Dostupni linkovi

Australijske vlasti ispituju da li je Đoković podneo lažna dokumenta


Australijske pogranične vlasti istražuju da li je srpski teniser Novak Đoković “lagao” prilikom podnošenja dokumenata, tačnije da nije nigde putovao 14 dana pre ulaska u Australiju, prenosi “Gardijan” (The Guardian).

Postavljaju se pitanja u vezi sa deklaracijom koju je popunio agent u ime Đokovića, a postovi na društvenim mrežama naizgled pokazuju da je bio u Beogradu na Božić pre nego što je 4. januara iz Španije odleteo za Australiju.

U deklaraciji koju popunjavaju putnici za ulazak u Australiju, podnetoj 1. januara, Đoković je rekao „ne“ na pitanje: „Da li ste putovali ili ćete putovati 14 dana pre leta za Australiju?“

Deklaracija je propraćena upozorenjem da je davanje lažnih ili obmanjujućih informacija „ozbiljan prekršaj“, koji se takođe kažnjava.

U dokumentima podnetim federalnom okružnom sudu, Đoković je rekao da je 1. januara ovlastio svog agenta da podnese ovu izjavu, pre nego što je 4. januara otputovao u Melburn iz Španije preko Dubaija.

U intervjuu sa pograničnim zvaničnicima na aerodromu 6. januara, Đoković je potvrdio da je deklaraciju popunio njegov agent, „na osnovu“ njegovog medicinskog izuzeća koje je odobrila Tenis Australija, ali tokom intervjua nije upitan o putovanju u dve nedelje pre dolaska.

Na Tviteru, portugalskog teniskog izveštača Žozea Morgada, izgleda da je Đoković bio u Beogradu na Božić (25. decembra), pozirajući sa rukometnom zvezdom Petrom Đorđićem.

Đoković je takođe prikazan kako igra tenis na beogradskim ulicama u video-postu na Instagramu od 26. decembra, koji je sada izgleda skinut.

Đoković je doleteo iz Španije za Melburn, gde je stigao 5. januara u 23.30.

Upitan da li bi deklaracija o putovanju mogla da pruži novi osnov za ukidanje Đokovićeve vize, portparol ministra za migracije Aleksa Hoka (Alex Hawke) rekao je da još razmišlja da li da iskoristi svoje ovlašćenje da to učini.

„U skladu sa propisanom procedurom, ministar Hok će temeljno razmotriti ovo pitanje. Pošto je slučaj u toku, iz pravnih razloga je neprikladno dalje komentarisati,” naveo je portparol.

Da li je Đoković bio zaražen?

Putna deklaracija dolazi uz prijavljene anomalije na zvaničnom sajtu koje pokazuju pozitivan Đokovićev test na Covid, što je bio osnov za njegovo navodno medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Špigl (Der Spiegel) je izvestio da je elektronski kod (QR) kod povezan sa Đokovićevim testom Covid-19 16. decembra, objavljen u sudskim dokumentima u ponedeljak, ponekad izgledao kao da daje negativan rezultat.

Prema Špiglu, pristup rezultatu Đokovićevog testa putem QR koda u ponedeljak uveče po australijskom vremenu pokazao je negativan rezultat testa, pre nego što je naknadni pokušaj pokazao pozitivan rezultat.

Veb stranica je dala samo pozitivne rezultate kada joj je Gardijan pristupio u utorak.

Novinar Njujork tajmsa Ben Rotenberg je na sličan način izvestio da dobija kontradiktorne rezultate iz istog QR koda.

Đokovićevi advokati su istakli da je on 16. decembra prošle godine bio pozitivan na Covid-19, ali je sledećeg dana bez maske učestvovao na dodeli nagrada za mlade igrače.

Istovremeno, francuski L'Equipe tvrdi da je 18. decembra Đoković imao snimanje s njihovim fotografom, što implicira da je Đoković prekršio pravila o samoizolacije od 14 dana, odnosno do 30. decembra.

Na pitanje o kretanju Đokovića u vreme kada je bio zaražen, njegov brat Đorđe je u utorak prekinuo konferenciju za novinare.

Stavovi u australijskoj vladi su pomešani o tome da li treba da primeni pristup nulte tolerancije na zahtev da se vakciniše i da odbije Đokovićevo izuzeće na osnovu njegovog nedavnog rezultata testa na Covid.

Portparol premijera Skota Morisona (Scott Morrison) rekao je da je imao „konstruktivan razgovor sa premijerkom Srbije Anom Brnabić jutros o Novaku Đokoviću”.

„Premijer je objasnio našu nediskriminatornu graničnu politiku i njenu ulogu u zaštiti Australije tokom pandemije Covid-19. Oboje su se složili da ostanu u kontaktu po tom pitanju i daljem jačanju bilateralnih odnosa,” rekao je ovaj portparol.

Prošle nedelje, Morison je kolebao u vezi sa pitanjem, prvo se povinujući vladi države Viktorija o tome da li Đokoviću treba dozvoliti da uđe bez karantina, pre nego što je rekao da su „pravila pravila“ i da se uslov vakcinacije mora primeniti.

U saopštenju od utorka, svetska teniska asocijacija ATP je navela da je, iako je u potpunosti poštovala australijske „stroge imigracione politike“, „jasno da je Novak Đoković verovao da mu je odobreno medicinsko izuzeće kako bi se pridržavao propisa o ulasku“.

Ovaj spor je pojačao pritisak na Morisonovu vladu zbog postupanja sa najnovijim sojem korona virusa omikron u izbornoj godini, zbog čega je opozicija optužuje za nesposobnost.

Portparol australijske opozicije za unutrašnje poslove Kristina Keneli (Keneally) okrivila je Vladu za izostanak planiranja u slučaju Đokovoć, istakavši da je morala biti jasna kada mu je prvobitno dala vizu.

„Ako (on) bude deportovan, to će naneti neverovatnu štetu Australiji. Ako uspe da ostane, naneće neverovatnu štetu našim strogim graničnim zakonima i prava je uvreda za Australijance koji su odradili težak posao zatvaranja i vakcinacije“, rekao je Keneli za Australian televizija.

Keneli je rekao da je saga o Đokoviću učinila da Australija "izgleda smešno" na svetskoj sceni.

U međuvremenu, češka teniserka Renata Voracova i neimenovani evropski teniski zvaničnik deportovani su iz sličnih razloga.

XS
SM
MD
LG