Dostupni linkovi

Cipras i Vučić: Potezi Prištine dolivaju ulje na vatru


Vučić i Cipras u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Premijer Grčke Aleksis Cipras i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavili su u Beogradu da će sporazum iz Prespe između Grčke i Makedonije omogućiti čvrsto povezivanje tri države.

“Prespanski sporazum će pomoći da razvijemo saradnju kroz investicije, ali pre svega kroz projekte koji će podržati naše povezivanje. Naš cilj je da međunarodni sporazum bude sporazum između sve tri zemlje, kako bismo ubrzanim postupkom stvorili koridor koji će železničkim putem povezivati Solun, Skoplje i Beograd prema Budimpešti”, rekao je Cipras.

On je naveo da veruje u “viziju balkanske saradnje”, i da očekuje da kroz tu saradnju budu rešena “velika pitanja koja postoje u našoj regiji.”

Cipras je osudio odluku Kosova o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i “pokušaj stvaranja vojske Kosova”.

“Ove inicijative izazivaju destabilizaciju. Želim da pošaljem poruku osude radnji koje sprovodi Kosovo, koje baca ulje u vatru i da podržim Srbiju na tom putu i naporu da pronađe rešenje", rekao je Cipras, i dodao da Grčka podržava dijalog u Briselu i napore za pronalazak kompromisnog rešenja.

Vučić i Cipras na sednici Saveta za saradnju Srbije i Grčke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Cipras je dodao i da Grčka kontinuirano podržava evropski put Srbije, kao “put stabilnosti u regionu”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju veoma važno da dogovor iz Prespe bude sproveden, jer bi to značilo da Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke.

"To bi značilo da tu više nemamo nikakav zid, a u regionalnom smislu to bi bilo dodatno približavanje Beograda i Atine i dva naroda", rekao je Vučić na zajedničkoj konferencji sa Ciprasom.

Vučić je rekao da Srbija i Grčka imaju dobre i prijateljske odnose, i da građani Srbije doživljavaju Grčku kao saveznika, i u politici i u ekonomiji. Zahvalio je Grčkoj i njenom premijeru na “podršci teritorijalnom integritetu Srbije” i evropskom putu Srbije.

On je naveo da se nada da će SAD i Evropska unija "izvršiti značajniji pritisak na Prištinu" da povuče takse.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Vučić je rekao da nije ni blizu bilo kakav dogovor.

"Mislim da bi za nas bilo dobro da imamo neki sporazum. Ali smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma. Pismo (američkog predsednika) Donalda Trampa je racionalno. Oni su priznali nezavisnost Kosova i neće lako menjati svoju odluku. Ono što je po nas dobro je da se u pismu zahteva uloga Beograda i kaže Prištini da mora da se dogovori sa Beogradom", rekao je on.

Nakon druge sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke u Beogradu, Cipras je najavio da će naredna biti odžana u Grčkoj, verovatno na proleće.

Razgovori se nastavljaju popodne, kada u Beograd dolaze predsednici vlada Bugarske Bojko Borisov i Rumunije Vjorika Dančila.

XS
SM
MD
LG