Dostupni linkovi

Sve veće nasilje nad civilima u Avganistanu


Pripadnik Avganistanske narodne armije na mestu poslednjeg napada u Kabulu (4. avgust 2021.)
Pripadnik Avganistanske narodne armije na mestu poslednjeg napada u Kabulu (4. avgust 2021.)

Najmanje osam lica je poginulo u napadu na kuću avganistanskog ministra odbrane u Kabulu.

Talibani su preuzeli odgovornost za ovu akciju u utvrđenom delu grada u kome se nalaze i drugi vladini zvaničnici i strane ambasade.

Do napada je došlo u trenutku kada se vode žestoke borbe u drugim gradovima, uključujući i u prestonici provincije Helmand, nakon povlačenja stranih trupa.

Savet bezbednosti UN pozvao je na hitan prekid nasilja u kome strada sve više civila.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Bismilah Kan Mohamadi nije bio kod kuće u utorak uveče u trenutku kada su napadači detonirali automobil-bombu i pucali u blizini jako utvrđene Zelene zone.

U borbama koje su trajale pet sati ubijeno je osam lica, među njima jedna žena, kao i četiri napadača, dok je 20 ranjeno, saopštili su zvaničnici.

"Ne brinite, sve je u redu!" napisao je Mohamadi na Tviteru.

Nekoliko sati kasnije u eksploziji u blizini zgrade Nacionalnog direktorata za bezbednost Avganistana (NDS) u Kabulu ranjena su tri civila i jedan pripadnik službe bezbednosti.

U međuvremenu, deo stanovnika Kabula izašao je na ulice uzvikujući Allahu Akbar (Bog je najveći) prkoseći napadu militanata.

Slične scene snimljene su u ponedeljak u gradu Herat, u kome su poslednjih dana takođe vođene teške borbe.

Javni iskaz prkosa ključni je podsticaj borbenom moralu avganistanskih snaga u nastojanju da spreče pokušaje militanata da preuzmu kontrolu nad velikim brojem provincija, javlja BBC.

Međutim, napad na ministrovu kuću pokazuje da pobunjenici mogu udariti čak i u samo vladino središte.

Nasilje nad civilima

U sredu, 4. avgusta, civili beže iz svojih domova na jugu Avganistana dok vladine trupe spremaju kontranapad kako bi povratile kontrolu nad delovima grada Laškargah, prestonice provincije Helmand koja je bila u središtu američke i britanske vojne kampanje, ali nije jasno da li civili mogu da to učine bezbedno, javlja avganistanski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

UN su saopštile da je u ovoj oblasti u utorak ubijeno najmanje 40 civila.

Ključni delovi Laškargaha su pod kontrolom talibana, koji su navodno opkolili objekte lokalne vlade i zabranili rad elektronskim medijima koji podržavaju vlasti.

Ataulah Afgan, šef pokrajinskog saveta Helmand, priznao je tokom vikenda da se čini da borbe "izmiču našoj kontroli".

Talibani su ove nedelje napredovali, uprkos delovanju avganistanske i američke avijacije po njihovim položajima.

"Na putevima ima leševa. Ne znamo da li su to civili ili talibani", rekao je jedan stanovnik, koji nije imenovan iz bezbednosnih razloga, za BBC.

"Desetine porodica napustile su svoje domove i naselile se u blizini reke Helmand," naveo je ovaj izvor.

Prema pojedinim izveštajima, talibanski borci zauzimaju položaje u kućama, prodavnicama i na čaršiji - ljudi su zarobljeni u svojim domovima dok se borbe nastavljaju na ulicama.

Militanti upozoravaju ljude preko zvučnika da izađu, ali ponekad ulaze u kuće - meštani imaju samo nekoliko minuta da pobegnu ili rizikuju da budu uhvaćeni u unakrsnoj vatri jer njihovi domovi postaju deo bojnog polja, prenosi BBC.

Tešku situaciju u kojoj su se našli civili uhvaćeni u unakrsnoj vatri potvrđuju izveštaji o zločinima koje čine talibani.

Hjumen rajts voč (Human Rights Watch – HRW) je saopštio da su talibanske snage "po kratkom postupku pogubile zatočene vojnike, policajce i civile koji su navodno povezani sa avganistanskom vladom" u Gaznju, Kandaharu i drugim avganistanskim provincijama.

"Pogubljenje po kratkom postupku bilo koga u pritvoru, bilo civila ili borca, ozbiljno je kršenje Ženevskih konvencija i ratni zločin,", rekla je Patricija Gosman (Patricia Gossman), pomoćnica direktora HRW-a -a za Aziju.

"Talibanski komandanti koji orkestriraju takva zlodela takođe su odgovorni za ratne zločine," dodala je Gosman.

Savet bezbednosti UN je izrazio "duboku zabrinutost" zbog nasilja osuđujući sračunate napade na civile.

Svetska organizacija takođe upozorava na opasnost od povratka talibana na vlast u Avganistanu, koji su zbačani pre 20 godina u intervenciji snaga predvođenih SAD-om

U saopštenju, Savet bezbednosti je pozvao avganistansku vladu i talibane "da se suštinski uključe u sveobuhvatni mirovni proces kako bi postigli hitan napredak ka političkom rešenju i prekidu vatre".

Talibanski borci zauzeli su desetine ruralnih okruga poslednjih nedelja u opsežnoj ofanzivi koja je sada usredsređena na kontrolu nad Laškargahom i dva druga velika grada - Heratom na zapadu i Kandaharom, nekadašnjem njihovom uporištu, na jugu.

Osvajanje Laškargaha, grada sa 200.000 stanovnika, bio bi najveći uspeh talibana otkako su u maju pokrenuli ofanzivu širom zemlje nakon ubrzanog povlačenja međunarodnih snaga predvođenih SAD, koje treba da se okonča ovog meseca.

Za avganistansku vladu, gubitak ovog grada bio bi ogroman strateški i psihološki udarac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG