Dostupni linkovi

Organizacija ASTRA: Nadležni u Srbiji umanjuju ozbiljnost situacije sa vijetnamskim radnicima


Barake kod Zrenjanina u kojima su bili smešteni radnici iz Vijetnama (4. novembar 2021)
Barake kod Zrenjanina u kojima su bili smešteni radnici iz Vijetnama (4. novembar 2021)

Nevladina organizacija Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA, ocenila je u petak, 19. novembra, da sve što je do sada učinjeno u vezi sa slučajem vijetnamskih radnika u Zrenjaninu ukazuje na upitnu sposobnost i volju državnih organa da u ovom slučaju postupaju onako kako im zakoni nalažu.

Ova organizacija navodi da se i pored vrlo jasnog zakonodavnog i institucionalnog okvira za reakciju državnih organa, do sada se beleže duboko zabrinjavajuće izjave i postupanja, čiji je cilj da minimiziraju ozbiljnost i kompleksnost situacije.

“Smatramo da sve što je do sada preduzeto i izjavljeno pokazuje elementarno nepoznavanje nacionalnog zakonodavnog okvira, međunarodnih obaveza Srbije, kao i neznanje o fenomenu trgovine ljudima, te apelujemo na državne organe da pravovremeno i profesionalno reaguju u ovom slučaju”, ocenila je ASTRA.

Vijetnamski radnik za RSE: Kada smo došli u Srbiju ništa nije bilo dobro
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Nakon što su mediji snimili teške uslove u kojima žive radnici iz Vijetnama, angažovani na izgradnji fabrike guma kineske kompanije Linglong kod Zrenjanina, 80 kilometara severno od Beograda, radnici su za RSE potvrdili da se sele iz neuslovnog kampa na nove lokacije.

Osim loših uslova u kojima rade, vijetnamski radnici su medijima rekli i da su im po dolasku u Srbiju oduzeti pasoši, te da zbog toga ne mogu da se vrate u svoju domovinu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 18. novembra rekla da je inspekcija rada stalno na terenu i da je u sredu, 17. novembra, naloženo da se radnici izmeste i imaju bolje uslove. Premijerka Srbije u izjavi za B92 nije isključila mogućnost da su, kako se izrazila, napadi na fabriku Linglong organizovani protiv kineskih investicija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislav Momirović je 18. novembra potvrdio da vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu spavaju u neuslovnim prostorijama, ali je dodao da su “jako dobro plaćeni”.

Prema njegovim rečima, inspekcije rada su izlazile na teren i “nisu našle nepravilnosti”. On je naveo i da je Vlada Srbije izrazila želju da pomogne da se vijetnamski radnici vrate u svoju zemlju ali da su svi to odbili i hoće da ostanu.

Organizacija ASTRA u saopštenju podseća nadležne na odredbe člana 388 Krivičnog zakonika Srbije koji se odnosi na trgovinu ljudima, a u kojem se kaže da je za korišćenje teških prilika drugih osoba i zadržavanje ličnih isprava u cilju eksploatacije njegovog rada zaprećena zatvorska kazna od tri do dvanaest godina.

„Istovremeno podsećamo i da je prema definiciji Međunarodne organizacije rada, prinudni rad ’svaki rad ili usluga koju osoba vrši pod pretnjom kazne i za koji se ta osoba nije dobrovoljno ponudila’. Republika Srbija ima uspostavljen strateški, zakonodavni i operativni okvir i mehanizme za borbu protiv svih oblika trgovine ljudima, uključujući tu i radnu eksploataciju, sa jasno određenim nadležnostima i obavezama“, navodi se u saopštenju organizacije ASTRA.

ASTRA podseća da je izmenama Zakona o zaštitniku građana, kao jedna od funkcija ovog nezavisnog tela uveden i nacionalni izvestilac za trgovinu ljudima, sa ciljem da vrši nadzor na postupanjima institucija u ovoj oblasti.

„U tom smislu, apelujemo i na kancelariju Zaštitnika građana da pojača nadzor nad postupanjima državnog okvira i nadležnih tela, bez davanja preuranjenih i ocena o nepostojanju elemenata krivičnog dela trgovine ljudima u ovom slučaju“, navodi se u saopštenju.

ASTRA navodi da je jedina institucija sa mandatom države za utvrđivanja statusa žrtava trgovine ljudima u Srbiji - Centar za zaštitu žrtva trgovine ljudima, te napominje da od njih očekuje hitnu reakciju u skladu sa ulogom i obavezama.

Iz kancelarije Zaštitnika građana je u četvrtak saopšteno da je delegacija Ombudsmana 17. novembra razgovarala sa predstavnicima Policijske uprave (PU) Zrenjanin, kao i sa radnicima i predstavnicima firme koja angažuje radnike iz Vijetnama, te da je zaključeno da svi angažovani strani radnici imaju urednu prijavu i radnu dozvolu.

Takođe, Zaštitnik građana tražio je da se radnicima iz Vijetnama obezbede bolji uslovi smeštaja, a PU je informisala predstavnike ove institucije i da je o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu kako bi utvrdilo da li je došlo do izvršenja nekog od krivičnih dela.

Radnici iz Vijetnama su 17. novembra obustavili rad zbog loših uslova i neisplaćenih zarada. Oni su se solidarisali sa kolegom koji je dobio otkaz nakon što je za medije govorio o lošem položaju zaposlenih na gradilištu Linglonga. Nevladini aktivisti su 17. novembra, posle incidenta sa obezbeđenjem, uspeli da izvedu radnika "uzbunjivača" iz kruga fabrike.

Aktivisti izbavili vijetnamskog radnika iz kineske fabrike u Zrenjaninu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Iz Linglonga su ranije saopštili da vijetnamski radnici nisu zaposleni u njihovoj kompaniji, već da ih je angažovala kompanija 'China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction (TEPC)' koja je izvođač radova.

Iz kompanije TEPC, koja ima ogranak u Beogradu, nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o uslovima pod kojima su vijetnamski radnici angažovani na gradilištu fabrike Linglonga.

XS
SM
MD
LG