Dostupni linkovi

Ambasadorka SAD: Dodik sam izabrao ovo što mu se dešava


Podržavamo BiH: Morin Kormak
Podržavamo BiH: Morin Kormak

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je da je odluka o stavljanju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na američku "crnu listu" politička odluka američke vlade, doneta na vrlo visokom nivou.

"Američka politika u BiH je vrlo jasna. Mi podržavamo ovu zemlju, njen teritorijalni integritet, Dejtonski ustav ove zemlje, put koji je Bosna i Hercegovina izabrala ka evroatlantskim integracijama”, kazala je Kormak za sarajevski dnevni list "Oslobođenje".

Ukoliko Dodik bude odabrao da radi na pozitivnom napretku BiH, za građane BiH, dodala je ona, SAD su spremne da rade sa svim liderima koji dele ove ciljeve.

Američka ambasadorka je istakla da se sankcije njene vlade ne odnose na Republiku Srpsku niti na građane RS, dodaši da Vlada SAD intezivno sarađuje sa građanima u tom entitetu i sa institucijama RS, kroz brojne projekte i programe USAID-a.

"Zapravo, želim reći da je jako važno imati na umu i podatak da je Dodik sam izabrao sve ovo što se dešava. Potrebno je naprosto da odustane od svojih ciljeva da konstantno vuče BiH unazad, govori o secesiji, da se protivi izabranom putu zemlje ka evroatlantskim integracijama", naglasila je Kormakova.

Cormack za RSE: Dobrosusjedski odnosi su primat na Balkanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:15:03 0:00

XS
SM
MD
LG