Dostupni linkovi

Bahatost vlasti i vlast bahatosti


Ugovor Vlade Srbije i Fiata
Ugovor Vlade Srbije i Fiata
Bahatost srpske vlasti perpetuum je mobile i kao da niko tome ne može stati na kraj. Ponovo su od javnosti, ali i od Saveta za borbu protiv korupcije – koji je telo te iste vlasti - sakriveni aneksi ugovora potpisanog sa italijanskim Fiatom.

Kao da nije bilo dovoljno bruke oko skrivanja od javnosti ugovora o koncesiji za gradnju auto-puta Horgoš-Beograd, za šta je odgovorna Vlada Vojislava Koštunice, Ministarstvo ekonomije aktuelne vlade Mirka Cvetkovića, četiri i po godine posle te afere usudilo se da sakrije od građana Srbije anekse ugovora sklopljenog sa italijanskim Fiatom.

Savet za borbu protiv korupcije je posle tantalovih muka i intervencije čak i Poverenika za javne informacije, konačno dobio anekse tog ugovora, ali u toj knjizi od sto strana svaka reč je cenzurisana - prekrivena crnom bojom da ne bi bila čitljiva. Taj ugovor Savet je tražio jer istražuje da li je aranžman s „Fijatom“ isplativ i napravljen u korist ili protiv interesa građana Srbije.

Predsednica Saveta Verica Barać kaže za Radio Slobodna Evropa da je to vrhunac bahatosti i cinizma Vlade Srbije.

“Skoro dve godine pokušavamo da od Ministarstva za ekonomiju dobijemo ugovor sa Fiatom, kao i sve anekse i prateću dokumentaciju. Prvo smo, pre više od godinu i po dana, dobili jedan ugovor u kome je za sve važne podatke u zagradi pisalo “redakcija teksta”. Nastavili smo da tražimo, da bismo juče ili prekjuče dobili najmanje 5-6 velikih blokova, sigurno preko 10 kilograma papira, u kojima je, osim nekog početnog teksta, doslovno sve zatamnjeno crnim, tako da to ne može da se koristi jer je to potpuno cenzurisan tekst”, kaže Barać.

Nebojša Ćirić
Nebojša Ćirić
Ministar ekonomije Nebojša Ćirić branio se naivno kao đače. Rekao je, naime, da ugovor sa Fiatom nije tajna, da stoji na internet sajtu Vlade Srbije, a da je anekse koje je tražio Savet zacrnio FIAT jer je smatrao da je to poslovna tajna:

„Ugovor sa Fijatom nije tajna, on se nalazi na sajtu Vlade Srbije. Savetu za borbu protiv korupcije i povereniku za informacije poslati su aneksi koje
nije niko 'zacrnio' iz Vlade Srbije nego su to uradili ljudi iz Fijata jer se radi o poslovnoj tajni", kazao je Ćirić.

Prinudnim putem obezbediti izvršenje

Razume se da ministar Ćirić mora znati da ugovor nije isto što i aneks ugovora, kao i to da je prekršio ustav i zakone Srbije učestvjujući u skrivanju aneksa od građana.

Potvrđuju to i reči Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja, na čiju intervenciju su Savetu i dostavljeni traženi aneksi, doduše – „zavijeni u crno“.

Ugovor Vlade Srbije i Fiata
Ugovor Vlade Srbije i Fiata
„Potpuno je jasno da se ugovorima koji imaju obligaciono-pravni karakter, koji, dakle, nisu medjudržavni nego poslovni ugovori ne mogu menjati imperativno-pravne odredbe Ustava i zakona. Dakle, srpska javnost ima pravo da zna informacije od javnog značaja i uskratiti takve informacije nije moguće odredbama nekakvih poslovnih ugovora. Savet za borbu protiv korupcije sada treba da insistira da se prinudnim putem obezbedi izvršenje rešenja“, objašnjava Šabić.

Ovo je najdrastičniji primer cenzure jednog ugovora koji je tražio Savet za borbu protiv korupcije. Ali, kaže Verica Barać, vrlo često se događa da se ne dostavlja tražena dokumentacija:

“Institucije, ministarstva, posebno nezavisne institucije, vrlo brižljivo kriju svoju dokumentaciju i uprkos svim naporima poverenika Šabića kome se mi često obraćamo i koji donosi rešenja da se dokumentacija dostavi, ona na kraju ili bude nedostupna ili samo delimično dostupna. Skoro smo od antimonopolske komisije dobili rešenje za kupovinu Delta-maxija. Tu su svi važni podaci iz rešenja i iz studije koja ga prati potpuno izbrisani, tako da to skoro da ne može da se koristi. To vrlo često rade i druga ministarstva, a radi to često i Komisija za hartije od vrednosti i druge institucije”, upozorava Verica Barać.
XS
SM
MD
LG