Dostupni linkovi

Srce Davida Dragičevića ponovo u centru Banjaluke


Građani pale svijeće u "Davidovom srcu" u centru Banjaluke 5. oktobar 2018.
Građani pale svijeće u "Davidovom srcu" u centru Banjaluke 5. oktobar 2018.

Navršava se 1.200 dana postojanja grupe "Pravde za Davida" koja protestima od 2018. godine traži da se provede istraga i utvrdi istina o smrti mladića Davida Dragičevića.

Na Trgu Krajine ponovno je tim povodom postavljeno srce Davida Dragičevića, simbol višegodišnje borbe grupe „Pravda za Davida“.

Davidovo srce je posljednji put bilo na ovom mjestu 25. decembra 2018. godine, kada ga je policija uklonila. Specijalna policija Republike Srpske (RS) je 30. decembra poslije velikog skupa "Pravda za Davida" i protestne šetnje ulicama Banjaluke silom rastjerala građane sa Trga Krajine, a dvadesetak aktivista grupe "Pravda za Davida" bilo je uhapšeno i saslušano.

Građani Banjaluke danas su održali i protestnu šetnju, od ušća Crkvene u rijeku Vrbas do Trga Krajine. Tokom šetnje zaustavili su se i pred zgradom Uprave policije Banjaluka, gdje se, između ostalih, policiji i javnosti obratila majka Davida Dragičevića.

„Nečasni pripadnici MUP-a Republike Srpske, zašto proganjate i hapsite pripadnike grupe Pravda za Davida. Zašto vam smeta ime moga djeteta. Znate li da poslije 'baje' dolazi baja, znate li da iza glavnog baje ima glavni baja. Čuvate svoje fotelje, svoja radna mjesta, a djecu u gradu ubijaju“, rekla je tokom okupljanja Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

Iz grupe Pravda za Davida su podsjetili da se prije tri godine, također 7. jula, održao veliki skup, od 10.000 osoba u Banjaluci, kada je uhapšeno više pripadnika ove grupe.

„Kako da dobijemo odgovore od vas, kad ste vi zataškali ubistvo Davida Dragičevića i ko zna koliko ste još ubistava zataškali u prošlosti“, rekao je Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida i spomenuo neriješene slučajeve ubistava u Republici Srpskoj.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je formalno otvorilo istragu o ovom slučaju.

“Vidim da je Tužilaštvo spremno da vodi istragu o ubistvu moga sina”, rekla je u ponedjeljak, 5. jula, majka ubijenog Davida Dragičevića, Suzana Radanović, nakon saslušanja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

“Čekali smo tri godine. Ja sam u stanju čekati još tri ako treba, samo da slučaj bude riješen, da se odradi kako treba, da se ne brza”, poručila je Radanović.

Dodala je i da je sretna što je došao dan da može dati izjavu u Tužilaštvu u svojstvu svjedoka.

Radanović kaže da su se porodice Dragičević i Memić do sada borile da dođu u fazu pred Tužilaštvom BiH, a da sada slijedi naredna faza, “a to je ostvarenje našeg cilja, nas kao roditelja, evo i Muriz (Memić) je tu, da se slučajevi više nikada ne ponove”.

David Dragičević dvadesetjednogodišnji student iz Banjaluke nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Okružno tužilaštvo Banjaluka je u junu 2018. godine pokrenulo istragu protiv N.N. osoba za ubistvo Dragičevića, ali do danas niko nije osumnjičen, optužen ili uhapšen u vezi sa Davidovim ubistvom.

Nakon saslušanja Suzane Radanović, 5. jula 2021. oglasilo se i Tužilaštvo BiH, navodeći da se „preduzimaju intenzivne aktivnosti u predmetu“, nakon preuzimanja krivičnog gonjenja u slučaju Dragičević.

Tužilaštvo BiH je 14. marta 2021. godine od Okružnog tužilaštva u Banjaluci preuzelo slučaj koji se odnosi na nestanak i smrt Davida Dragičevića.

XS
SM
MD
LG