Dostupni linkovi

Da li je SZO organizacija na koju se treba pozvati kod zaustavljanja COVID-19?


Logo SZO u sjedištu u Ženevi, Švajcarska
Logo SZO u sjedištu u Ženevi, Švajcarska

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) našla se na meti oštrih kritika zbog odgovora na pandemiju koju je izazvao korona virus od kojeg je u svijetu umrlo više od 190.000 ljudi.

Ali dok je UN-ova agencija optužena da je amaterski reagovala na epidemiju koja je prvi put otkrivena u Kini krajem decembra 2019. godine, drugi su požurili da odbrane SZO, tvrdeći da ova organizacija nikada nije bila opremljena, niti je namjeravala biti čuvar transparentnosti, nametati usklađivanja i obezbjeđivati hitne terenske jedinice, dok drugi sugerišu da jeste tako.

Kada svijet zapljusnut izbijanjem zarazne bolesti kao što je COVID-19, bolesti koja je prouzrokovana korona virusom, da li je SZO organizacija na koju se treba pozvati?

Oštre kritike

Kritike predvode Sjedinjene Države koje su zabilježile više četiri puta više infekcija (gotovo 940.000 do 26. aprila) i dvostruko više smrti (gotovo 54.000) od druge po redu zemlje, Španije, prema bazi podataka koju vodi Univerzitet Johns Hopkins.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Washington je tvrdio da je SZO sporo reagovala na vanrednu situaciju u zdravstvu, pohvalila Kinu kada ju je trebalo kritikovati i da je išla na ruku Pekingu kod umanjivanja razmjera epidemije tako pridonoseći širenju infekcije.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je optužio da je organizacija "usmjerena na Kinu" i rekao da bi se Kina trebala suočiti s posljedicama ako bude "svjesno odgovorna" za pandemiju, suspendovao je 400 miliona američkih dolara finansijske pomoći za SZO.

Potez Sjedinjenih Država efektivno je odsjekao organizaciju od njenog najvećeg pojedinačnog donatora.

Američki državni sekretar Mike Pompeo tvrdio je da regulatorno tijelo SZO "očito nije uspjelo" držati države članice odgovornim u odnosu na obaveze da budu transparentne i otvorene u upozoravanju svijeta o vanrednim situacijama u javnom zdravstvu.

Kazao je 22. aprila da SZO ima "dvije glavne funkcije", regulatora i savjetnika, i "operacije hitne zdravstvene i humanitarne pomoći".

Nadalje, tvrdio je Pompeo, organizacija "očito nije uspjela" primijeniti zahtjeve utvrđene u Međunarodnim zdravstvenim propisima koji su stupili na snagu 2007. godine i prema kojima su države članice obavezne da pružaju SZO "pravovremene, tačne i detaljne informacije o javnom zdravstvu".

SZO kao izvršilac?

Branioci SZO kažu da optužbe koje se iznose nisu fer ili činjenične.

U video intervjuu za Radio Slobodna Evropa 10. aprila, bivša američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power rekla je da je ideja da je SZO "ruka brzog reagovanja" "pogrešno razumijevanje o čemu se zapravo radi".

"To je tehnička stručnost. Znate, prikupljate podatke iz cijelog svijeta kako biste mogli proglasiti epidemije ili pandemije", rekla je Power, koja je bila u službi predsjednika Sjedinjenih Država, demokrate Baracka Obame. "Dakle, to je poput sistema uzbune, više nego što je sistem odaziva, a onda nam je potreban paralelni sistem odgovora."

Lawrence Gostin, direktor SZO Centra za globalno zdravstveno pravo i profesor sa Univerziteta Georgetown, 9. aprila se oglasio putem interneta kako bi odbranio organizaciju od Trumpovih tvrdnji i pojasnio njenu ulogu.

Gostin je rekao da je "vrlo pošten komentar da se kaže da Kina nije potpuno transparentna i da je Kina kasnila nekoliko sedmica, možda čak i mjesec ili više" prije nego što je prijavila SZO da je korona virusa prešao sa životinje na čovjeka.

Ali, rekao je da "to nije SZO, a to je Kina."

"Sa tačke gledišta SZO, oni su odmah obavijestili svjetsku populaciju", kaže on.

Gostin takođe odbacuje navode da SZO nije na vrijeme objavio uzbunu o pandemiji govoreći da su tu navodi "činjenično netačni".

Svjetska zdravstvena organizacija "vrlo brzo je proglasila uzbunu u javnom zdravstvu nakon što su prijavljeni prvi slučajevi COVID-19", rekao je, pozivajući se na potez od 30. januara, kako je otkriveno na hiljade novih slučajeva u Kini.

Ljudi griješe, rekao je, miješajući tu izjavu s proglašavanjem izbijanja pandemije, koja se dogodila 12. marta, ali koja zapravo nije imala "pravni značaj".

"U stvari", kaže on, "SZO nema moć da proglasi pandemiju, može samo da iznese svoje mišljenje. Ono što je uradila ova organizacija jeste da se upotrijebila svu moć sa kojom raspolaže."

Ne tako jaka?

Ta moć možda nije toliko jaka.

"SZO je trebala biti skeptičnija prema onome što su joj poručili Kinezi, ali ona je potpuno zavisna od onoga što vlade pružaju", izjavio je za Washington Post ovog mjeseca Daniel Speigel, bivši ambasador UN pod administracijom predsjednika Billa Clintona.

"Oni nemaju obavještajne mogućnosti, niti istražnu moć", dodao je.

Osnovana 1948. godine nakon Drugog svjetskog rata, SZO je trebala promovisati globalno zdravstvo i zaštititi od zaraznih bolesti, poput kolere i polia. Ali ona nema pravu autonomiju, tvrdili su stručnjaci, i u potpunosti zavisi o njenih 194 države članice kao i privatnim subjektima za finansiranje.

Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, 9. mart, 2020.
Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, 9. mart, 2020.

Gostin upoređuje godišnji budžet SZO sa budžetom "velike američke bolnice", a kaže da je iznos - koji je u dvogodišnjem razdoblju 2018-2019. iznosio 4,4 milijarde dolara - "u potpunosti nesrazmjeran sa njenim globalnim odgovornostima".

Najveće svjetske sile, uključujući Kinu, za koju je Gostin rekao da je "SZO dala mrvice", nedovoljno su finansirale organizaciju. Uz to, rekao je, organizacija je zadužena samo za ne više od 25 posto vlastitog budžeta, jer je dobar dio sredstava osiguran pod uslovom da se koristi za specifične svrhe.

Gostin je pozvao na to da se, prema međunarodnom pravu, finansiranje SZO postavi kao obavezno za zemlje članice.

"Da nismo imali SZO," rekao je za ovu UN agenciju, "morali bismo je izmisliti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG