Dostupni linkovi

Australija brani svoju ulogu u sigurnosnom paktu usred osude Francuske


Scott Morrison
Scott Morrison

Australija brani svoju odluku da odustane od kupovine podmornica vrijednih više milijardi dolara od Francuske u korist novog sigurnosnog pakta sa Sjedinjenih Država i Velikom Britanijom.

Premijer Scott Morrison odbacio je optužbe da je Australija lagala, rekavši da je Francuska trebala biti svjesna da je Kambera spremna prekršiti sporazum.

Francuska kaže da je pakt Aukus doveo do "ozbiljne krize" između saveznika.

U potezu bez presedana, Francuska je opozvala svoje ambasadore iz SAD-a i Australije u znak protesta.

Prema paktu Aukus, Australija će dobiti tehnologiju za izgradnju podmornica na nuklearni pogon kao način suprotstavljanja kineskom utjecaju u spornom Južnokineskom moru.

Paktom je okončan ugovor vrijedan 37 milijardi dolara koji je Australija potpisala 2016. godine sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica. Francuska kaže da je obaviještena o sigurnosnom paktu nekoliko sati prije nego što je javno predstavljen ranije ove sedmice.

Morrison rekao je u nedjelju (19. septembar) da razumije razočarenje Francuske, ali da je stav Australije vječito bio jasan.

Francuska vlada "trebala bi imati sve razloge da zna da smo duboko i ozbiljno zabrinuti", rekao je on.

Komentari Morrisona uslijedili su nakon što je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao televiziji France 2 da je došlo do "laganja, dvoličnosti, velikog kršenja povjerenja i prezira" oko dogovora Aukus.

Rekao je da su francuski ambasadori u SAD-u i Australiji opozvani radi "ponovne procjene situacije", ali da "nije bilo potrebe" opozvati ambasadora u Velikoj Britaniji.

Očekuje se da će sljedećih dana američki predsjednik Joe Biden razgovarati sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

"Želimo objašnjenja", rekao je u nedjelju portparol francuske vlade Gabriel Attal.

U međuvremenu, nova britanska šefica diplomatije Liz Truss branila je sporazum u tekstu za The Sunday Telegraph i rekla da ovo pokazuje spremnost Velike Britanije da bude čvrsta u odbrani svojih interesa.

Pakt znači da će Australija postati tek sedma država svijeta koja upravlja podmornicama na nuklearni pogon. Takođe će vidjeti kako saveznici dijele cyber sposobnosti, umjetnu inteligenciju i druge podmorske tehnologije.

Kina je optužila tri sile uključene u sigurnosni pakt da imaju "mentalitet hladnog rata".

Detalji Aukusa

Novo partnerstvo, pod imenom Aukus, najavljeno je u srijedu (15. septembra) na zajedničkoj virtuelnoj konferenciji za novinare predsjednika SAD-a Joea Bidena, britanskog premijera Borisa Johnsona i njihovog australijskog kolege Scotta Morrisona.

I dok nisu direktno spominjali Kinu, tri lidera su se više puta pozivali na zabrinutost za regionalnu sigurnost.

"Ovo je historijska prilika za tri nacije da sa saveznicima i partnerima istomišljenicima zaštite zajedničke vrijednosti i promovišu sigurnost i prosperitet u indopacifičkoj regiji", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Savez Aukus vjerovatno je najznačajniji sigurnosni dogovor između tri zemlje od Drugog svjetskog rata, kažu analitičari.

Fokusirat će se na vojne sposobnosti, što ga odvaja od saveza za razmjenu obavještajnih podataka koji uključuje i Novi Zeland i Kanadu.

Dok su australijske podmornice velika stavka, Aukus će takođe uključivati razmjenu cyber sposobnosti i drugih podmorskih tehnologija.

"Ovo zaista pokazuje da sve tri zemlje povlače crtu kako bi počele da se suprotstavljaju [kineskim] agresivnim potezima", rekao je Guy Boekenstein iz Azijskog društva u Australiji.

XS
SM
MD
LG