Dostupni linkovi

Vijetnamski radnici Linglonga potvrdili da se sele iz kampa


Radnik iz Vijetnama poslao je RSE fotografiju autobusa koji ih čeka za preseljenje
Radnik iz Vijetnama poslao je RSE fotografiju autobusa koji ih čeka za preseljenje

Dvojica vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji fabrike automobilskih guma Linglong u Zrenjaninu potvrdili su 18. novembra za Radio Slobodna Evropa da je organizovana njihova selidba iz kampa u kom su bili smešteni.

“Kinezi traže da se svi isele tokom noći“, naveo je jedan od radnika.

Kineska kompanija Linglong saopštila je prethodno da će vijetnamski radnici koji grade njihovu fabriku "biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima", ali nije navedeno gde će radnici biti premešteni.

Nevladina organizacija "Astra" iz Beograda, koja se bavi trgovinom ljudima, saopštila je na društvenim mrežama da je deo radnika, prema njihovim informacijama, preseljeno na različite lokacije.

Iz Linglonga su ranije saopštili da radnici nisu zaposleni u njihovoj kompaniji.

"Vijetnamski radnici, uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu, angažovani su od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije 'China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction (TEPC)'", naveo je Linglong.

Iz kompanije TEPC, koja ima ogranak u Beogradu, nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o uslovima pod kojima su vijetnamski radnici angažovani na gradilištu fabrike Linglonga.

U saopštenju Linglonga se navodi da iako ta kompanija "ne može pravno da utiče na način tretiranja radnika od strane svojih izvođača radova, to ne znači da kao investitor izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti".

"Već sada sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike radimo na izradi plana smeštanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život. Od izvođača je zahtevano da se radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima", navodi se u saopštenju.

Kompanija Linglong oglasila se saopštenjem nakon što su se radnici iz Vijetnama pobunili zbog loših uslova smeštaja i neisplaćenih zarada.

Prema navodima nevladinih udruženja za zaštitu ljudskih prava, oko 500 vijetnamskih radnika boravilo je u barakama u blizini gradilišta u nehumanim uslovima.

Nevladina udruženja Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA su 15. novembra zatražile reakciju nadležnih u Srbiji zbog položaja radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu.

XS
SM
MD
LG