Dostupni linkovi

Turska: Sirija oborila avion bez upozorenja


Turski avion F-4, sličan onom koji je oborila Sirija
Turski avion F-4, sličan onom koji je oborila Sirija
Sirija nije izdala upozorenje pre obaranja da je turski borbeni avion prešao u njenu teritoriju, izjavio je u nedelju ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu i oštro osudio Siriju za širenje "dezinformacija" o incidentu.

Članice NATO sastaće se 26. juna jer je Turska zahtevala konsultacije o incidentu, rekla je portparol NATO Oana Lungesku, javljaju svetske agencije.

"Stvorili su atmosferu da se Sirija osećala kao da je u pitanju agresija i oborili su ga. Iz naše perspektive to nije slučaj", rekao je Davutoglu novinarima.

Turska televizija CNN-Turk javlja da su spasilačke ekipe lokalizovale u Sredozemnom moru olupinu aviona. Veruje se da se avion nalazi na dubini od 1.300 metara, navodi ta televizija, bez drugih detalja.

Turski ministar Davutoglu izjavio je u nedelju da avion F-4 oboren u petak nije imao naoružanje, nije slao neprijateljske signale i bio je jasno obeležen da je turski.

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
"Prvo morate poslati upozorenje", naglasio je on. "Ukoliko se upozorenje ne ispoštuje, onda pravite planove, pa šaljete jači signal, primoravate avion da se prizemlji. Nije bilo dovoljno vremena da se uradi sve to za vreme koje je naš avion proveo u sirijskom vazdušnom prostoru", istakao je Davutoglu.

On je takođe podvukao da je Sirija oborila avion dok je on bio u međunarodnom vazdušnom prostoru, kao i da je samo greškom na kratko ušao u sirijsku teritoriju pre incidenta.

Sirija zadržava stav da je avion oboren na njenoj teritoriji "prema zakonima koji određuju kako postupati u takvim situacijama".

Obe strane tragaju za dva nestala pilota.

Ankara je najavila da će odgovor na incident biti odlučan i legitiman kada se ispitaju sve okolnosti.

Sirijski vojni portparol pokazuje na mapi gde se dogodio incident
Sirijski vojni portparol pokazuje na mapi gde se dogodio incident
"Nema zataškavanja. Nema sumnje da će neophodni koraci biti poduzeti", prenela je u subotu izjavu predsednika Turske Abdulaha Gula državna novinska agencija Anadolija.

Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi je u subotu za tursku televiziju A Haber rekao da je u pitanju "nesrećan slučaj", kao i da je Sirija imala "suvereno pravo" da obori "nepoznatu" letelicu koja je u petak narušila njen vazdušni prostor.

Portparol UN-a Martin Nesirki saopštio je da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun pozvao obe strane da diplomatski reše spor. Zvaničnici u Iranu takođe pozivaju Ankaru i Damask na uzdržanost zarad regionalne stabilnosti.

Neidentifikovani avion ušao je u sirijski vazdušni prostor u petak prepodne. Avion je u plamenu pao u more 10 kilometara od obale grada Um Al-Tuyoor.
XS
SM
MD
LG