Dostupni linkovi

Bećirović poručio da Vučićevi spinovi ne mogu izbrisati genocid u Srebrenici


Bećirović je istakao da su "najviši sudovi UN donijeli pravosnažne presude" o genocidu u Srebrenici, 22. mart 2024.
Bećirović je istakao da su "najviši sudovi UN donijeli pravosnažne presude" o genocidu u Srebrenici, 22. mart 2024.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine(BiH), Denis Bećirović, izjavio je da je pravosnažnim presudama najviših sudova Ujedinjenih nacija(UN) potvrđeno da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid, te da to "nikakvi politički spinovi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne mogu izbrisati".

Iz njegovog kabineta je 12. aprila saopšteno da "kao predsjednik države koja je članica UN-a, on (Vučić) ima obavezu da poštuje presude sudova UN-a".

Bećirović je reagovao dan poslije Vučićeve izjave novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa rukovodstvom bh. entiteta Republika Srpska, da je predsjedavajući bh. Predsjedništva "sitni lažov i falsifikator".

Jedna od tema sastanka je bila i najavljena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Nije poznato kada će se raspravljati o Rezoluciji. Glas Amerike je ranije objavio da će Nacrt rezolucije, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, biti predstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u UN-u.

U saopštenju, Bećirović je, između ostalog, rekao za Vučića da se radi o "najbližem decenijskom saradniku presuđenog zločinca Vojislava Šešelja, učesniku u varvarskoj opsadi Sarajeva i autoru mračne izjave 'za jednog Srbina, ubit ćemo 100 Muslimana'".

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom pokazao da je retoriku mijenjao, ali suštinsku politiku nikada nije", ocijenio je Bećirović.

Nakon sastanka sa liderima iz RS, Vučić je, između ostalog, rekao da je razgovarao sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN, te da će 15. aprila poslati specijalnog izaslanika u Njujork i tražiti da se dobro razmotri, kako je ocijenio, kršenje "svih procedura" vezanih za Rezoluciju.

U dokumentu, u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, između ostalog, se traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici i podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajući programi, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Presudama međunarodnih i sudova u Bosni i Hercegovini, utvrđeno je da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad oko 8.000 bošnjačkih civila, kada je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG