Dostupni linkovi

Priča o uspehu: Sanijin put od kuhinje do priznanja Bele kuće


Sanija Murati sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga
Sanija Murati sa predsednicom Kosova Atifete Jahjaga
Priča o Saniji Murati je priča o uspešnim ljudima. Sanija je počela pravljanjem kolača, a potom počela držati treninge i davati profesionalne savete ženama, ne bi li se ekonomska situacija na Kosovu popravila. Projektom nevladine organizacije Lady, uspela je pomoći, ne samo sebi i svojoj porodici, već mnogim ženama kojima je trebao posao. Zahvalnicu joj je uputila i lično Hillary Clinton.

Sanija, pravnik po struci, rođena je u Crnoj Gori. Do 2004. godine živela je na području bivše Jugoslavije, da bi se tada, sa svojim suprugom, inače sa Kosova, i decom preselila u Prištinu.

Obzirom da je ubrzo ostala samohrana majka sa troje male dece, bila je prinuđena pronaći način da obezbedi sebe i svoju decu. Kolači su bili samo početak nečeg što će joj doneti veliki uspeh i zadovoljstvo.

Sanija 2005. osniva NVO Lady, čije su aktivnosti počele u skromnim kućnim uslovima. Uposlila je par žena i naučila kako praviti kolače, što je sama Sanija naučila od svoje majke.

Osam godina kasnije, Lady postaje jedna od najuspešnijih asocijacija žena na Kosovu, koja se bavi uključivanjem žena u ekonomiju i društvo preko proizvodnih i uslužnih programa. Koristi od ove organizacije imalo je nekoliko stotina žena širom Kosova, a najveći broj je podržan kroz program za proizvodnju pravih domaćih slatkiša.

Sanija Murati sa ženama u organizaciji "Lady"
Sanija Murati sa ženama u organizaciji "Lady"
„Lady je osnovana samoinicijativno. Pozvala sam par tadašnjih poznanica, koje su mi danas prijateljice, a za koje sam znala da su u sličnoj situaciji kao i ja. Rekli smo hajde nešto da uradimo i za sebe i za sve žene koje su u sličnoj poziciji. Istina je, kolači su bili odskočna daska u cijeloj toj priči. Cilj nisu bili kolači – cilj je bio da nađemo opciju da obezbedim sebe, svoju djecu, i žene koje su bile u sličnoj poziciji kao ja tad. Taj projekat još uvijek postoji. Kroz taj projekat je prošlo jako puno žena koje su zaposlene i dan danas. Ono što je bio cilj jeste da se podrže žene", priča Sanija.

Ključ uspeha ove NVO je svakodnevni rad sa ženama, njihovo motivisanje, usmeravanje ka cilju koji one odaberu, pružanje saveta i sugestija i redovno informisanje o njihovom biznisu.

Lady je danas partner norveškog projekta Wominnovation, te savetničke kuće Bese Consultinga, sa kojom radi na projektu USAID-a, YEP (Young Entrepreneur's Program), za podršku mladih preduzetnika širom Kosova.

NVO Lady je uključena u trenutno aktuelna pitanja i zbivanja na Kosovu i u svetu na temu “žena”, a Sanija se nada i saradnji sa ženama iz regiona i sveta.

Sanija nastoji da uključi žene u ekonomiju putem različitih treninga, okruglih stolova, javnih tribina, konferencija i seminara.

Radi i sa ženama iz Dragaša, mesta na jugu Kosova. Cilj te saradnje je bio da se razmotre načini kako žene iz Dragaša, koje su do tada retko napuštale svoj kraj, mogu profitirati od njihovih jedinstvenih rukotvorina koje prave generaciju za generacijom:

Na dodjeli priznanja, sa Hillary Clinton i uspješnim ženama iz drugih zemalja
Na dodjeli priznanja, sa Hillary Clinton i uspješnim ženama iz drugih zemalja
„Otišla sam u par institucija Dragaša gde sam naišla na nerazumevanje, kada sam im rekla da te žene treba usmeriti da drugi način, da se vidi šta im treba, šta im nedostaje, kako je moguće u XXI stoljeću da one nikad nisu bile u Prištini, ili u Prizrenu. U radu sa njima, kroz taj projekat, uključili smo različite institucije državne, insistirali smo da prva dama Kosova dođe u Dragaš. Uključili smo instituciju za besplatnu pravnu pomoć jer te žene nisu imale pojma da postoji mogućnost da se one podrže. One rade neverovatne stvari. One su toliko vredne žene da sam rekla da celi onaj kraj nose žene na svojim leđima. Bave se pčelarstvom, sakupljanjem bilja, proizvodnjom raznih kompota, džemova. Ono na šta sam veoma ponosna jeste da dan danas imam kontakte sa tim ženama i da su one osnovale svoje biznise nakon tih treninga. Onda me pitate da li smo postigli uspeh?! Kao čovjek se osećam dobro", kaže Sanija.

Jedna od uspešnih priča iz ovog kraja je sigurno i priča Sevdije Ramadani iz sela Brod. Ona je zajedno sa ostalim ženama iz okoline osnovala Asocijaciju u kojoj žene rade na očuvanju tradicionalne nošnje tog kraja, zahvaljujući čemu su učestvovale na brojnim sajmovima širom Kosova.

Ganimete Sallahu iz sela Glogovac napustili su roditelji zato što je od rođenja bila hendikepirana. Živela je kod rođaka, ali često je bila zlostavljana i zbog toga je odlučila pobeći. Preko kosovskog Caritasa, stigla je do NVO Lady, prošla kroz obuku pravljenja peciva i slatkiša, gde je kasnije dobila i posao.

Zahvaljujući svom angažovanju, direktorica Lady-a, Sanija, 2009. godine je bila učesnik američkog programa Žene i preduzetništvo. Tom prilikom, zajedno sa ženama liderima iz 22 zemalja, posetila je SAD, gde se sastala sa ženama koje se bave preduzetništvom.

Usledio je i sastanak sa američkom sekretarkom, Hillary Clinton, od koje je kasnije dobila i pismo:

„Zahvaljujem vam se na vašoj posvećenosti u pomaganju ženama Kosova da ostvare svoje potencijale”, stoji, između ostalog, u pismu kojeg je potpisala Clintonova.
XS
SM
MD
LG