Dostupni linkovi

Bajden će u obraćanju naciji zatražiti oštriju kontrolu nošenja oružja


Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i njegova supruga Žil (Jill) odaju poštu stradalima u napadu na školu u Teksasu.
Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i njegova supruga Žil (Jill) odaju poštu stradalima u napadu na školu u Teksasu.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) obratiće se naciji u četvrtak uveče, 2. juna (petak izjutra po američkom vremenu), o najnovijem talasu masovnih ubistava, pokušavajući da poveća pritisak na Kongres da usvoji stroža ograničenja oružja pošto što su takvi napori propali nakon ranijih tragedija.

Njegov govor će uslediti nakon prošlonedeljne pucnjave u kojoj je 18-godišnji naoružani napadač ubio 19 učenika i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, i još jednog napada u sredu u Tulsi u Oklahomi, gde je naoružani napadač ubio četiri osobe a potom sebe u zdravstvenoj ustanovi.

Ovim napadima je prethodio incident 14. maja u Bafalu u Njujorku, kada je 18-godišnji belac u vojnoj opremi i uživo sa kamerom na kacigi otvorio vatru iz puške u supermarketu u kvartu u kome pretežno žive Afroamerikanci, ubivši 10 ljudi i ranivši još tri u, kako su vlasti opisale, „rasno motivisanom ekstremizmu“.

Bela kuća je saopštila da će Bajden govoriti o "tragičnim masovnim pucnjavama i potrebi da Kongres donese zdravorazumske zakone za borbu protiv epidemije nasilja oružjem koje svakodnevno uzima živote".

"On će ponoviti svoj poziv na akciju da se zaustavi epidemija nasilja vatrenim oružjem koju smo videli u Uvaldeu, Tulsi i u Bafalu za samo nekoliko nedelja," rekla je portparolka Karin Žan Pjer (Karine Jean-Pierre). Ona je dodala da Bajden nije planirao objavljivanje novih izvršnih uredbi i da će se "u večerašnjem govoru fokusirati na to što Kongres treba da uradi".

"To će u osnovi biti osiguravanje da se čuje njegov glas, poziv na akciju i da američki narod zna da on i dalje govori u njihovo ime," rekla je Pjer.

Bajden je koristio prethodna obraćanja naciji da govori o pandemiji koronavirusa i haotičnom povlačenju američkih snaga iz Avganistana. Ali, predsednik je retko koristio takve nastupe tokom skoro 18 meseci na funkciji, posebno u večernjim satima.

Ranije u četvrtak, potpredsednica SAD Kamala Haris (Harris) govorila je o pucnjavi u Oklahomi, rekavši "svi mi čuvamo narod Tulse u našim srcima, ali takođe potvrđujemo našu posvećenost donošenju zdravorazumskih zakona o bezbednosti oružja."

"Nema više izgovora. Misli i molitve su važne, ali nisu dovoljne," istakla je Haris. "Potreban je Kongres da deluje," dodala je potpredsednica SAD.

Pre obeležavanja Dana sećanja u ponedeljak, Bajden je rekao novinarima u Beloj kući da možda postoji izvesna podrška dve stranke da se pooštre ograničenja na oružja velike snage koje je koristio napadač u Uvaldeu. Ali, Bajden je dodao da, iako je preduzeo neke korake putem izvršnih uredbi, nije imao moć kao predsednik da "zabrani nošenje oružja".

Takođe je rekao da su "stvari toliko loše da su svi postali racionalniji, barem se to nadam", dodajući da "racionalni republikanci uviđaju da ne možemo više da se ponavljamo".

U poseti Uvaldeu u nedelju, Bajden je privatno žalio više od tri sata sa porodicama čiji su najmiliji ubijeni. Suočen sa povicima "uradi nešto" dok je odlazio sa crkvene službe, predsednik je obećao: "Hoćemo."

Njegovo obraćanje u četvrtak uveče poklopilo se sa dvopartijskim razgovorima koji se intenziviraju među grupom senatora o skromnim promenama politike nošenja oružja. Republikanska senatorka Suzan Kolins (Susan Collins) iz Mejna rekla je da grupa "brzo napreduje".

Žan-Pjer je istakla da je Bajden "ohrabren" pregovorima na Hilu, ali da predsednik želi da da zakonodavcima "nešto prostora" za pregovore.

Ne očekuje se da će privatne diskusije u Senatu, koji je podeljen 50-50 između demokrata i republikanaca, dovesti do sveobuhvatnih reformi koje razmatra Predstavnički Dom predvođen demokratama — koji je odobrio zakone o proveri prošlosti nosilaca oružja i kao sledeće meru namerava da onemogući upotrebu jurišnog oružja.

Čak se i paket Predstavničkog doma o kojem se raspravljalo u četvrtak, a koji je manje opsežan, uključujući odredbu kojom se podiže starosna granica za kupovinu poluautomatskog vatrenog oružja na 21 godinu, suočava sa malim izgledima da prođe u Senatu.

Umesto toga, senatori će verovatno smisliti plan sa postepenim merama sa obezbeđivanjem sredstava iz federalnih fondova za podršku napora saveznih država za bezbednost oružja, uz podsticaje za jačanje bezbednosti u školama i resursa za mentalno zdravlje. Paket takođe može da podstakne "zakone o crvenoj zastavi" da se vatreno oružje drži podalje od onih koji bi naneli štetu.

Nijedan veći zakon o oružju nije prošao Senat godinama — čak i nakon razornog masakra 20 dece u osnovnoj školi Sendi Huk 2012.

Senat je, međutim, odobrio skromnu meru za jačanje proveravanja prošlosti nakon pucnjave u crkvi u Teksasu i pucnjave u školi Parkland na Floridi.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG