Dostupni linkovi

Na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, 23. maja 2024.
Na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, 23. maja 2024.

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Generalna skupština UN-a usvojila je 23. maja u New Yorku Rezoluciju koja predviđa proglašavanje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. U genocidu u Srebrenici, koji su u julu 1995. počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijena su najmanje 8.372 Bošnjaka.

  • Za Rezoluciju su glasale 84 države, protiv je bilo 19, dok je 68 bilo suzdržanih.
  • Rezolucijom se ukazuje na činjenice iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova
  • Osuđuje se poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca, ali se ne spominje nijedan narod niti država
  • Donošenju Rezolucije najviše su se protivile Srbija i Rusija
  • Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterizirao kao genocid, koji zvanični Beograd i vlasti bh. entiteta Republika Srpska negiraju
  • Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić
20:32 23.5.2024.

Zatvaramo blog uživo

Poštovani čitatelji, hvala što ste pratili blog Radija Slobodna Evropa posvećen usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ostanite uz nas.

20:18 23.5.2024.

Porodice žrtava genocida nakon usvojene Rezolucije: 'Pobjeda istine i pravde'

"Pobjeda istine i pravde! Rezolucija je usvojena", poručile su Srebreničanke nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Porodice žrtava genocida pratile su uživo glasanje u Udruženju "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa".

Porodice žrtava genocida nakon usvojene Rezolucije: 'Pobjeda istine i pravde'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

20:06 23.5.2024.

Korak unazad ne priznati ono što se desilo u Srebrenici, kaže predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji

"Korak unazad je dakle imati kampanju i ne priznati ono što se desilo", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Misala Pramenković, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Ona ističe da ova rezolucija nije dokument, niti svjedočenje protiv cijelog naroda.

"Ovo je jasno izražen stav da se ne podržava ono što su pojedinci uradili i ti pojedinci su imenom i prezimenom presuđeni", kaže Pramenković.

Dodaje da je za prosperitet Srbije, cijelog regiona i dobrosusjedske odnose država na Balkanu izuzetno važno da to priznanje i podrška dođe od svih zemalja.

"U ovom momentu jako bi značajno bilo da to dođe i od Republike Srbije, odnosno od čelnika ove zemlje. Nemoguće je da se desi, da kažemo, pomirenje među narodima i da zajednički ljudi kreiraju budućnost ukoliko se na vagi ili kantaru pravde ne izmeri ono što se u prošlosti desilo", ističe ona.

Komletnu vijest pročitajte OVDJE.

20:03 23.5.2024.

Konaković najavio protestnu notu državama koje su glasale protiv Rezolucije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarišući odluku o usvajanju Rezolucije o Srebrenici istakao je da će to ministarstvo sutra poslati protestnu notu svim državama, njih 19, koje su glasale protiv Rezolucije.

"Smatramo to kršenjem međunarodnog prava, nepriznavanjem međunarodnih presuda, smatramo to svrstavanjem na stranu počinilaca ratnih zločina i smatramo to svojom diplomatskom i ljudskom obavezom", rekao je Konaković na press konferenciji u Sarajevu.

Konaković je dodao da je istinski sretan što je danas pobijedila istina u Generalnoj skupštini UN-a, te fakti iz presuda međunarodnih sudova i što će 11. juli svih narednih godina biti obilježen u Generalnoj skupštini UN-a, ali i u drugim zemljama širom svijeta.

"Ovom se rezolucijom šalje nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i onima koji slave i veličaju ratne zločine i zločince. Ovo nije vrijeme za bilo kakvo likovanje, ovo nisu pobjede, ovo nisu utakmice, ovo je borba da se istina pozicionira onako zaslužuje", dodao je.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG