Dostupni linkovi

Balkanska kvadrilaterala priprema kandidaturu za Evropsko i Svetsko prvenstvo u fudbalu


Balkanska kvadrilaterala o zajedničkoj saradnji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Balkanska kvadrilaterala o zajedničkoj saradnji

Srbija, Bugarska, Rumunija i Grčka dogovorili su formiranje inicijalnog organizacionog komiteta koji će raditi na zajedničkoj kandidaturi za domaćinstvo Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu 2028. i 2030. godine, saopštili su lideri ovih zemalja nakon sastanka u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke Borkom Borisovim, Vjorikom Danćilom i Aleksisom Ciprasom, rekao da će taj komitet imati 16 članova, po četiri predstavnika svake zemlje.

"Izrazili smo želju i nadu da kroz taj inicicijalni komitet naše zemlje zajednički kandidujemo za domaćinstvo Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine i Svetskog prvenstva u fudbalu", rekao je Vučić. On je pojasnio da se u decembru 2021. prikupljaju materijali, a da se u junu 2022. donosi odluka.

Predsednik Srbije je izjavio da je uveren da će Rumunija posvetiti veliku pažnju integraciji Srbije u Evropskoj uniji tokom svog predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2019. godine.

Vučić je izrazio zahvalnost Bugarskoj čije se predsedavanje Unijom završava 31. decembra, i koja je kako je rekao, uložila mnogo napora u poboljšanje pozicije Srbije i čitavog zapadnog Balkana.

"Mi se politički snažnije uvezujemo i viđaćemo se. Sledeći sastanak je u Rumuniji i biće tokom njenog predsedavanja EU", rekao je Vučić, na zajedničkoj konferenciji sa predsednicima vlada Bugarske, Rumunije i Grčke.

Vučić sa liderima Grčke, Bugarske i Rumunije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Vučić je rekao da je na sastanku sa premijerima te tri zemlje razgovarao o infrastrukturnim projektima i ocenio da je značajno što će uskoro budu završeni istočni i zapadni krak Koridora 10.

"Mi smo danas razmotrili konkretno pitanje izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i ističem iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da je rumunska strana pokrenula izradu vizibiliti studije u decembru", kazao je Vučić.

Vučić je dodao da bi tako Beograd bio spojen i sa Temišvarom, Sofijom, Solunom i Atinom. On je obavestio medije da su se četiri zemlje dogovorile da zajedno rade na kandidaturi za Evropsko i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2028. i 2030. godine.

U tu svrhu, na marginama sastanka formiran je inicijativni organizacioni komitet za kandidovanje za domaćine Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. godine i svetskog 2030. godine.

Srbija u agendi Rumunije u vreme predsedavanja: Vjorika Danćila
Srbija u agendi Rumunije u vreme predsedavanja: Vjorika Danćila

Predsednica rumunske vlade Vjorika Danćila izjavila je da Rumunija podržava evropski put Srbije i namerava da tokom svog predsedavanja EU od 1. januara 2019. tu temu drži na agendi i u fokusu.

Danćila je rekla da je upravo zato pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Bukurešt tokom predsedavanja Rumunije EU, kako bi se povećala vidljivost značajnih koraka koje je Srbija do sada preduzela na EU putu.

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov izjavio je posle sastanka kvadrilaterale da čvršće povezivanje četiri zemlje regiona nije upereno ni protiv koga, te da je kompatibilno sa politikom EU i sa svima koji žele da razvijaju saradnju u regionu.

"Naš format nije uperen ni protiv koga, komaptibilni smo sa EU i sa svakim ko želi da radi na povezivanju i saradnji u oblasti infrastrukture i energetike. Na nama je da pokažemo dobre primere saradnje, komunikacije, mira", rekao je Borisov na zajedničkoj pres konferenciji lidera zemalja kvadrilaterale, nakon sastanka u Beogradu.

Borisov je dodao da Srbija, Rumunija, Grčka i Bugarska imaju velike potencijale koje treba da nastave da razvijaju u budućnosti. Bugarski premijer je naglasio važnost daljeg razvoja infrastrukture navodeći primere auto-puta koji povezuje Srbiju i Bugarsku, železničku infrastrukturu sa Grčkom, koridor i izgradnju mostova preko Dunava ka Rumuniji.

Moramo da budemo ujedinjeni i kada je reč o zajedničkoj migracionoj politici: Bojko Borisov
Moramo da budemo ujedinjeni i kada je reč o zajedničkoj migracionoj politici: Bojko Borisov

"Kad je reč o problemima moramo da budemo ujedinjeni i kada je reč o zajedničkoj migracionoj politici i u tom smislu oslanjam se na rumunsko predsedavanje da zadrži ovu temu na agendi EU, kao i Solunsku agendu kada je reč o daljem proširenju i budućem članstvu Srbije. Mi smo kompatibilni sa svima koji žele povezivanje ali smo spremni i za zajedničke kandidature kao što je ova u fudbalu", rekao je Borisov.

Bugarski premijer je rekao da ta zemlja 21. decembra objavila tender za gasni konektor i gasno čvorište i najavio da će Bugarska nastaviti sa istraživanjima na tom polju.

"Proširenje i proces pristupanja Zapadnog Balkana EU su ključni prioriteti za rumunsko predsedavanje. Istakli smo značaj pristupanja Srbije EU. Evropska unija mora da donese pozitivne odluke za ljude na Balkanu, a ne da govori sa pozicije straha", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

Grčki premijer Aleksis Cipras je poručio da je Balkan oblast koja nije drugorazredni region. On je rekao da zemlje na Balkanu moraju da sarađuju, ali i da moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama, da obezbede vladavinu prava i poštuju međunarodno pravo.

"Smatramo da Srbija ispunjava ove kriterijume, a da druge države moraju da prate ovaj put", rekao je Cipras.

Sastanak kvadrilaterale u Beogradu je treći susret koji se održava ove godine. Prethodni je organizovan u Varni početkom novembra. Tada je istaknuto i da će predsedavanja unijom Bugarske 2018. i Rumunije 2019. biti „zajedničko balkansko” predsedavanje EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG