Dostupni linkovi

Naoružani napadač u Teksasu koji je ubio 21 osobu, ušao u školu bez prepreka


Improvizovani spomenik ispred osnovne škole Robb, mjestu masovne pucnjave, u Uvaldeu, Texas, 25. maja 2022.
Improvizovani spomenik ispred osnovne škole Robb, mjestu masovne pucnjave, u Uvaldeu, Texas, 25. maja 2022.

Naoružani napadač koji je ubio 19 djece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u južnom Texasu uspio je ući bez ikakvog sukobljavanja, saopštile su vlasti u četvrtak, što je u suprotnosti s ranijim izvještajima da se sukobio sa policajcem ispred zgrade.

Osamnaestogodišnji Salvador Ramos udario je svoj kamionet ispred škole u utorak u 11:28, ispalio nekoliko hitaca u dvojicu prolaznika preko puta i ušao u školu u 11:40, rekao je Victor Escalon glasnogovornik teksaškog odjela za javnu sigurnost.

Escalon je rekao da su policajci stigli i ušli u školu četiri minute kasnije, ali su se sklonili nakon što je Ramos ispalio više metaka na njih i zabarikadirao se u učionici četvrtog razreda, gdje je upucao žrtve.

Prošao je sat prije nego što je taktički tim američke granične patrole provalio u učionicu i ubio Ramosa, potvrdio je Escalon.

Novi detalji o vremenskim odrednicaama stigli su nekoliko sati nakon što su se pojavile snimke na kojima se vide očajni roditelji ispred osnovne škole Robb tokom napada, moleći policajce da uđu u zgradu.

"To je teško pitanje", rekao je Escalon na pitanje jesu li policajci trebali ući ranije.

Snimci nastali tokom smrtonosnog napada pokazuju očajne roditelje kako traže od policije da uđe u osnovnu školu u Teksasu gdje se dešavao masakr, a neki su sami pokušavali prići zgradi prije nego što su ih policajci obuzdali.

New York Times je izvijestio da je većina, ako ne i sve, žrtve najgore pucnjave u školi u gotovo desetljeću vjerojatno umrle u prvih nekoliko minuta napada, citirajući osobu upoznatu s preliminarnim vremenskim okvirom koji su sastavili istražitelji.

U jednom videu koji je na Facebooku objavio muškarac po imenu Angel Ledezma, vide se roditelji kako probijaju žutu policijsku traku i viču na policajce da uđu u zgradu.

"Već je prošao sat vremena, a još uvijek ne mogu svu djecu izvući van", rekao je Ledezma u videu.

Na drugom videu objavljenom na YouTubeu vidi se kako policajci obuzdavaju barem jednu odraslu osobu. Može se čuti kako jedna žena govori: "Zašto pustiti djecu da umru? Tamo se puca."

"Imamo ljude koji idu po djecu", čuje se kako jedan policajac govori gomili. “Oni rade.”

Amerika nakon masakra u Teksasu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Pucnjava je ponovno pokrenula nacionalnu raspravu o zakonima o oružju u zemlji.

Američki predsednik Joe Biden pozvao je na nova ograničenja oružja, u obraćanju naciji nakon napada.

"Kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti lobiju za oružje? Kada, za ime Boga, radimo ono što svi znamo da treba da uradimo?", pitao je Biden.

Guverner Texasa Greg Abbott rekao je dan ranije da je Ramos napisao online poruku nekome nekoliko minuta prije napada u kojoj je rekao da će "pucati u osnovnu školu".

Vlasti su saopštile da je Ramos pucao u lice svojoj baki u kući koju su dijelili prije nego što je pobjegao i srušio svoj automobil ispred osnovne škole Robb negdje oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu. Njegova baka, koja se nalazi u bolnici u kritičnom stanju, uspjela je pozvati policiju.

Nakon pucnjave u školi Sandy Hook u Connecticutu 2012. godine, kada je ubijeno 26 ljudi od čega 20 dece u dobi od pet do šest godina, posljednji napad u Teksasu je najsmrtonosniji napad u zadnjoj deceniji.

Grad Uvalde, u kojem se desio incident, se nalazi sat vremena vožnje od San Antonia i ima oko 15.000 stanovnika.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG