Dostupni linkovi

Za i protiv Brexita


Zastave Velike Britanije i Evropske unije, ilustrativna fotografija
Zastave Velike Britanije i Evropske unije, ilustrativna fotografija

Tri dana su do referenduma o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji, a šef diplomacije Philippe Hammond upozorio je da će odluka koju će građani donijeti biti konačna. “Odluče li napustiti Uniju, nema povratka na staro. Ideja da bi moglo doći do novih pregovora sa Briselom je iluzija”, upozorio je Hammond.

Posljednja istraživanja pokazuju da će ishod glasanja biti vrlo neizvjestan. Još do prije nekoliko dana sve je išlo u korist onih koji su za izlazak iz Unije, no taj se broj smanjuje, a stručnjaci ponavljaju da bi prevagu mogli donijeti oni neopredjeljeni.

Britanski šef diplomacije Hamond priznao je da će ishod, ma kakav bio, biti vrlo tijesan.

Francuski ministar inostranih poslova Jean-Marc Ayrault ponovno je uputio poziv Britancima da ostanu u Uniji.

“Evropljani gledaju u Britance jer nas povijest podsjeća na ono što smo proživjeli zajedno, i dobro i loše. Odluka građana biće važna ne samo za njih nego i cijelu Evropu”, istaknuo je.

Najveći švedski financijski dnevnik pridružio se nizu evropskih medija koji sa svojih naslovnica pozivaju Britance da ostanu u Uniji. “Prihvatite šansu u Evropi, ne napuštajte klub.“

Kampanja za EU u Londonu
Kampanja za EU u Londonu

U Britaniji oba tabora izmjenjuju ključne argumente o migrantskim temama, sigurnosti i sredstvima koje Ujedinjeno Kraljevstvo uplaćuju u zajednički budžet.

Posljedica izlaska Britanije iz EU mogla bi biti ponovno oživljavanje secesionizma u Škotskoj, a dvije Irske bi bile podijeljene još strožom granicom.

No, i sami gradjani Sjeverne Irske podijeljeni su oko Brexita.

Robert Moore, poljoprivrednik, smatra da će odlazak iz EU biti koristan za Britaniju.

Konačno ćemo sami odlučivati o našoj zemlji. Ono što me zanima kao poljoprivrednika, jest da ćemo osmisliti vlastitu poljoprivrednu politiku. Ne smijemo više ovisiti o tome što ćemo krajem svake godine dobiti od Evrope.”

Jennifer McKeever radi u turizmu, u Londonderryju i suprotnog je mišljenja.

"Devet od 10 stranaca koji dolaze na otok stižu nam preko Dablina. I te kako se moramo potruditi da stignu do sjevera. Kada bi se podigla granica to bi stvari dodatno pogoršalo. Znate, oni koji dolaze u sjevernu Irsku i dalje razmišljaju o nevoljama, razdoblju nasilja od šezdesetih do osamdesetih. Oni razmišljaju o mjerama sigurnosti i već je to smetnja koja je prisutna u njihovim glavama.”

Odluku o ostanku ili izlasku iz EU donijeće 23. juna 45 milijuna građana s pravom glasa. Oko tri milijuna ili oko pet posto njih rođeno je u drugim državama EU.

Očekuje se da će izlaznosti biti od 60 do 80 posto.

Prethodni referendum o odnosima s Evropom, Britanija je održala 1975. i tada je oko 67 posto građana glasalo da ostanu u tadašnjem zajedničkom evropskom tržištu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG