Dostupni linkovi

SAD brane sporazum s Britanijom i Australijom, kažu ne traže konflikt s Kinom


Raketna podmornica USS Georgia kod Perzijskog zaljeva, 21. decembar 2020.
Raketna podmornica USS Georgia kod Perzijskog zaljeva, 21. decembar 2020.

Kina je osudila historijski sigurnosni pakt između Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije, opisavši ga kao "krajnje neodgovoran” i “uskogrudan" savez.

Partnerstvo, objavljeno u srijedu, omogućit će da SAD i Velika Britanija prvi put Australiji pruže tehnologiju za izgradnju podmornica na nuklearni pogon.

Na partnetstvo se gleda kao pokušaj suprotstavljanja kineskom uticaju u regiji.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u četvrtak da novi savez rizikuje da nanese "ozbiljnu štetu regionalnom miru ... i intenzivira trku u naoružanju".

Kritikovao je ono što je nazvao “mentalitetom zastarjelog hladnog rata" i upozorio da tri države “štete vlastitim interesima".

Kineski državni mediji takođe su kritikovali savez, a novine Global Times navele su da se Australija sada "pretvorila u protivnika Kine".

Odnosi Pekinga sa sve tri ove države su zetegnuti zbog iza pitanja uključujući ljudska prava, trgovinu i status Hong Konga. Rastuća moć i uticaj Kine, posebno njeno nagomilavanje vojske, pritisak na Tajvan i raspoređivanje u spornom Južnokineskom moru, također brinu tri države.

Otpao dogovor Australije s Francuskom

Najava saveza također znači da će ugovor vrijedan 40 milijardi dolara koji je Australija postigla s Francuskom o izgradnji nove flote podmornica na nuklearni pogon biti otpisan. "To je zaista nož u leđa. Uspostavili smo odnos povjerenja s Australijom, ovo povjerenje je iznevjereno", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Bijela kuća branila je u četvrtak odluku SAD, odbacujući kritike i Kine i Francuske zbog dogovora.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da pakt nije usmjeren protiv Kine, iako su Sjedinjene Države sve zabrinutije zbog kineskog uticaja u indo-pacifičkoj regiji.

"Ne tražimo sukob s Kinom", rekla je novinarima.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u četvrtak da je Francuska "ključni partner" u indo-pacifičkoj regiji i da će Washington nastaviti sarađivati s Parizom.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanaka američkih i australijskih ministara vanjskih poslova i odbrane u Washingtonu, Blinken je rekao da je Washington bio u kontaktu sa svojim francuskim kolegama prije objavljivanja dogovora o podmornicama.

"Nevjerovatno blisko sarađujemo s Francuskom na mnogim zajedničkim prioritetima u Indo-Pacifiku, ali i širom svijeta. Nastavit ćemo to činiti", rekao je Blinken.

Detalji 'Aukusa'

Novo partnerstvo, pod imenom Aukus, najavljeno je u srijedu na zajedničkoj virtuelnoj konferenciji za novinare predsjednika SAD -a Joea Bidena, britanskog premijera Borisa Johnsona i njihovog australijskog kolege Scotta Morrisona.

I dok nisu direktno spominjali Kinu, tri lidera su se više puta pozivali na zabrinutost za regionalnu sigurnost.

"Ovo je historijska prilika za tri nacije da sa saveznicima i partnerima istomišljenicima zaštite zajedničke vrijednosti i promovišu sigurnost i prosperitet u indo-pacifičkoj regiji", navodi se u zajedničkom saopćenju.

Savez Aukus vjerovatno je najznačajniji sigurnosni dogovor između tri zemlje od Drugog svjetskog rata, kažu analitičari.

Fokusirat će se na vojne sposobnosti, što ga odvaja od saveza za razmjenu obavještajnih podataka koji uključuje i Novi Zeland i Kanadu.

Dok su australijske podmornice velika stavka, Aukus će također uključivati razmjenu cyber sposobnosti i drugih podmorskih tehnologija.

"Ovo zaista pokazuje da sve tri zemlje povlače crtu kako bi počele da se suprotstavljaju [kineskim] agresivnim potezima", rekao je Guy Boekenstein iz Azijskog društva u Australiji.

Britanski premijer Boris Johnson kasnije je rekao da će pakt "očuvati sigurnost i stabilnost u cijelom svijetu" i stvoriti "stotine visokokvalifikovanih radnih mjesta".

Govoreći za BBC, britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da se Kina "upušta u jedan od najvećih vojnih izdataka u istoriji".

"Raste mornarica i zračne snage velikom brzinom. Očigledno su angažovani u nekim spornim područjima", rekao je. "Naši partneri u tim regijama žele biti u mogućnosti da se odbrane."

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG