Dostupni linkovi

Azerbejdžan produžio rok za povlačenje Jermenije, Jermeni pale kuće pre odlaska


Uništene kuće koje su Jermeni zapalili pre napuštanja Nagorno-Karabaha.
Uništene kuće koje su Jermeni zapalili pre napuštanja Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je prihvatio produženje roka za povlačenje Jermenije iz Kalbačara (Karvačar na jermenskom), što je deo mirovnog sporazuma kojim je okončan šestonedeljni rat oko Nagorno-Karabaha.

"Azerbejdžan se saglasio da se do 25. novembra produži povlačenje jermenskih snaga i nelegalnih naseljenika iz oblasti Kalbačar," izjavio je Hikmat Hajijev, bliski saradnik šefa države Ilhama Alijeva.

Hajijev je precizirao da je ostao nepromenjen vremenski okvir za povlačenje Jermena iz ostalih distrikta, tačnije iz Agdama do 20. novembra i Lačina do 1. decembra.

Stanovnici Kalbačara, distrikta u Azerbejdžanu koji je nekoliko decenija pod kontrolom etničkih Jermena, napuštaju svoje domove nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 10. novembra.

Pojedini pale kuće pre odlaska, javlja jermenski servis Radija Slobodna Evropa. Kalbačar je bio uglavnom nastanjen Azerbejdžancima pre nego što su ih proterali Jermeni u ratu početkom 1990-ih koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza. Većina kuća koje sada napuštaju Jermeni pripadalo je Azerbejdžancima.

Pre odlaska Jermeni svraćaju poslednji put u pravoslavni manastir Dadivank u čijoj blizini su raspoređene ruske mirovne snage.

Kremlj je saopštio da je Putin zatražio u subotu od Alijeva da zaštiti hrišćanska svetilišta u delu Nagorno-Karabaha koji će ponovo biti pod kontrolom Azerbejdžana.

Alijev je obećao će njegova zemlja, u kojoj je većinsko muslimansko stanovništvo, brinuti o tome.

Mada je mirovnim sporazumom okončan rat u kome je poginulo oko pet hiljada vojnika i civila na obe strane, mnogi Jermeni ga odbacuju jer je njime omogućeno zvaničnom Bakuu da povrati znatan deo i Nagorno-Karabaha i okolne oblasti koje su zauzele azerbejdžanske snage tokom poslednjih borbi.

Sporazumom je predviđeno i razmeštanje oko dve hiljade pripadnika ruskih mirovnih snaga.

Nekoliko stotina njih je već stiglo i uspostavili su 25 "posmatračkih punktova" u koridoru Lačin – planinskom prolazu koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom – i još dve oblasti da bi nadgledali primirje.

Dve strane su razmenile u subotu, 14. novembra tela neutvrđenog broja poginulih vojnika.

Bijes u Jerevanu, veselje u Bakuu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Optužnice za pokušaj atentata na jermenskog premijera

Nagorno-Karabah je međunarodno priznati deo Azerbejdžana, ali su većinski Jermeni upravljali njime nakon što su u ratu tokom 1990-ih proterali azerbejdžanske trupe i civile.

Ministarstvo zdravlja Jermenije je saopštilo u subotu da je najmanje 2.300 jermenskih civila i boraca iz Nagorno-Karabaha poginulo tokom poslednjih sukoba koji su izbili krajem septembra.

Postizanje mirovnog sporazuma u Azerbejdžanu slave, dok su u Jermeniji izbili protesti protiv vlasti i razljućeni demonstranti su upali u vladine zgrade i parlament u prošli utorak 10. aprila.

Lider opozicione Domovinske partije, Artur Vanetsijan, uhapšen je u subotu po optužnici da je kovao zaveru za zbacivanje vlade i ubistvo javne ličnosti.

Ova optužnica je podignuta nakon što je Služba za nacionalnu bezbednost (NSS) saopštila da je sprečila pokušaj atentata na premijera Nikola Pašinijana.

Vanestijan, koji je pušten u nedelju iz pritvora da se brani sa slobode, nekada je bio na čelu NSS-a. Pokrenut je postupak protiv još dva opoziciona lidera sa sličnim optužbama.

Njihovi branioci ističu da je krivični postupak politički motivisan. Domovinska partija je sa još 16 opozicionih inicirala proteste tražeći premijerovu ostavku. Oni su ga optužili za izdaju i kapitulaciju pred Azerbejdžanom.

U sredu, 11. novembra, uhapšeno je deset opozicionih političara pod optužbom za "organizovanje nelegalnih nasilnih i masovnih nereda."

Opozicija je osudila ova hapšenja kao nezakonita i njihovi lideri su oslobođeni posle dva dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG