Dostupni linkovi

Kosovo: Srbi sa severa pozdravili "odlučnost" Srbije


Opština Leposavić
Opština Leposavić
Predstavnici Srba iz četiri opštine sa severa Kosova zaključili su u sredu na zajedničkoj sednici u Leposaviću da je odlučnost i jedinstvo državnog vrha Srbije iskazano u osmoj rundi dijaloga sa Prištinom u Briselu izraz državničke, nacionalne i odgovorne politike prema najbitnijem državnom pitanju.

"Ova odlučnost je kod građana i rukovodstva na severu Kosova prihvaćena i pozdravljena kao neprihvatanje daljih ucena, ponižavanja i uslovljavanja od strane jednog dela međunarodne zajednice", navodi se u zaključcima koji su usvojeni na kraju sednice.

Skupštine opština Leposavić, Zvečan, Mitrovica i Zubin Potok formirali su Odbor za pripremu akata o osnivanju Skupštine, vodeći računa, kako je rečeno, o Ustavu Srbije i volji građana iskazanoj na referendumu februara prošle godine. U sastav Odbora ušli su predsednici i sekretari Skupština četiri opštine sa severa Kosova.

Srpski odbornici sa severa Kosova smatraju da je upravo sada trenutak da Ustavni sud Srbije bez odlaganja donese odluku o ustavnosti do sada postignutih briselskih sporazuma i uredbi Vlade Srbije donetih za njihovu primenu. Odbornici su podsetili da je Rezolucija 1244 SBUN na snazi i da je jedini legalni akt, zahtevajući zamenu Euleksa sa UNMIK-om i povratak pregovračkog procesa u nadležnost Saveta bezbednosti UN-a.

Odbornici sa severa Kosova smatraju preko potrebnim da se u srpske sredine na Kosovu vrati ruski kontingent u sastavu KFOR-a,koji bi za srpski narod bio garant mira, a u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN. Odbornici su izrazili očekivanje da će se međunarodne snage bezbednosti uzdržati od jednostranih poteza i blagovremeno sprečiti svaki pokušaj prištinskih vlasti da nasilnim akcijama ugroze mir i bezbednost na Kosovu.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
U zaključcima koje je pročitala predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović navodi se i da se predstavnici četiri opštine zalažu za otvorenu i konstruktivnu saradnju sa predstavnicima međunarodnih organizacija u cilju očuvanja mira i bezbednosti i kontrole situacije na terenu, bez obzira na rezultate i tok vođenja političkog procesa.

Na samom početku zajedničke sednice oštro je osuđeno paljenje kancelarija Građanske inicijative Srbija demokratija Pravda Olivera Ivanovića i zatraženo otkrivanje i kažnjavanje počinilaca.

Predsednik opštine Leposavić Dragiša Vasić izjavio je na početku sednice da je državni vrh u osmoj rundi razgovora u Briselu pokazao odlučnost, jedinstvo i nacionalnu i državnu odgovornost.

Dodao je da su na severu Kosova juče svi s pažnjom pratili događanja u Briselu, te da, iako su, kako je naveo, neki rekli da je 2.april bio "dan D", za stanovnike tog dela Kosova, svaki je dan u poslednjih 14 godina "dan D".

Vasić je zato pozvao građane na budnost a predstavnike međunarodne zajednice zadužene za očuvanje bezbednosti da zaštite građane na severu Kosova .

Predstavnici Srba sa severa Kosova najavili su ranije da će, ukoliko rešenja postignuta u pregovorima ne budu povoljna po njih, formirati Skupštinu severa Kosova koja bi, po njihovim rečima, sprovodila Ustav i zakone Srbije.
XS
SM
MD
LG