Dostupni linkovi

Asad žali zbog turskog aviona, sukobi u Siriji ne jenjavaju


Bašar al Asad
Bašar al Asad
Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je da žali “100 posto“ što su sirijske snage oborile turski avion prošlog mjeseca, i da neće dozvoliti da se tenzije između dvije zemlje pretvore u otvoreni sukob. U utorak je istovremeno saopšteno da je jedan general zajedno sa još 84 sirijska vojnika u ponedjeljak prebjegao u Tursku. A grupa za ljudska prava, Human Rights Watch predočila je javnosti dokumenta o široko rasprostranjenoj torturi u Siriji, naročito u vojnim zatvorima.

Bašar al Asad je za turski Džumhurjet (Cumhuriyet) rekao je da bi volio da sirijske snage nijesu oborile turski avion prošlog mjeseca, te da je "sirijska vojska saznala da avion pripada Turskoj tek nakon što je oboren".

Avion je krajem prošlog mjeseca oboren u Mediteranu, a dva pilota koja su bila u njemu nijesu pronađena. Incident je dodatno pojačao tenzije između dvije susjedne zemlje. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan osudio je prošle sedmice sirijsku akciju i opsao susjednu državu, kao “jasnu prijetnju njegovoj zemlji”.

U nedjelju je Turska podigla šest F -16 borbenih aviona kada su se sirijski helikopteri primakli njenoj granici.

„Nećemo dozvoliti da obaranje turskih aviona preraste u otvoreni sukob dvije zemlje", poručio je Asad za Džumhurjet, koji je naveo da je intervjuu sa sirijskim predsjednikom napravljen u nedjeljelju u Damasku.

Na pratećoj fotografiji vidi se Asad pored šefa redakcije ovog medija u Ankari Utkua Džakirozera (Utku Cakirozer).

„Mi želimo da mislimo da je riječ o pilotovoj grešci i ovo ćemo smatrati izolovanim incidentom“, pojasnio je Asad dodajući da je tek nakon obaranja potvrđeno da je riječ o turskom avionu.

Sa druge strane ne smiruju se sukobi unutar zemlje, bilans od ponedjeljka je 78 žrtava širom Sirije, a vode se i žive ali prilično jalove, bar za sada, diplomatske aktivnosti.

U utorak je saopšteno da su jedan general i 84 vojnika sirijske armije u ponedjeljak prebjegli u Tursku, u pojačanom talasu prebjegavanja pripadnika sirijske vojske u susjedne zemlje.

Turski državni mediji prenose da je među prebjeglim vojnicima Sirije i 14 oficira, među kojima je jedan poručnik i sedam kapetana.

Ovo je jedna od najvećih grupa sirijskih vojnika koji su prebjegli u Tursku otkako je počeo ustanak protiv predsjednika režima Bašara al Asada. Kako prenosi Rojters, prebjegli vojnici su uglavnom služili u Homsu. U Turskoj se inače nalazi više od 30.000 izbjeglica iz Sirije.

HRW traži posebne sankcije zbog torture

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch saopštila je da Sirija praktikuje široko rasprostranjenu državnu torturu, fokusirajući se u prezentovanoj dokumentaciji na ono što su nazvali “arhipelag centara za torturu”.
Sukobi u Homsu
Sukobi u Homsu

Zatvorenici se posebno muče i zlostavljaju u vojnim centrima. Među dokaznim materijalom HRW su i svjedočenja ljudi čija su lica zaštićena od kamera.

Vael je bio zatvoren u Homsu:

“Kada smo bili zatvoreni u vojnom zatvoru u Homsu vješali su nas za ruke a tijela su nam visila u zraku. Tako su nas tukli i govorili: Hoćete slobodu? Hoćete demokratiju? Evo vam sloboda, evo vam demokratija!”

„Nekada smo išli na antivladine prosteste plašeći se jedni drugih. Na sve su nas strane nadzirale vladine snage. Ako bi bilo koji vojnik, iz bilo koje službe odbio da izvrši zadato naređenje, kazna bi bila smrt“, priča Keram koji je bio zatvoren u Državnoj obavještajnoj službi.

Mustafino svjedočenje iz zatvora još je strašnije.

“Metalnu šipku sa četri bodlje gurnuli bi nam među noge i tako nam stiskali, lomili, zavijali genitalije. Naprosto smo vrištali od bola tako glasno da smo im govorili sve što žele da čuju protiv sopstvene volje”, kaže on.

Jedan od zatvorenika bio je i 13-togodišnji Hosam.

„Kada su me drugi put doveli na ispitivanje, počeli su da mi postavljaju pitanja i istovremeno koristili elektrošokove. Izgubio sam svijest na 5 minuta. Kada sam došao svijesti bio sam u ćeliji, ali moj stric nije bio pored mene. On je vjerovatno bio na saslušanju. Kada su me treći put odveli na saslušanje, i to je bilo posljednji put, čupali su mi nokte... imali su kliješta ili nešto nalik odvijaču čime su to radili", priča 13-togodišnji Hosam.

Nakon potresnih svjedočenja istraživač HRW Ole Solvang, je zaključio:

“Ono što je apsolutno jasno iz ovog izvještaja je da je tortura široko rasprostranjena i sistematska. Količina informacija koju smo sakupili jasan je indikator državne politike koja, potpuno je jasno, toleriše torturu nad zatvorenicima i koristi je. Sirijske vlasti vode mrežu centara za torturu, mrežu komora za torturu razbacanih širom Sirije. A široko rasprostranjena i sistemska priroda ove mreže jasno ukazuje da se ovdje radi o zločinu protiv čovječnosti “, kaže Solvang i traži hitne sankcije, protiv Asadovog režima.

“Mi pozivamo međunarodnu zajednicu i Savjet bezbjednosti UN da usvoji posebne sankcije, koje će biti usmjerene prema pojedincima koji su umiješani u zlostavljanja i maltretiranja koja smo dokumentovali, ali takođe da se ovo što smo predstvili, a što se događa u Siriji, razmotri pred Međunurodnim krivičnim sudom”, preciziraju u HRW.
XS
SM
MD
LG