analitičari navodi da ukoliko Srbija želi da nastavi putu evrointegracija, nastavak dijaloga je obavezan.

Stručnjak za evrointegracije Shenoll Muharremi navodi da bi nesprovđoenje postignutih sporazuma zapravo značilo odstupanje od evropskog puta.

“Ukoliko želi da ne nastavi proces integracija, onda je moguće da odstupi od dijaloga. Ali sumnjam da će se tako nešto desiti. Lako je govoriti na taj način kad si u opoziciji, ali ne i kada si na čelu zemlje. Očekujem promenu njegovog stava a pitanje dijaloga će biti uslovljeno time da li želi u Evropu ili ne”, kazao je Muharremi.

Analitičari međutim smatraju da nastavak dijalog Kosova I Srbije mogao bi u budućnosti imati zahteve za promenu njegovog formata.
XS
SM
MD
LG