Dostupni linkovi

Karzai: Izbori "uspešni"; više od 50 mrtvih


Oko 17 miliona Avgansitanaca glasalo je danas za jednog od 42 kanditata za predsjednika države i pokrajinske predstavnike. Iz izborne su komisije potvrdili da je za sada zadovoljavajući broj glasača izašao na birališta drugih predsjedničkih izbora u istoriji te zemlje.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai rekao je u četvrtak da su predsednički izbori u njegovoj zemlji sprovedeni "uspešno", uprkos napadima talibana u kojima je na izborni dan, prema podacima avganistanske vlade, poginulo više od 50 ljudi, javljaju novinske agencije.

"Avganistanski narod prkosio je raketama, bombama i zastrašivanju i izašao je da glasa, to je odlično", rekao je Karzai, favorit na izborima na kojima je imao 30 protivkandidata.

Hamid Karzai
"Uprkos problemima i zastrašivanju, izbori su završeni uspešno", rekao je, dodajući da su talibanski militanti izveli 73 napada u 15 od 34 aganistanske pokrajine.

Među poginulima je devet civila, devet policajaca i osam vojnika. U nizu sukoba u severnoj pokrajini Baghlan poginuo je 21 talibanski borac, kao i lokalni policijski komandant. Među poginulima su i četiri bombaša-samoubice, saopštila je vlada.

"Generalno gledano, bezbednosna situacija bila je bolja nego što smo očekivali. To je svakako najpozitivniji aspekt ovih izbora. Bezbednosna situacija omogućila je ljudima da učestvuju na izborima", rekao je šef UN-ove misije u Kabulu Kai Eide.

Avganistancima su na uspešnim izbora čestitali i generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun, te generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmusen:

"Oči celog sveta bile su danas uprte u Avganistan. Svedoci smo prvih izbora u poslednjih 30 godina koje su organizovali sami Avganistanci, svedočanstva o odlučnosti avganistanskog naroda da gradi demokratiju. Želim da čestitam narodu ove zemlje zbog hrabrosti koju je iskazao bez obzira na izazove.”


Talibani su uoči izbora najavljivali da će svojim napadima omesti održavanje izbora, ali čini se da nisu izveli nijedan napad velikih razmera.

Avganistanske vlasti zabrinute su jedino zbog odziva koji bi mogao biti relativno slab u odnosu na 75 posto koliko je iznosio na prethodnim predsedničkim izborima 2004.

Portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da je "veliki broj ljudi" izašao na glasanje, uprkos pretnjama talibana, kao i da izveštaji o slabom odzivu neće "izmeniti politku SAD" u Avganistanu.

Glasanje u Avganistanu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00


Izborna komisija je saopštila da će odziv zvanično biti poznat za "tri do četiri dana".

Oko 17 miliona Avganistanaca ima pravo glasa, a 6.000 glasačkih mesta obezbeđivalo je oko 300.000 avganistanskih i stranih pripadnika snaga bezbednosti.

Preliminarni rezultati izbora se očekuju između 3. i 16. septembra, a konačni rezultati su najavljeni za 17. septembar.

Ukoliko niko ne osvoji 50 odsto glasova u prvom krugu, u oktobru će građani ponovo izaći na birališta.
XS
SM
MD
LG