Dostupni linkovi

Gej lezbejski info centar pokrenuo peticiju za zabranu rada Dveri na sto godina


Fotografija sa Beograd Prajda 2014. godine.
Fotografija sa Beograd Prajda 2014. godine.

Udruženje "Gej lezbejski info centar" saopštilo je 14. jula da je pokrenulo peticiju za "zabranu rada pokreta Dveri na 100 godina" zbog kako se navodi, klerofašističke, šovinističke i homofobične politike koju taj pokret vodi od samog osnivanja.

Reagujući na zahtev Dveri za otkazivanjem manifestacija "EuroPrajd", najavljene za septembar u Beogradu, iz centra su naveli da "mržnja prema LGBT zajednici koju Dveri konstantno promovišu, doprinosi povećanju nasilja i govoru mržnje".

"Srpski pokret Dveri zaboravlja da LGBT osobe nisu tikve bez korena i da su deo nekih porodica i da politika mržnje koju ovaj pokret vodi ne čini štetu samo LGBT osobama već i našim porodicama i prijateljima, ali porodične vrednosti kako ih Dveri vide izgleda ne podrazumevaju naše porodice, bližu i dalju rodbinu koje podjednako boli mržnja i homofobija", piše u saopštenju.

Gej lezbejski info centar pozvao je gradjane da peticiju potpišu putem linka.

Desno orjentisani Srpski pokret Dveri pozvao je Vladu Srbije da otkaže održavanje "EuroPrajd 2022", jer, kako je taj pokret ocenio u saopštenju od 13. jula, ta manifestacija predstavlja antidemokratsko nasilje manjine nad većinom građana Srbije.

Dveri su ocenile da je održavanje te manifestacije u Srbiji pritisak za donošenje Zakona o istopolnim zajednicama.

Radio Slobodna Evropa pokušao da je dobije komentar lidera Dveri Boška Obradovića, ali on nije bio dostupan za izjavu.

Dveri su na izborima 3. aprila osvojili 10 mandata i imaće 10 poslanika u budućem sazivu Skupštine Srbije.

U toku 13. jula na nekoliko lokacija u Beogradu su se pojavili grafiti mržnje na kojima se poziva na nasilje povodom predstojeće centralne evropske LGBT+ manifestacije "EuroPrajd 2022" koja će se u Beogradu održati od 12. do 18. septembra.

Grafiti za sada nepoznatih autora mogu se videti u blizini bolnice "Sveti Sava", ali i u podzemnom prolazu kod Beogradskog sajma a na njima su ispisane preteće poruke koje najavljuju nasilje, sa datumom organizovanja "EuroPrajda".

Iz udruženja "Belgrade Pride" koji su i organizatori ove manifestacije za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli su da je očekivano da postoje protivnici Prajda u Srbiji, koja nikad nije dostigla potreban nivo poštovanja ljudskih prava.

Reakcije na grafite mržnje stigle su i iz organizacije "Da se zna", koji su jedni od organizatora i učesnika na predstojećem "EuroPrajdu".

Nikola Planojević iz ovog udruženja kaže za RSE da nije video grafite mržnje, ali da je njegova organizacija upoznata sa tim "da da se na više lokacija u gradu skupljaju potpisi protiv organizovanja 'EuroPrajda'".

Kako je rekao, nakon rezultata izbora od 3. aprila, kada je više desničarskih stranaka koje se protive LGBT+ pravima ušlo u državne organe vlasti, oseća se sve veća tenzija.

XS
SM
MD
LG