Dostupni linkovi

Inicijativa žena: Beogradu i Prištini potrebna politika saradnje


Novi Pazar
Novi Pazar

Iz Beograda i Prištine 23 uspešne žene su dobrovoljno pre tri godine krenule da grade mostove sa svojim koleginicama. Ova incijativa pod nazivom “Sledite nas” realizovana je uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Misije OEBS-a Kosovu. Na promociji ove incijative u Novom Pazaru još jednom je istaknuto da je Beogradu i Prištini zarad bolje budućnosti potrebna politika saradnje i pomirenja.

Ovih 23 žene iz Prištine i Beograda, različitih profesija, službenice, novinarke, političarke, profesorke, članice nevladinih organizacija imaju zajednički cilj da vrate poverenje na ovim prostorima, razgovorom i saradnjom.

Poslanica iz Beograda Dubravka Filipovski za RSE je rekla da su se usmerile se na sličnosti, na ono što nas spaja, jer nam je želja uspostavljanje saradnje među građanima koji su nekada bili u sukobu, ali život se mora nastaviti dalje, jer uprkos razlika koje postoje medju nama, itekako imamo zajedničke interese koje nas spajaju, kaže ona.

„U tom dijalogu nismo insistirale na očiglednim razlikama, koje su među nama, već smo pronašli sličnosti i zajedničke teme koje nas spajaju. U filmu koji su građani Novog Pazara mogli da vide, dominiraju tri osnovne teme: rodna ravnopravnost, ljudska prava i žene u politici“, navela je Dubravka Filipovski.

Dijalog istaknutih žena iz Beograda i Prištine poznat kao incijativa„ Sledite nas“ predstavljen je i u Beču u okviru pratećeg programa Samita o zapadnom Balkanu.

"Stigla je i u Novi Pazar zato jer je Novi Pazar za mene primer grada koji živi uprkos različitostima, koje predstavljaju njegovo najveće bogatstvo,i sigurna sam da Novopazarci razumeju naš dijalog. Novi Pazar je bio i ostao grad otvorenog srca, koji živi tu različitost, i to je jedno veliko bogastvo ljudi koji su rodjeni i koji žive u takvim sredinama“, rekla je Filipovski.

Ovde je najbitnije promovisanje izgradnje pomirenja među bivšim sukobljenim stranama i aktivna uloga žena u rešavanju ovih konflikata. Nije nam bilo lako kada smo počinjali, ali smo bile odlučne da se dijalogom može sve rešiti, mišljenja je poslanica iz Prištine Emilija Redžepi, tako da Kosovo i Srbija treba da se okrenu prema budućnosti, ka miru i toleranciji.

„Bitan je naš zajednički suživot okrenut ka budućnosti, kako bi mlađe generacije razbile predrasude jedni o drugima i gradile neku savremeniju budućnost baziranu na ekonomskom razvoju i otvorenosti ka regionu", ocenila je Emilija Redžepi.

Ovaj dijalog počeo je pre tri godine, pre nego što je potpisan Briselski spoazum, jer žene su majke kojima je prevashodno cilj da zbog svoje dece i porodice imaju mir, pa su one sklonije i pokretanju ovakvih incijativa koje će dovesti do smirivanja strasti, do razumevanja, do vođenja dijaloga, objašnjavaju članice incijative “Sledite nas”.

Članice su snimile i film o dosadašnjem radu, koji promivišu i u svetu, sa ciljem da ovakav dijalog prenesu i na mlade ljude, a kasnije i na preduzetnice, kao i da utuču na smanjenje nasilja i sa jasnim opredeljenjem ka boljem.

XS
SM
MD
LG