Dostupni linkovi

EU proširuje sankcije Belorusiji


Izbeglice i migranti na putu ka graničnom prelazu Bruzgi ka Poljskoj iz Belorusije, 15. novembar 2021.
Izbeglice i migranti na putu ka graničnom prelazu Bruzgi ka Poljskoj iz Belorusije, 15. novembar 2021.

Evropska unija je najavila uvođenje novih sankcija Belorusiji. Nove kazne biće usmerene na oko 30 beloruskih zvaničnika, državnu aviokompaniju i turističke agencije optužene da su pomagale u dopremanju migranata na granicu.

Istovremeno, Minsk je saopćio da "aktivno" radi na vraćanju migranata i izbeglica koji kampuju na granici zemljama Evropske unije, izjavio je u ponedeljak beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i dodao da mnogi od njih ne žele da odu, javila je agencija državna agencija te zemlje Belta.

"Spremni smo, kao i uvek, da ih sve smestimo u avione i vratimo ih kući. U toku je aktivan na rad na ubeđivanju ljudi da se vrate, ali niko od njih to ne želi", rekao je Lukašenko.

Nekoliko hiljada migranata i izbeglica, većinom sa Bliskog istoka, nekoliko dana se nalazi na granici između Belorusije i Poljske. U ponedeljak je nekoliko stotina njih stiglo na granični prelaz Bruzgi s Poljskom, tražeći da ih se pusti u EU.

Granični prelaz Bruzgi, 15. novembar 2021.
Granični prelaz Bruzgi, 15. novembar 2021.

"Želim da naglasim da ne želimo sukob na našoj granici. To bi bilo apsolutno štetno za nas", rekao je Lukašenko, koji je optužio Poljsku da joj je "potrebna" kriza jer ima unutrašnjih problema i tenzije sa partnerima u EU.

EU optužuje Lukašenka da je orkestrirao krizu tako što je ohrabrivao migrante da dođu u zemlju, a zatim ih dovodio na granicu EU. On odbacuje te optužbe i krivi Zapad za nastalu situaciju.

Na sastanku EU u ponedjeljak, litavski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da "nema razloga" da veruje Lukašenku.

“Nadajmo se da u ovom trenutku govori istinu", rekao je.

Sankcije i optužbe

Belorusija se suočila s talasima sankcija EU koje su usledile kao odgovor na gušenje opozicije nakon prošlogodišnjih predsedničkih izbora i Lukašenkove odluke da ranije ove godine prizemlji let Ryanaira iznad Belorusije kako bi priveo novinara Romana Prataševiča, podseća AFP.

Lukašenko poriče optužbe da je organizovao izbeglice i migrante na granici, rekavši da se situacija pokazala "skupom" za njegovu zemlju.

"Nikada to nismo radili i ne nameravamo to učiniti", rekao je i ponovio je upozorenja da će se Belorusija braniti ako budu uvedene nove sankcije.

Evropska unija će uvesti sankcije Belorusiji zbog migrantske krize u "narednim danima", za što su ministri vanjskih poslova bloka dali svoju podršku, izjavio je u ponedeljak šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Nakon sastanka s ministrima, Borrell je rekao da će nove sankcije pogoditi "značajan broj" pojedinaca i entiteta zbog "omogućavanja ilegalnog prelaska granice u EU".

"Proširenjem obima sankcija moći ćemo ciljati na one koji su odgovorni za iskorištavanje ranjivih migranata", rekao je Borrell.

Kako piše AFP, Lukašenko je prebrodio rastuću izolaciju Belorusije uz pomoć svoje glavne političke i finansijske podrške Moskve.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom vikenda odbacio tvrdnje da je Moskva pomagala u orkestriranju krize, okrivljujući za to zapadnu politiku na Bliskom istoku.

Kremlj je u ponedjeljak rekao da je "potpuno pogrešno" svaliti "svu krivicu" za krizu na Lukašenka. "Lukašenko ne stvara situaciju koja se događa na granici", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Letovi za povratak u zemlje porekla

Belorusija kaže da se u privremenom kampu na granici nalazi oko 2.000 ljudi, uključujući trudnice i decu, dok Poljska tvrdi da se na granici nalazi između 3.000 i 4.000 migranata i izbeglica.

Poljska je odbila dopustiti migrantima ulazak i optužila Belorusiju da ih je sprečila da se vrate. Poljska je optužena da gura izbeglice i migrante nazad preko granice u Belorusiju, suprotno međunarodnim pravilima o azilu, a humanitarni radnici kažu da vanredno stanje u Poljskoj znači da nisu u mogućnosti da uđu u pogođeno područje.

Agencije za pomoć kažu da je do sada umrlo najmanje 10 izbeglica i migranata i upozorile su na humanitarnu krizu zbog niskih temperatura. U subotu, 13. novembra je nađeno telo mladog Sitijca na granici između dve zemlje.

Varšava je u nedelju privela 50 migranata i izbeglica koji su prešli u Poljsku.

Međutim, poslednjih dana bilo je nekoliko znakova da bi kriza mogla popustiti.

Državna avio kompanija Belorusije Belavia je objavila da je državljanima niza bliskoistočnih zemalja zabranjen dolazni let iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a iračka vlada je saopštila da organizuje let za povratak 18. novembra za svoje građane koji su zaglavili na granici Poljske i Bjelorusije, na "dobrovoljnoj" osnovi.

XS
SM
MD
LG