Dostupni linkovi

Bećirović: Nijedan narod nije genocidan, rezolucija istorijska prilika za izgradnju pomirenja i povjerenja


Denis Bećirović na sjednici Generalne skupštine UN-a kada se glasalo o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, New York, SAD, 23. maja 2024.
Denis Bećirović na sjednici Generalne skupštine UN-a kada se glasalo o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, New York, SAD, 23. maja 2024.

Nijedan narod, pa ni srpski narod, nije genocidan narod. Dakle, ova rezolucija je nova istorijska prilika za izgradnju pomirenja i povjerenja.

Ovako za Radio Slobodna Evropa kaže Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je učestvovao na sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj je 23. maja usvojena Rezolucija o Srebrenici.

Rezolucijom se ukazuje na činjenice iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova.

Predlagači su Njemačka i Ruanda, a naknadno su se 32 zemlje članice UN-a pridružile njihovoj inicijativi. U Rezoluciji se osuđuje poricanje genocida i ne spominje nijedan narod niti država.

Kako ističe Bećirović, radi se o istorijskom danu za Bosnu i Hercegovinu i Evropu.

RSE: Gospodine Bećiroviću, koja je Vaša prva reakcija nakon što je Rezolucija usvojena i u kojoj se uspostavlja međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici?

Bećirović: Danas je pobijedila istina i pravda i ono što je bitno veoma naglasiti jeste da ova rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda. Posebno želim naglasiti, ne postoje genocidni narodi. Današnje usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predstavlja, prije svega, jedan visokomoralni i civilizacijski čin Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U mojim mislima u ovom momentu su, prije svega, žrtve genocida, i njihove porodice. Majke Srebrenice se već decenijama bore za istinu. Mnoge od njih su preselile na onaj drugi, bolji svijet, a nisu dočekale ovu rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Danas je istorijski dan i za čovječanstvo. Ova rezolucija je nova velika šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje sa onima koji su odgovorni za počinjeni genocid. Zajedno u regiji treba da gradimo mir i prosperitet.

Smatram da Bosna i Hercegovina i Republika Srbija imaju puno političara, ali treba nam više državnika. Zato pozivam i predsjednika Republike Srbije da otvorimo novu stranicu u odnosima između naših država i da 21. stoljeće proglasimo stoljećem mira na Zapadnom Balkanu.

Porodice žrtava genocida nakon usvojene Rezolucije: 'Pobjeda istine i pravde'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

RSE: Šta očekujete nakon usvajanja Rezolucije, kada je riječ o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini? Evo, dok ste u New Yorku, danas su iz Srebrenice predstavnici entiteta Republike Srpska i predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, najavili slanje prijedloga o mirnom razdruženju Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bećirović: To su najobičnije besmislice. Danas je cijeli svijet pokazao da ne prihvata manipulacije i obmane. Danas je i Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala utvrđene pravne činjenice od strane najviših sudova Ujedinjenih nacija. Danas je cijeli svijet glasao. Za jačanje kulture, mira i ohrabrivanje pravde. Za proces pomirenja u regiji. Za institucionalnu zaštitu nasljeđa sudova Ujedinjenih nacija.

Za osudu politike glorificiranja ratnih zločinaca. I što je vrlo važno, za prevenciju genocida, jer mi moramo i nove generacije obrazovati na način da budu educirane, da prepoznaju politike i ideologije koje dovode do genocida.

Svi građani narodi Bosne i Hercegovine zaslužuju mir i sigurnost. Moramo se boriti za takvu budućnost. I zato je usvajanje ove rezolucije tračak nade za sve obespravljene ljude i širom naše planete.

RSE: Da li je bilo problema u procesu lobiranja? Vidjeli smo veliki broj glasova za, ali i veliki broj su uzdržani. I nekoliko glasova protiv.

Bećirović: Prva i najvažnija stvar jeste da je Rezolucija usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i to je ono što ostaje trajno zapisano u historiji čovječanstva. Ogroman broj država sa svih kontinenta glasao je za ovu rezoluciju.

Ono što je, također, važno, da je jedan dio država koje su bile uzdržane, te države ne negiraju da je počinjen genocid u i oko Srebrenice nad Bošnjacima, niti negiraju presude međunarodnih sudova, dakle, međunarodnog sudova, Suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. To su vrlo važne poruke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG