Dostupni linkovi

Nikoliću zapalo da kaže da je san o velikoj Srbiji neostvariv


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Zbog radikalske i četničke biografije novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ovih dana se citiraju mnoge njegove izjave iz dalje i bliže prošlosti. Procenjuje se koliko je njegovo evropejstvo upitno. I ako se uvaži sugestija nekih domaćih i stranih posmatrača da treba sačekati i videti šta nosi novi predsednik u svojoj torbi, ostaju neke postizborne izjave koje su već napravile pometnju u nekim delovima regiona.

Najsporniji je provokativni intervju nemačkim novinama Frankfurter Algemajne Cajtung čiji je intervjuer tražio od Nikolića da se odredi prema nekim konrektnim tvrdnjama iz 90-ih, ali i iz dvehiljaditih. Najviše bure je izazvala Nikolićeva izjava da je Vukovar srpski grad. On je to pokušao da demantuje, ali se pojavio audio snimak intervjua.

Nikolić je i danas stao iza svog poziva armijskom vrhu 91 godine da bombarduje “ustaški grad Dubrovnik” jer su tamo “gorele srpske kuće”. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je te izjave nazvala šokantnim i rekla da će promena vlasti u Srbiji imati većeg odraza na njene susede negoli na nju samu.

Nikolić je nakon izbora za predsednika Srbije rekao i da se ne odriče titule četničkog vojvode i da je ponosan što je bio dobrovoljac '91. godine. Zatim je nemački novinar citirao Nikolićevu izjavu iz 2003. godine:

“Uvek sam se zalagao da srpski narod živi u srpskoj državi i nikada neću odustati od tog projekta. Ako postanem predsednik, težiću pripajanju Republike Srpske matici Srbiji, nikada neću prežaliti srpske zemlje koje su okupirali Hrvati uz pomoć UN”.

Na to je Nikolić rekao da je tada bio član Srpske radikalne stranke i dodao “dozvolite mi da ja nikada neću da prežalim te srpske teritorije, ali to je moj lični osećaj”. Nikolić je međutim nazvao svoj san o velikoj Srbiji neostvarivim.

“Moji snovi, davni snovi kada se raspadala Jugoslavija, kada se određivalo kako će ko da živi nisu, na žalost, ostvareni i to je sad već nemoguće”, rekao je Nikolić nemačkom novinaru.

Taj cirkus bi bilo lepo gledati

Ovako sarajevski pisac Ivan Lovrenović komentariše ovu Nikolićevu izjavu:

“I sad smo mi u ovakvoj situaciji. Jednom autentičnom narodnjaku kakav je Nikolić, pa još sa tom hipotekom iz rata, iz svoje šešeljevske, četničke prošlosti, njemu je sada historijski dopala ta zadaća da kaže da je taj san o velikoj Srbiji samo san i da je on neostvariv. Sad se čovek pita, čemu da prida više važnosti, tom njegovom celokupnom identitetu ili činjenici da on sam kaže da je ta velika Srbija san i da je to neostvarivo.”
Iljir Deda
Iljir Deda

Hrvatskog komentatora Viktora Ivančića smo podsetili da je svojevremeni dolazak Iva Josipovića na čelo Hrvatske propraćen neformalnim susretima sa Borisom Tadićem, dok Nikolićev izbor prati skandal sa Vukovarom “srpskim” i Dubrovnikom “ustaškim“ gradom, što je ipak velika razlika.

“Razlika jeste, ali mene malo zanima kako međusobno divane Josipović i Tadić ili kako će sutra divaniti Josipović i Nikolić. Ali u vrijeme kada su se Josipović i Tadić lijepo slagali, povratak Srba u Hrvatskoj nije išao onim ritmom kakvim je trebalo. Dakle, nekakav stvarni život je ipak nešto drugo u odnosu na nekakve kulise koje vidimo u visokom političkom životu. Ja svakako mislim da nije neka naročito dobra vijest da je Nikolić predsjednik Srbije, ali ne mislim da će se time radikalno pokvarit odnosi koji suštinski nisu bili dobri“, ocjenjuje on.

Na pitanje da li misli da će uskoro uslediti poziv Nikoliću da poseti Zagreb, Ivančić sasvim u feralovskom maniru kaže: “Ne znam...ali taj cirkus bi svakako bilo lijepo gledati.”

Iako je izbor novog predsednika Srbije pratilo podsećanje na njegovu ratničku prošlost i velikosrpsku radikalsku politiku, ni naš treći sagovornik, Iljir Deda iz prištinskog Instituta za savremenu politiku, ne smatra da se unapred može tvrditi da će dolazak Tomislava Nikolića na čelo Srbije pogoršati odnose u regionu, odnosno da će unazaditi pregovore Prištine i Beograda.

“Ja očekujem da će Nikolić biti jasniji u vezi sa uslovima EU o Kosovu. Očekujem da javno kaže šta se očekuje od Srbije kao što će Priština morati javno da kaže šta se od nje očekuje u vezi sa severom”, kazao je Deda.

Deda misli da bi to moglo da bude lakše sa Nikolićem nego što je bilo sa Tadućem.

“Njegova poseta Briselu će pokazati da li će se pridržavati svog stava ili će da igra istu igru kao i njegov prethodnik”, navodi on.

Ako bi Nikolić bio transparentiji, to bi bio dobar početak, kaže Deda.

“A politika Srpske napredne i Demokratske stranke o Kosovu, o regionu je ista. Samo što je prošlost naprednjaka i gospodina Nikolića veliki hendikep. I zbog toga postoji podozrivost”, zaključuje Deda.

Najnovija kontroverzna izjava novog predsednika je da bi Abhazija i Južna Osetija mogle da budu nezavisne države i da bi srpski parlament o tome mogao da povede raspravu. Nikolić je to rekao u intervjuu moskovskom radiju Eho.
XS
SM
MD
LG