Dostupni linkovi

Gul najavljuje mjere protiv Sirije zbog obaranja turskog aviona


Abdullah Gul
Abdullah Gul
Turski predsjednik Abdullah Gul izjavio je da će njegova zemlja poduzeti "neophodne" mjere protiv Sirije, nakon što je Damask objavio da je u petak oborio turski avion.

U međuvremenu je portparol sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdisi izjavio da je obaranje turskog vojnog aviona u sirijskim vodama bio nesrećan slučaj a ne neprijateljski čin prema Turskoj.

Makdisi je za tursku televiziju A Haber rekao da je Sirija imala "suvereno pravo" da obori "nepoznatu" letjelicu koja je u petak narušila njen zračni prostor. On je naveo da Sirija nije znala da je avion turski i da "nema neprijateljstva prema Turskoj".

Makdisi je rekao i da Sirija pomaže Turskoj u pronalaženju pilota.

"Nema zataškavanja. Nema sumnje da će neophodni koraci biti poduzeti", prenijela je u subotu Gulovu izjavu turska državna novinska agencija Anadolija.

On nije precizirao kakve će tačno biti turske mjere protiv Sirije.

Turski predsjednik je rekao da njegova zemlja i dalje utvrđuje pod kojim se tačno okolnostima dogodio incident s avionom, i da li je avion zapravo oboren u turskom zračnom prostoru.

Gul je ranije izjavio da je turski vojni avion koji je oborila sirijska vojska možda narušio zračni prostor te zemlje, ali da je to vjerovatno učinjeno nenamjerno, javio je AFP.

"Borbeni avioni neki put lete iznad ali i preko nacionalne granice, i ako uzmete u obzir njihovu brzinu u letovima iznad mora, to su stvari koje se dešavaju nenamjerno, samo zbog brzine tih aviona", rekao je Gul za Anadoliju.

On je kazao i da je Turska stupila u kontakt sa Sirijom zbog obaranja aviona, mada je Turska u martu povukla svoje diplomate iz ambasade u Damasku, i protjerala sirijske diplomate iz ambasade u Ankari, zbog povećanog nasilja u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu sastao se u subotu s komandantima vojske i šefom obavještajnih službi, kako bi razmotrili daljnje korake povodom incidenta.

Mjesto polijetanja i nestanka aviona, CNN TV
Mjesto polijetanja i nestanka aviona, CNN TV
Sirijska državna televizija u subotu je prenijela potvrdu sirijskih vojnih vlasti da je oboren turski vojni avion, uz obrazloženje da je to učinjeno jer je avion ušao sirijski zračni prostor.

Ratne mornarice obje zemalje sarađuju u potrazi za nestalim pilotima, saopštio je sirijski vojni portparol.

Neidentifikovani avion ušao je u sirijski zračni prostor u petak prijepodne, leteći na vrlo niskoj nadmorskoj visini i velikom brzinom, te ga je protuzračna avionska artiljerija oborila kilometar od zemlje, kazao je portparol.

Avion je u plamenu pao u more 10 kilometara od obale grada Um Al-Tuyoor, rekao je portparol.

Prema navodima turskih vlasti, avion je poletio iz centra Malatya Erhac i sa njim je izgubljena radarska veza iznad mora kod provincije Hatay na granici sa Sirijom.

Američki vojni zvaničnik za CNN je rekao da su SAD spremne pomoći u potrazi, ukoliko to bude zatraženo.

Sirijsko obaranje turskog aviona moglo bi izazvati novu krizu u tursko-sirijskim odnosima, koji su već pogoršani tokom ustanka u Siriji protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.

Turski premijer Redžep Taib Erdogan je u više navrata pozvao Assada da podnese ostavku, a Turska je povukla svoje diplomate iz Damaska.

Više od 30.000 izbjeglica iz Sirije našlo je utočište u Turskoj, koja je ugostila i niz sirijskih opozicionih grupa.
XS
SM
MD
LG