Dostupni linkovi

Odbornici Dveri i POKS predali zahtev za otkazivanje 'EuroPrajda' u Beogradu


Belgrade Pride, 18. septembar 2021.
Belgrade Pride, 18. septembar 2021.

Odbornici desno orjentisanih stranki Dveri i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) predali su 22. jula u Skupštini Beograda zahtev za otkazivanje "EuroPrajda" gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću.

Kako je na svom sajtu saopštio Pokret Dveri, odbornici su zahtev predali jer smatraju da je "EuroPrajd", koji će biti održan od 12. do 18. septembra "nemili događaj visokog rizika po nacionalnu bezbednost" i, kako su naveli, zbog protivljenja "skoro 97 odsto građana" Beograda i Srbije "koji dele porodične i tradicionalne vrednosti".

Oni su naveli da manifestacija "EuroPrajd", ne bi trebalo da bude održana zbog bezbednosti i dodali da zbog "celokupne geopolitičke situacije, a posebno zbog događaja na u Oslu" koji je prethodio Paradi ponosa, predstavnici LGBT "ne bi trebalo da se izlažu riziku dolaskom u naš grad i da riziku izlažu i naše građane".

U Oslu je 25. Juna, uoči podržavanja tamošnje Parade ponosa, naoružani napadač zapucao na okupljene u nekoliko kolaka u centru grada, pritom usmrtivši dvoje i ranivši 21 osobu.

Takođe, iz Dveri su poručili da je još jedan razlog za otkazivanje "EuroPrajda" zdravstveni, jer u ovom trenutku Srbija ima više 4.000 zaraženih od COVID-19 i upozorili da se taj broj se povećava iz dana u dan.

Kao treći razlog za otkazivanje manifestacije naveli su finansije, jer smatraju da će se za potrebe održavanja tog "nemilog događaja" potrošiti "velika finansijska sredstva".

Odbornici Dveri i POKS naveli su da se sajtovima Evropske unije i Saveta Evrope može naći podatak da će "EuroPrajd 2022" koštati 40 miliona evra.

"S obzirom da se ova parada srama održava u našem gradu i da će se koristiti svi resursi grada Beograda, postavljamo otvorena i opravdana pitanja koliko će Beograd i Beograđane koštati Evroprajd, ko je nas pitao, a činimo veliku većinu koja se protivi svemu ovome i da li mi želimo da se to održava u našem gradu", navedeno je u zahtevu Dveri i POKS.

"EuroPrajd" je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, koncerte, izložbe, predstave, radionice i predavanja, čiji domaćin svake godine bude drugi evropski grad.

Procene su da će Beograd tokom "EuroPrajda" posetiti oko 20.000 ljudi.

Desno orjentisani pokret Dveri u budućem sazivu parlamenta imaće šest poslanika, a prethodno su najavili da će i u Skupštini Srbije tražiti da se u Srbiji zabrane parade ponosa.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) deo je Koalicije NADA, čiju okosnicu čine desno orijentisani POKS I DSS, a na parlamentarnim izborima u aprilu osvojili su 15 mandata.

XS
SM
MD
LG