Dostupni linkovi

Da li je Evropska unija popustila kineskom pritisku?


Pre tri dana objavljena zvanična verzija izveštaja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o dezinformacijama koje dolaze iz Rusije i Kine ublažena je terminologiji u onim delovima koji se tiču uloge Pekinga u širenju lažnih vesti.

U petak 24. aprila je operativna grupa o strateškim komunikacijama (Stratcomm) na web strani EUvsDisinfo objavila najnoviji izveštaj o dezinformacijama u jeku pandemije COVID-19.

Međutim, rečnik koji se odnosi na ulogu Kine je značajno izmenjen u poređenju sa verzijom koja je imala "interni" karakter.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je prošle nedelje objavio sadržaj ovog internog dokumenta, gde se tvrdi, između ostalog, da Kina nastavlja da vodi globalnu kampanju dezinformacija kako bi odbacila krivicu za izbijanje pandemije i poboljšala svoj međunarodni imidž.

Zatraženo objašnjenje od Borelja

Reagujući na navode nekih od svetskih medija, poput New York Timesa, da je Brisel podlegao kineskim pritiscima da izmeni tekst izveštaja, najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija (EPP) je zatražila objašnjenje od šefa Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Žozepa Borelja (Josep Borrell).

"Revoltirani smo zbog izveštaja koji otkrivaju da se EEAS priklonio kineskom pritisku i modifikovao svoje nalaze o kineskoj kampanji za dezinformaciju o COVID-19. Pozivam visokog predstavnika Žozepa Borelja da u potpunosti, detaljno i bez odlaganja, objasni šta se desilo sa izveštajem", izjavila je Sandra Kalniete, potpredsednica EPP-a zadužena za vanjske poslove.

Zahtev da se Borelj hitno izjasni uputili su i evropski liberali.

"Hitno su nam potrebni odgovori. Kina ne bi trebala da blokira objavljivanje EU dokumenata", istakao je Bart Gothuis (Groothuis) u ime ove politčke grupacije u EP.

Negiranje iz EEAS-a

Predstavnici za štampu u EEAS odbacili su, međutim, tvrdnje da su popustili zbog kineskog pritiska. Portparol ove službe Peter Stano je obasnio da je način rada takav da se izrađuju dve verzije, od kojih je "jedna za unutrašnju, a druga za javnu upotrebu".

Kina i Rusija ciljano do globalne publike kroz COVID-19 propagandu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

"Apsolutno odbacujem i osporavam bilo kakvu tvrdnju da se mi priklanjamo bilo kakvoj vrsti spoljnog pritiska", izjavio je Stano, istakavši da u ovoj službi postoji doslednost kada se izrađuju ovi izveštaji.

Međutim, američki dnevni list New York Times je, pozivajući se izvore u EU, objavio da je Ester Osorio (Esther Osorio), savetnica Žozepa Borelja "naredila da se izveštaj zadrži" i "zamolila analitičare da naprave razliku između fomulacija obljavljivanje dezinformacija i agresivno nametanje teza", zbog strepnje da će "Kinezi reagovati ako se izveštaj objavi u originalnoj verziji".

Peter Stano, sa druge strane, tvrdi kako se u objavljenim izveštajima EEAS ne izbegava da identifikuje i imenuje trendove i aktere dezinformacija, uključujući opisivanje načina kako oni to rade.

On je, međutim, odbio da odgovori na direktno pitanje da li je postojala komunikacija sa predstavnicima zvaničnog Pekinga dok je trajala priprema izveštaja koji će biti objavljen. Naveo je kako se u EEAS-u ne izjašnjavaju o kontaktima sa "unutrašnjim ili spoljnim akterima", jer ne postoji praksa da se u javnosti govori o detaljima "diplomatske razmene".

XS
SM
MD
LG