Dostupni linkovi

Odloženi razgovori o slobodnoj trgovini EU-Australija, zbog spora oko podmornica


Francuska podmornica "Le Terrible" (juli 2017., ilustracija)
Francuska podmornica "Le Terrible" (juli 2017., ilustracija)

Trgovinski pregovori između Australije i Evropske unije odloženi su zbog spora sa Francuskom oko produbljivanja takozvanog bezbednosnog partnerstva Aukus.

Prošlog meseca, Kanbera je otkazala ugovor sa Francuskom vredan 37 milijardi dolara o izgradnji flote konvencionalnih podmornica. Umesto toga, izgradiće najmanje osam podmornica na nuklearni pogon sa američkom i britanskom tehnologijom.

Odluka je razljutila Pariz, koji je sporazum nazvao "nož u leđa" od strane Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Ubrzo nakon objavljivanja sporazuma Aukus, Francuska je opozvala svoje ambasadore i iz Kanbere i iz Vašingtona.

Ambasador u Vašingtonu će se sada vratiti na svoju poziciju, ali nije jasno da li će to učiniti i ambasador u Kanberi.

U znak solidarnosti sa Francuskom, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen postavila je pitanje da li bi EU mogla da postigne trgovinski sporazum sa Australijom.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan potvrdio je da je sledeća runda pregovora, koji je trebalo da počne 12. oktobra, odložena za naredni mesec.

"Sastaću se sa kolegom iz EU Valdisom Dombrovskisom sledeće nedelje da razgovaramo o 12. pregovaračkoj rundi, koja će se održati u novembru, umesto u oktobru", rekao je on, prenosi BBC.

U junu, nakon poslednje runde razgovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, Evropska komisija je rekla da su pregovori "napredovali u većini područja budućeg sporazuma".

Očekivalo se da će sledeća runda razgovora uključivati niz tema, uključujući trgovinu, investicije i prava intelektualne svojine.

EU je treći najveći trgovinski partner Australije, sa robnom prometom i uslugama od prošle godine u iznosu od skoro 72 milijarde dolara.

Aukus je bezbednosni pakt između Australije, SAD i Velike Britanije. Omogućava veću razmenu obaveštajnih podataka, ali ključno daje Australiji tajnu tehnologiju za izgradnju podmornica na nuklearni pogon, iako nisu opremljene nuklearnim oružjem

Široko se smatra odgovorom na rastuću moć Kine i nastojanjem da se suprotstavi njenom uticaju u spornom Južnokineskom moru.

Analitičari su opisali Aukus kao verovatno najznačajniji bezbednosni aranžman između tri nacije od Drugog svetskog rata.

Međutim, Francuska smatra da je azijsko-pacifički region od ključne strateške i ekonomske važnosti, sa 1,65 miliona francuskih građana na ostrvima, uključujući La Reunion, Novu Kaledoniju, Mayotte i Francusku Polineziju.

XS
SM
MD
LG