Dostupni linkovi

Francuska i SAD nastoje popraviti odnose u paktu Aukus


Francuska podmornica "Le Terrible" (juli 2017.)
Francuska podmornica "Le Terrible" (juli 2017.)

Francuska i SAD uložile su napore da okončaju svađu koja je započela prošle sedmice najavom odbrambenog pakta Aukus između SAD-a, Velike Britanije i Australije.

Pakt je koštao Francusku posao vrijedan 37 milijardi dolara za izgradnju podmornica za Australiju.

Paris je rekao da je to saznao samo nekoliko sati prije javnog objavljivanja.

Američki i francuski predsjednik sada su izdali zajedničko saopštenje u kojem se kaže da bi situaciji koristile otvorene konsultacije između saveznika.

Joe Biden i Emmanuel Macron razgovarali su u srijedu telefonom (22. septembar). Oni će se takođe sastati u Evropi krajem sljedećeg mjeseca.

Najavljen prošle sedmice, na Aukus pakt se široko gleda kao na pokušaj suprotstavljanja kineskom uticaju u osporavanom Južnokineskom moru.

Analitičari ga opisuju kao vjerovatno najznačajniji sigurnosni aranžman između tri nacije od Drugog svjetskog rata.

No, bijes Francuske zbog pakta bio je očit - francuski ministar vanjskih poslova nazvao je to "zabijanjem noža u leđa".

U rijetkom potezu među saveznicima, Macron je naredio opoziv francuskih ambasadora u Washingtonu i Canberri.

Međutim, ambasador u Washingtonu će se sada vratiti na svoje mjesto. Još nije poznato hoće li ambasador u Canberri učiniti isto.

Američki predsjednik Biden potvrdio je važnost francuskog i evropskog angažmana u azijsko-pacifičkoj regiji.

U saopštenju je naglašeno priznanje SAD-a važnosti jače evropske odbrane koju Francuska godinama predvodi - kao nadopunu transatlantskom NATO savezu.

Očekuje se da će američki državni sekretar Anthony Blinken i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u četvrtak (23. septembar) održati bilateralni sastanak na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Detalji Aukusa

Novo partnerstvo, pod imenom Aukus, najavljeno je 15. septembra na zajedničkoj virtuelnoj konferenciji za novinare predsjednika SAD-a Joea Bidena, britanskog premijera Borisa Johnsona i njihovog australijskog kolege Scotta Morrisona.

I dok nisu direktno spominjali Kinu, tri lidera su se više puta pozivali na zabrinutost za regionalnu sigurnost.

"Ovo je historijska prilika za tri nacije da sa saveznicima i partnerima istomišljenicima zaštite zajedničke vrijednosti i promovišu sigurnost i prosperitet u indopacifičkoj regiji", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Savez Aukus vjerovatno je najznačajniji sigurnosni dogovor između tri zemlje od Drugog svjetskog rata, kažu analitičari.

Fokusirat će se na vojne sposobnosti, što ga odvaja od saveza za razmjenu obavještajnih podataka koji uključuje i Novi Zeland i Kanadu.

Dok su australijske podmornice velika stavka, Aukus će takođe uključivati razmjenu cyber sposobnosti i drugih podmorskih tehnologija.

"Ovo zaista pokazuje da sve tri zemlje povlače crtu kako bi počele da se suprotstavljaju [kineskim] agresivnim potezima", rekao je Guy Boekenstein iz Azijskog društva u Australiji.

XS
SM
MD
LG