Dostupni linkovi

U Beogradu najavljen Europride pod sloganom 'Vreme je'


Učesnici beogradskog Prajda, 18. 09. 2021.
Učesnici beogradskog Prajda, 18. 09. 2021.

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa ove godine nosiće titulu evropske.

'Tokom tih dana, cela Evropa gledaće u Srbiju, koja će imati priliku da pokaže novo lice - solidarno, tolerantno i slobodno', rekao je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a 30. juna, najavljujući ovaj događaj.

On je istakao da je vreme da se dvadeset i jednu godinu nakon prvog Prajda koji je organizovan u Beogradu i slika nasilja nad učesnicima koje su obišle svet, pošalje drugačija poruka.

“Ovaj grad je za to spreman i zato kažemo, vreme je za Beograd, za solidarnost, za ravnopravnost. Vreme je za EuroPride“, dodao je Miletić.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović poručio je i da EuroPride predstavlja ogroman korak za LGBTI+ zajednicu u čitavom regionu i daje novu snagu njihovoj višedecenijskoj borbi za bolje i slobodnije društvo na Zapadnom Balkanu.

“Ovaj događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost”, rekao je Mihailović.

Procene su da će Beograd tokom Europride-a posetiti oko dvadeset hiljada ljudi.

Za sve posetioce pripremljen je program koji se sastoji od koncerata, izložbi, predstava, radionica i drugih sadržaja.

Ključni deo programa EuroPride-a biće konferencija o ljudskim pravima.

Konferencija će okupiti evropske i domaće političare, aktiviste i javne ličnosti koje su svojim zalaganjem doprinele boljem položaju LGBTI+ zajednice. Beograd će posetiti evropski poslanici, predstavnici Saveta Evrope, kao i evropska komesarka za ravnopravnost.

Nedelju ponosa i EuroPride obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar.

Povorka će proći centralnim beogradskim ulicama i podsetiti na zahteve koje LGBTI+ zajednica u Srbiji i regionu ima više godina.

Ključni zahtevi su donošenje Zakona o istopolnim zajednicama, koji bi regulisao osnovna prava istopolnih parova, kao i zaustavljanje nasilja i diskriminacije nad pripadnicima LGBTI+ zajednice.

XS
SM
MD
LG