Dostupni linkovi

Američka ambasada u BiH: Podržavamo zakonske procese protiv Dodika


Ambasorica SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack
Ambasorica SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack

Američka ambasada u BiH saopštila je da SAD podržavaju zakonske procese koje su protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokrenule nadležne institucije BiH zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma, kao i da se nastavlja procjena odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD-a.

U saopštenju se navodi da su SAD kontinuirano opredijeljene za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u toj zemlji, zbog čega su zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hojt Ji i ambasadorka u BiH Morin Kormak razgovarali sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom da bi istakli svoju zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka.

Dodaje se da su Ji i Kormak u razgovoru ponovili ranije iznijete stavove SAD da protivljenje odluci Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost.

U saopštenju se ističe da SAD "veoma ozbiljno shvataju svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD", upozoreno je iz ambasade SAD u BiH.

U saopštenju se naglašava da su Ji i ambasadorica Kormak pozvali Dodika da preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ponedjeljak je izjavio je da mu je ambasada SAD u BiH odbila zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak u Vašington na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Dodik je za RTRS rekao i da je prošle sedmice telefonom razgovarao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jiem, koji je, kako je naveo, od njega tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove pozivu Tužilaštvu BiH.

Dodik je poziv američkog diplomate nazvao "harangom u režiji američke ambasadorke u BiH Morin Kormak".

Dan poslije razgovora sa Jiem, rekao je Dodik, njemu je odbijena diplomatska viza, uz obrazloženje da u SAD ne ide kao predstavnik BiH.

XS
SM
MD
LG