Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beckham protiv Brexita 'zbog djece', Soros zbog devalvacije funte


Britanski pasoš i zastava Evropske unije, ilustrativna fotografija

Još dva dana dijele nas od referenduma na kojem će se Britanci izjasniti žele li da ostanu u EU ili da izađu iz evropskog bloka. Kako se 23. jun približava čini se da su sve su glasniji javni pozivi i iz Britanije ali i cijelog svijeta, iz političkih, poslovnih, sportskih i umjetničkih krugova za ostanak u EU.

Posljednji je stigao od britanske fudbalske ikone, Davida Beckhama, koji je pozvao svoje zemljake da glasaju za članstvo u EU "za budućnost naše djece."

EU, koja se takođe nada da će jedna od njenih temeljnih članica ipak ostati, pripremila je izlaznu strategiju ukoliko Britanci odluče da napuste evropsku porodicu.

Jedno je sigurno, ukoliko Brexit prođe biće to potres sa dalekosežnim posljedicama prije svega za Stari kontitent, ali i šire.

Istraživanja javnog mnjenja u utorak pokazuju da jača podrška među Britancima za ostanak u EU, ali glasanje koje će se na ostrvu obaviti za dva dana i koje će imati dalekosežne posljedice i za Britaniju i za Evropu ostaje na ivici noža.

Britanci glasaju u četvrtak, a političari, ekonomisti i velike svjetske trgovinske i finansijske organizacije upozoravaju da bi odlazak i Britaniju i EU mogao gurnuti u recesiju.

Veliki svjetski industrijski divovi, poput Forda i Fiata otvoreno su zaprijetili prebacivanjem proizvodnje iz Britanije, dok je milijarder George Soros, koji se 1992., kladio protiv funte i zaradio više od milijarde dolara na spekulacijama na berzi te „crne srijede" kada je britanska vlada bila prinuđena da povuče funtu sa evropskog tržišta valuta, napisao je autorski tekst za britanski The Guardian. Poručio je da će "glas za odlazak izazvati veću i mnogo opasniju devalvaciju britanske valute nego što je to bio pad na 'crnu srijedu'".

Istraživanja javnog mnjenja od ubistva proevropski orjentisane britanske laburističke poslanice Jo Cox, upucane i izbodene na smrt u bizini Lidsa prošlog četvrtka, sugerišu da većnski sentiment Britanaca sada ide u korist glasanja za ostanak.

ORB istraživanje u utorak za The Daily Telegraph pokazuje da je podrška za ostanak na 53 posto, što je pet posto više u odnosu na prethodno istraživanje, a pristalice Brexita su na 46 posto, odnosno pali su za tri procenta.

Svi signali ORB -ovog posljednjeg i finalnog ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da će referendum zaista biti na ivici žice“, rekla je Lynton Crosby politički strateg koji je bio i savjetnik vladajuće Konzervativne stranke na posljednjim izborima 2015.

„Kampanja za odlazak nije uspjela da poništi gotovo sveprisutnu percepciju da je odlazak riskantniji od ove dvije opcije", kaže on.

Socijalno istražvačko tijelo NatCen takođe je objavilo istraživanje koje govori da su pristalice ostanka u EU u prednosti od 53 posto u odnosu na 47 posto onih koji su za izlazak. No Reuters navodi da je ovaj centar koristio istu metodu za anketu kao i prošle godine na izborima, koja se tada pokazala kao pogrešna.

No treće istraživanje, koje je YouGov proveo online za The Times, koji je u ponedjeljak u uvodniku takođe pozvao da se glasa za ostanak u EU, pokazuje da su pristalice Brexita u prednosti dva posto u odnosu na 42 posto onih koji su za ostanak u EU. Ovo posljednje istraživanje provedeno je ovog vikenda nakon ubistva britanske zastupnice Jo Cox.

Cveće na mestu ubistva Jo Cox
Cveće na mestu ubistva Jo Cox

Kampanja za referendum je bila suspendovana na tri dana nakon njenog ubistva, što je na izvjestan način vodilo i do propitivanja tona korištenog u kampanji, ali je lider opozicionih laburista, Jeremy Corbyn rekao da je njeno ubistvo vjerovatno bilo „ekstremno političko nasilje“.

Broj izašlih će biti ključan za rezultat

Neke pristalice kampanje za Brexit optužile su one koji vode kampanju za ostanak da su iskoristile njeno ubistvo da daju ton kampanji i kod kuće i vani.

Sam broj izašlih na referendum u četvrtak, 23. juna, po svemu sudeći biće ključan za rezulat, a istraživači ORB su utvrdili da pristalice ostanka, za koje se ranije procjenjivalo da su bili više apatični, u finišu su postali izrazito motivisani da izađu na glasanje kako se "dan D" pribižava.

Brojni političari, među njima i bivši premijeri Tony Blair i John Major uključeni su aktivno u kampanju za ostanak u EU, a oni osim ovih dana već ponovljenih političkih i ekonomskih agumenata ukazuju da bi odlazak mogao biti novi povod za Škote da traže novi referendum.

No globalno najzvučniji britanski poziv stigao je jutros od penzionisane fudbalske ikone Davida Backhama koji je poručio:

Za našu djecu i njihovu djecu mi treba da se suočavamo sa svjetskim problemima zajedno, a ne sami", poručio je Backham, koji je nakon okonačanja karijere započeo brojne akcije prije svega posvećene djeci širom svijeta.

U korist optimističkim prognozama ide i to da i posljednji rezulati kladionica daju značajnu prednost opciji za ostanak u EU i to 75 posto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG