Dostupni linkovi

Drugi krug avganistanskih izbora u novembru


Predsednik Hamid Karzai
Predsednik Hamid Karzai
Drugi krug predsedničkih izbora u Avganistanu biće 7. novembra, saopštio je danas portparol Nezavisne izborne komisije (IEC), zadužene za objavljivanje rezultata izbora, ali nije naveo koliko su procenata osvojila dva predsednička kandidata koji će učestvovati u drugom krugu - predsednik Hamid Karzai i njegov glavni rival, bivši ministar inostranih poslova, Abdulah Abdulah.

"Biće potrebno da se održi drugi krug izbora. On će biti organizovan 7. novembra a o tome ćemo održati konferenciju za štampu sutra," izjavio je on.

U izveštaju komisije o nepravilnostima u izboru predsednika države navodi se kako su pronađeni “jasni i ubedljivi dokazi prevare na biračkim mestima širom države“.

Komisija je naredila Nezavisnoj izbornoj komisiji da "proglasi nevažećim izvestan procenat glasova svakog predsedničkog kandidata", sa izbora održanih još 20. avgusta.

“Naučili smo lekciju iz prvih izbora da je bilo prijevara i neregularnosti. Zato ćemo pokušati, u bliskoj suradnji s afganistanskim vodstvom i institucijama, kao i međunarodnim partnerima, da pomognemo kako bi izbori bili pošteni i bez ikakvih prevara,” rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ba Ki Mun.

Karzai tvrdi da je osvojio više od 50 odsto glasova, dok mu je po nalazu Komisije za žalbe pripalo nešto manje, ali nedovoljno za pobedu u prvom krugu, 48,20 procenata.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai potvrdio je da će učestvovati u drugom krugu izbora 7. novembra, protiv svog rivala Abdulaha Abdulaha čime su odbačene spekulacije o mogućnosti da Karzai ne prihvati odluku izborne komisije.

Predsednik UN-ove komisije za žalbe Grant Kipin pokazao je spremnost na kompromis i saopštio u Kabulu da će konačna izborna odluka biti usaglašena i saopštena zajedno sa Nezavisnom komisjom, za koju se tvrdi da je naklonjena Karzaiju.

"Naša obaveza pre svega jeste da istražimo sve prispele žalbe i da donesemo odluku. To je odgovornost i Nezavisne izborne komisije. Ona mora da učini sve neophodne korake, proceni preliminarni izborni rezultat, a potom i definitivni preliminarni rezultat. I jednom će to uraditi. Jednog dana će sprovesti sve instrukcije po pravilima koje smo utvrdili, tada će biti slobodni da idu dalje i potvrde konačni rezultat. Dakle, to će se dogoditi nakon što Nezavisna komisija proceni da li će ili neće biti drugog izbornog kruga,“ rekao je Kipin.

Američki predsjednik Barack Obama takođe je pozdravio odrzavanje drugog kruga izbora:

"Nastaviti ćemo raditi s našim partnerima u ISAF-u , kao i s afganistanskom vladom. Bez obzira na ishod izbora - želimo vidjeti Afganistan koji ide prema miru, sigurnosti i prosperitetu, te da se postuje volja afganistankog naroda."

Karzaijev protivkandidat Abdulah (koji tvrdi da je u avgustu osvojio 31,5 odsto glasova) je poručio da ni drugi krug izbora sasvim sigurno neće biti savršen, ali će ispraviti greške iz prvog kruga.

Izborni problemi doveli su u pitanje i slanje novih američkih snaga u Avganistan, što je nedvosmisleno rekao i potpredsednik Džon Keri.

Jutros je, međutim, iz Bele kuće potvrđeno da su predsednik Obama i državna sekretarka Klinton razmatrali izveštaj komadanta međunarodnih snga Stelnlija Mekkristala, u kome je navedeno da je misija u Avganistanu bez pojačanja osuđena na propast.
XS
SM
MD
LG