Dostupni linkovi

Rat u Siriji se razbuktava


Sirija: Žestoke borbe u Damasku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Direktan link

Sirija: Žestoke borbe u Damasku

Mirovni plan Kofija Annana se ne primjenjuje. Sukobi vojske s pobunjenicima se nastavljuju. U srijedu ujutro je bombaški napad izveden na jednu televizijsku stanicu blisku režimu, a vojska se u predgrađima Damaska obračunava s pubunjenicima. Svjetske sile trebale bi se naći u subotu u Genevi u još jednom pokušaju da se zaustavi nasilje u Siriji koje je odnijelo više od 11 tisuća života.

U napadu na režimsku tv stanicu poginulo je sedam zaposlenika, javili su sirijski državni mediji. Ministar informiranja Orman al-Zoubi je kazao da je počinjen maskar, da su ubijeni novinari i drugi radnici uposleni na televiziji koja je u gradu Drousha, 20 kilometara južno od Damaska.

Samo dan ranije Bashar Al Assad je ustvrdio da je zemlja u ratu i dao naređenje vladi da se svim sredstvima obračuna s pubunjenicima.

Redovito dolazi do sukoba u predgrađima Damaska, u blizini kasarni i vojnih baza, ali Assadova Republikanska garda ima kontrolu nad prijestolnicom, uprkos tome što je posljednjih dana u Tursku pobjeglo nekoliko visokih oficira, ali i običnih vojnika.

Ipak, uski krug oko samog Assada je i dalje vrlo snažan i jedinstven.

Napad na televizijsku stanicu u blizini Damaska
Napad na televizijsku stanicu u blizini Damaska
Nova vlada, na čijem je čelu Riad Farib Hijab, odan Assadu i član Baath partije, doživjela je tek manje promjene, jer ključna mjesta vanjskih, unutarnjih poslova te obrane vode isti ljudi.

Sirija zaoštrava odnose s Turskom. Premijer Tajip Erdogan kazao je u utorak da će Ankara odgovoriti na bilo kakvu provokaciju na svojoj granici. Assadova vosjka često na meti ima granično područje uz tursku granicu gdje su izbjeglice.

Porast nasilja u Siriji biti će na dnevnom redu razgovora američke države tajnice Hillary Clinton, koja počinje evropsku turneju tokom koje će posjetiti Finsku, Latviju i Rusiju. U St Petersburgu će se sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

U Genevi će u subotu pet članica Vijeća sigurnosti i sirijski susjedi još jednom pokušati naći rješenje kako bi se prekinulo krvoproliće i stradanje civila.

U srijedu su UN-ovi istražitelji potvrdili da je sirijska vojska počinila brojna kršenja ljudskih prava, uključujući i egzekucije, da su meta napada najčešće civili.

Predstavljajući izvještaj u UN-ovu Vijeću za ljudska prava rečeno je da se još ne može potvrditi da li su režimske snage masakrirale više od 100 civila u Huli, ali, naglašeno je, da snage lojalne Assadu mogu biti odgovorne za smrt mnogih, a među žrtvama je bilo žena i djece.

Sirijski ambasador nakon toga je demonstrativno napustio sjednicu.
XS
SM
MD
LG