Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ženska poduzetnička revolucija na Balkanu


Ženska solidarnost bez granica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Sanija, Jasmina, Reisa, Edita, Elma i Danijela najavile su, kako kažu, veliku revoluciju na Balkanu u cilju osnaživanja žena.

Ove preduzetnice i uspešne žene sa Kosova, iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije ujedinile su se u projektu nove regionalne organizacije za osnaživanje žena "I love Balkan", koja je u petak osnovana u Prištini, gde će i biti sedište ove organizacije.

Pokretač projekta, direktorica nevladine organizacije Lady iz Prištine Sanija Murati izjavila je da je cilj organizacije I love Balkan podrška ženama celog Balkana u ekonomiji, kulturi, preduzetništvu, školovanju, pronalaženju mogućnosti za zapošljavanje, a putem zajedničkog rada i razmene iskustava. Ove žene koje su godinama pomagale drugim ženama ujedinjene mogu da postignu još više, dodaje ona.

"Mislim da je ovo definitivno najbolja ekipa žena. Godinama radim u ovom sektoru i sve ove žene poznajem lično. Iza svih njih postoji jedan veoma veliki bagaž ogromnog iskustva i rada, a pre svega, svaka od njih je veliki čovek. Čovek uvek treba da krene sam, jer onda je motiv puno veći. Nas šest smo krenule svaka u svojoj zemlji sama, onda smo svaka okupile veliki broj ljudi oko sebe, a danas svih nas šest se okupljamo pod jednim kišobranom. Dovoljno smo snažna podrška jedna drugoj, a sve ono što dođe izvana je dobrodošlo", izjavila je Murati za Radio Slobodna Evropa.

Ove žene koje su godinama pomagale drugim ženama, ujedinjene mogu da postignu još više: Sanija Murati
Ove žene koje su godinama pomagale drugim ženama, ujedinjene mogu da postignu još više: Sanija Murati

Osnivanju organizacije prisustvovala je i bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga koja je pružila podršku ovakvoj inicijativi. Ona je kazala da su problemi žena slični širom regiona i sveta, te da je u rešavanju tih problema veoma važna saradnja i uspostavljanje mostova.

"Država, institucije i civilno društvo treba da se posvete ulaganju u žene i mlade jer je to održiva investicija za transformaciju jednog društva", kazala je ona.

Veoma važna saradnja i uspostavljanje mostova: Atifete Jahjaga
Veoma važna saradnja i uspostavljanje mostova: Atifete Jahjaga

Jasmina Savić, rođena Prizrenka koja od petnaeste godine živi u Kragujevcu, kazala je da žene u Srbiji sa kojima sarađuje nemaju nikakav problem da sruše granice i da uspostave saradnju.

"Žene iz Srbije su jako zainteresovane za saradnju jer imamo potencijala u smislu negovanja starih zanata, čime se mi konkretno - Filigran Art iz Kragujevca - bavimo. Bojim se da smo mi zadnje generacije koje znaju za rade, a stari zanati su neiscrpno bogatstvo i svuda u svetu cenjeno osim nažalost kod nas na Balkanu. Žene u biznisu su jedna kategorija, međutim, na Balkanu postoji ona nevidljiva kategorija žena koje su na margini i koje nisu u prilici da se iskažu kroz svoje biznise. Mislim, da bi jedan od prvih naših projekata trebalo da bude upravo za te žene domaćice sa sela koje su iznele sav teret na Balkanu, a nikad im niko nije rekao hvala", navodi Jasmina Savić.

Jedan od prvih naših projekata trebalo da bude upravo za te žene domaćice sa sela koje su iznele sav teret na Balkanu: Jasmina Savić
Jedan od prvih naših projekata trebalo da bude upravo za te žene domaćice sa sela koje su iznele sav teret na Balkanu: Jasmina Savić

Reisa Hodžić iz Bosne i Hercegovine ispred Udruženja za razvoj kompetencija S.K.I.L.L.S. uverena je da je ova inicijativa dokaz rada, predanosti i iskrenosti borbe i nastojanja jedne žene da druge postanu i ostanu jake.

"S obzirom da imamo u ovom projektu koleginice iz različitih sektora, napravićemo platformu gdje ćemo obezbijediti pristup individualno svakoj ženi da odredi svoje potencijale, pa da zatim iskoristi to. Radićemo paralelno iste projekte u istim zemljama. Očekujem uspjeh i vjerujem da ćemo uspjeti jer smo napravili detaljan plan kako do toga doći. Dugo radimo na pripremi ovog projekta, tako da smo sigurni u ono što govorimo i u ono što radimo", kazala je Hodžić.

Reisa Hodžić uverena da je ova inicijativa dokaz rada, predanosti i iskrenosti borbe i nastojanja jedne žene da druge postanu i ostanu jake
Reisa Hodžić uverena da je ova inicijativa dokaz rada, predanosti i iskrenosti borbe i nastojanja jedne žene da druge postanu i ostanu jake

Edita Dautović ispred Udruženja preduzetnica Crne Gore očekuje da će ova organizacija pomoći ženama Balkana kroz razmenu iskustava i znanja.

"Naša iskustva su pozitivna što se tiče preduzetništva, imali smo nešto slično - savez udruživanja. Ovo će opet biti na nekoj većoj mogućnosti i šansi koje se nude ženama jer će tu biti uključene žene iz civilnog sektora, iz biznisa, iz preduzetništva", kazala je ona.

Elma Tršana iz Albanije, direktorica organizacije Obzervatorij za prava dece i mladih, kazala je da je I love Balkan zlatna mogućnost zahvaljujući viziji civilnog društva na Kosovu, odnosno Sanije Murati.

"Ovako nešto je moje prvo iskustvo i već u prvom kontaktu sam primetila zadovoljstvo i entuzijazam između nas", kazala je ona.

„I love Balkan“ zlatna mogućnost zahvaljujući viziji civilnog društva na Kosovu: Elma Tršana
„I love Balkan“ zlatna mogućnost zahvaljujući viziji civilnog društva na Kosovu: Elma Tršana

Danijela Dabeska iz Makedonije ispred nevladine organizacije koja se bavi zaštitom prava žena izjavila je da ju je ljubav prema Balkanu naterala i da bude deo ove organizacije I love Balkan, u cilju pružanja šanse ženama kojima je ona potrebna.

Žene sa Balkana složile su se da sistem vrednosti koje poštuju ne poznaju granice i prepreke i to je ono što ženama daje uspeh.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG