Dostupni linkovi

Talibani zauzeli šest glavnih gradova provincija, u porastu nasilje nad djecom


Sukobi na ulicama Kunduza trajali su nedeljama, Kunduz, 8. avgust 2021.
Sukobi na ulicama Kunduza trajali su nedeljama, Kunduz, 8. avgust 2021.

Talibani su odbacili međunarodne pozive na prekid vatre u Avganistanu, dok nastavljaju da osvajaju nove teritorije, prenosi BBC.

Do sada su preuzeli kontrolu u tri grada na severu zemlje – ključni grad Kunduz, kao i Sar-e-Pul i Talokan, a žestoke borbe se nastavljaju u drugim severnim gradovima.

Najmanje šest regionalnih centara palo je u ruke militantima od petka. Kunduz je njihov najveći dobitak ove godine.

Osim toga, najmanje 27 djece ubijeno je u Afganistanu u poslednja tri dana usred žestokih borbi između talibana i vladinih snaga, saopćili su iz Unicefa.

Ova UN-ova agencija navodi da da je šokirana "brzom eskalacijom teških prekršaja nad djecom".

Također, u posljednjih mjesec dana ubijeno je više od 1.000 civila. U saopćenju u ponedjeljak, Unicef je naveo da su zločini počinjeni nad djecom "iz dana u dan sve veći".

Zabilježeno je 27 smrtnih slučajeva u tri provincije - Kandahar, Khost i Paktia. U posljednja tri dana u tim je područjima povrijeđeno i oko 136 djece, dodaju iz Unicefa.

Najnoviji izveštaji kažu da je severni grad Aibak, u blizini granice sa Tadžikistanom, takođe u ponedeljak možda pao u ruke talibanima.

Pobunjenici su bez borbe ušli u Aibak, glavni grad provincije Samangan, nakon što su starešine zajednice zatražile da se grad poštedi još nasilja, rekao je za novinsku agenciju AFP zamenik guvernera Sefatullah Samangani.

"Guverner je prihvatio i povukao sve snage iz grada", rekao je on.

Tolo Nevs i Shamshad TV takođe su tvitovali da su se avganistanske snage povukle iz grada bez borbe. Od oružanih snaga nije bilo neposrednih vesti.

Na drugim mestima američki i avganistanski avioni izvode vazdušne napade - napredovanje militanata nije zaustavljeno, ali avganistanski zvaničnici kažu da je poginulo na desetine talibana.

Zabeležene su žestoke borbe u Pul-e-Khumriju i u Mazar-e-Sharifu, trgovačkom čvorištu na granici sa Uzbekistanom. Komandanti vojske kažu da su potisnuli militante sa periferije.

Pentagon je u ponedjeljak saopćio da sigurnosna situacija u Afganistanu "ne ide u dobrom smjeru" jer su talibanski militanti zauzeli šesti glavni grad okruga u Afganistanu.

Glasnogovornik Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog tog trenda, ali da su afganistanske snage sigurnosti sposobne boriti se protiv pobunjeničke grupe. "Ovo su njihove vojne snage, ovo su njihove provincijske prijestolnice, njihovi ljudi koje trebaju odbraniti i zaista će se svesti na vodstvo koje je spremno dati sve od sebe u ovom trenutku", rekao je Kirbi.

Nasilje je eskaliralo širom Avganistana kada su se snage predvođene SAD-om povukle nakon 20 godina vojnih operacija.

Talibani su brzo zauzeli velike delove sela i sada ciljaju naseljena mesta.

Tri grada na severu pala su pod kontrolu talibana u roku od nekoliko sati jedan za drugim u nedelju, a jedan stanovnik Kunduza opisao je situaciju kao "potpuni haos".

Video snimci objavljeni na društvenim medijima prikazuju talibanske borce unutar vladinih zgrada u Kunduzu i Sar-e-Pulu, mada ih nije moguće nezavisno proveriti, navodi BBC.

Avganistanska vlada je u međuvremenu saopštila da se specijalne snage još uvek bore u Kunduzu.

U ponedeljak ujutru čula se glasna eksplozija ispred sedišta policije u južnom gradu Laškar Gah, gde se dve strane bore više od nedelju dana.

Stanovnici su rekli da je u protekla dva dana ubijeno oko 20 civila, a škola i klinika uništeni.

Zauzimanje Kunduza je najznačajniji dobitak za talibane od maja. Grad sa 270.000 stanovnika smatra se prolazom u severne provincije bogate mineralima, a njegova lokacija ga čini strateški važnim jer postoje autoputevi koji povezuju Kunduz sa drugim gradovima, uključujući Kabul, a pokrajina deli granicu sa Tadžikistanom.

Ta granica se koristi za krijumčarenje avganistanskog opijuma i heroina, koji zatim pronalaze svoj put iz centralne Azije u Evropu. Kontrola Kunduza znači kontrolu jednog od najvažnijih puteva droge u regionu.

Takođe ima simboličan značaj za talibane jer je bio ključno severno uporište pre 2001. godine. Militanti su zauzeli grad 2015. i ponovo 2016. godine, ali nikada nisu uspeli da ga zadrže dugo.

Nasilje je eskaliralo širom Avganistana nakon što su američke i međunarodne snage iz drugih zemalja počele sa povlačenjem vojnika nakon 20 godina vojnih operacija.

Američka ambasada u Avganistanu osudila je "nasilnu novu ofanzivu talibana na gradove" i istakla da je neprihvatljivo prisilno nametanje vladavine ove grupe.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG