Dostupni linkovi

Fiat obnavlja srpski Detroit




Branko Vučković

Kada je pre tri godine potpisan ugovor sa “Fiatom“, na ulazu u Kragujevac osvanuo je bilbord sa natpisom “Benvenuti a casa”, što u prevodu znači Dobrodošli kući. Tada je međutim malo ko očekivao da će ta italijanska investicija, vredna oko milijardu evra, pored ekonomskih, doneti i mnoge druge promene, gradu koji je u prošlom veku bio poznat po proizvodnji automobila.

Danas je Kragujevac verovatno najveće gradilište u Srbiji. Kompanija Fiat automobili privodi kraju temeljnu rekonstrukciju bivših Zastavinih proizvodnih hala, a u industrijskoj zoni Grošnica grade se tri nove hale Fiatovih kooperanata. U toku je izgradnja još 500 stanova, a uporedo sa novim stambenim blokovima završava se i veliki šoping mol u koji izraelska kompanija Plaza investira 80 miliona evra.

Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca, kaže da je dolazak Fiata, pored značajnih ulaganja u fabriku, doneo i brojne infrastrukturne investicije poput izgradnje auto-puta do Batočine, Južne obilaznice, tri nova mosta, novog gasovoda, i brojnih drugih objekata.
U Kragujevcu trenutno živi i radi nešto više od 100 Fiatovih stručnjaka, koji uglavnom stanuju u hotelima ili iznajmljenim stanovima i kućama.

“Na auto-putu Kragujevac – Batočina preostalo je još 16 kilometara. Planirano je da do sredine 2012. godine bude završena kompletna deonica kada će Kragujevac konačno biti spojen sa Koridorom 10. Planirano je da se do 2014. godine izgradi Južna obilaznica, koja je, pored auto-puta strateški izuzetno značajna za Kragujevac jer će rasteretiti tranzitni saobraćaj koji sada ide kroz centar grada”, kaže Zdravković.

Italijanski stručnjaci koji rade u Fiatovoj kragujevačkoj kompaniji postali su najbolji zakupci stanova i kuća, što je, prema navodima Vladimira Joksimovića, vlasnika jedne od agencija koja se bavi iznajmljivanjem stambenog prostora, oživelo tržište i povećalo konkurenciju.

“Sa približavanjem početka proizvodnje povećava se interesovanje i Italijani uglavnom traže stanove u novogradnji, veličine 40 kvadratnih metara. Ugovore potpisuju na godinu dana, a mesečna kirija je oko 200 evra plus komunalni troškovi, ukupno oko 300 evra”, kaže Joksimović.

U Kragujevcu trenutno živi i radi nešto više od 100 Fiatovih stručnjaka, koji uglavnom stanuju u hotelima ili iznajmljenim stanovima i kućama.

Italijanski postao jezik broj jedan

Branimir Soldatović, konsultant italijanskih firmi koje započinju poslove u Srbiji kaže da će se njihov broj uskoro višestruko uvećati što će uticati na razvoj ugostiteljstva, trgovine, turizma...
Branimir Soldatović

“Kada počne proizvodnja automobila i kada dođu Fiatovi kooperanti koji ovde osnivaju svoje firme, tek tada treba očekivati značajniji priliv Italijana. Tada će u Kragujevcu boraviti nekoliko stotina Italijana, što otvara mogućnost veće zarade u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, turizmu, a potom i u sektoru uslužnih delatnosti, nekretnina...”, najavljuje Soldatović.

Zbog toga su pojedini kragujevački ugostiteljski objekti svoju ponudu već prilagodili gostima iz Italije, na čijim jelovnicima se već mogu naći svi originalni italijanski specijaliteti, a mnogi ovdašnji restorani svoje osoblje uputili su u škole italijanskog jezika.

Ivan Mihailović, direktor jedne od kragujevačkih škola stranih jezika kaže da pored konobara i turističkih vodiča, italijanski uče i biznismeni koji nameravaju da se uključe u posao sa Italijanima.

“To su vlasnici i osoblje, restorana, hotela, pansiona koji već imaju goste poslovne ljude iz Italije. Pojedinci koji su osetili potrebu da spremno dočekaju goste sa Apeninskog poluostrva. Zbog toga je po interesovanju, sada u Kragujevcu, italijanski postao uz engleski jezik broj jedan”, navodi Mihailović.

Nakon dolaska Fiata, Mašinski fakultet u Kragujevcu, koji godinama unazad nije imao dovoljno studenata, ponovo beleži veliko interesovanje za studije za zanimanja koja su interesantna italijanskoj kompaniji. Ove godine, sva mesta za studije mašinskog inženjerstva i inženjerijskog menadžmenta popunjena su već u prvom upisnom roku.

U kragujevačkoj Politehničkoj školi povećano je interesovanje za metalska zanimanja, koje su proteklih godina đaci uglavnom izbegavali.

Siniša Kojić, direktor te škole kaže da je Fiat školi već poklonio jedan punto u rasklopljenom stanju za obuku učenika, a da Politehnička škola već radi doobuku Fiatovih radnika.

“Od ponedeljka počinju moduli doobuku radnika za tehniko crtanje. To su doobuke za ljude koji su ranije radili u Zastavi, a sada u Fiatu, koji imaju veliko tehnološko iskustvo. Fiatova procena je da njihovo znanje treba osvežiti, zbog čega će svi radnici proći višemesečnu edukaciju u našoj školi”, kaže Kojić.

Fiat je vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Juventus iz Torina, a u Kragujevcu se za sada opredelio da sponzoriše košarkaški klub Radnički. Najavljeno je da će pored košarkaša, Fiatov znak na dresu nositi i fudbaleri Radničkog, koji su se plasirali u Super ligu Srbije.

Sportski novinar Boris Jovanović, kaže da Fiat sponzoriše brojne klubove u gradovima u kojima ima svoje fabrike i da tu praksu nastavlja i u Kragujevcu.

“Oni imaju običaj da kroz sport pomažu lokalnu zajednicu u svim gradovima u kojima imaju svoje fabrike. U Kragujevcu su za sada sponzori košarkaškog kluba Radnički, koji je ovde daleko najatraktivniji jer igraju u Jadranskoj ligi, a takmičiće se i u Evropi”, kaže Jovanović.
XS
SM
MD
LG