Dostupni linkovi

Karzaijev rival se povukao iz drugog kruga


Abdulah Abdulah tokom predizborne kampanje uoči prvog izbornog kruga
Abdulah Abdulah tokom predizborne kampanje uoči prvog izbornog kruga
Avganistanski predsednički kandidat Abdulah Abdulah izjavio je danas da se povukao iz drugog kruga izbora zakazanih za 7. novembar, što znači da će u drugom krugu izbora sadašnji avganistanski predsednik Hamid Karzai biti jedini predsednički kandidat.

"U znak protesta zbog lošeg ponašanja vlade i Nezavisne izborne komisije, neću učestvovati na izborima 7. novembra", rekao je Abdulah svojim pristalicama koje su se okupile u Kabulu.

"Nisam pozvao pristalice da bojkotuju glasanje", rekao je Abdulah novinarima nakon što se prethodno obratio pristalicama.

Izborni tim Karzaija saopštio je da planiraju da nastave sa učešćem u drugom krugu uprkos Abdulahovoj odluci.

"Smatramo da se izbori moraju održati, (izborni) proces mora da se završi. Narod Avganistana ima pravo da glasa", rekao je Vahid Omar, portparol odlazećeg predsednika Karzaija.

Abdulah je nakon brojnih slučajeva neregularnosti, zahtevao ostavku šefa izborne komisije zaduženog za organizaciju i brojanje glasova, a koji važi za pristalicu Hamida Karzaija. Abdulah je tražio i smenu trojice ministara koji su učestvovali u izbornoj kampanji njegovog rivala. I Nezvaisna izborna komisija i sam Karzaji su odbacili te zahteve.

"U takvim uslovima "drugi krug izbora bio bi još gori od prvog", rekao je danas Abdulah.

Abdulah, bivši ministar spoljnih poslova, uputio je ovaj zahtev uoči drugog kruga izbora 7. novembra, nakon što je istražna komisija koja radi pod okriljem UN poništila deo glasova iz prvog izbornog kruga.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je juče da eventualni Abdulahov bojkot drugog kruga predsedničkih izbora ne bi uticao na njihovu legitimnost.

"To nije uopšte bez presedana. I druge zemlje su bile suočene sa takvim postupcima kada jedan kandidat odluči da ne ide do kraja. Mi to imamo i u našoj zemlji, kada iz nekog razloga jedan od kandidata odluči da ne ide do kraja", rekla je Klinton.
XS
SM
MD
LG