Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afera prisluškivanja, predizborni adut Slovenije


Zastave Hrvatske, Slovenije i EU, ilustrativna fotografija

Slovenski i hrvatski premijeri Marjan Šarec i Andrej Plenković potvrdili su da su se nakratko sastali i razgovarali o najnovijim slovenskim optužbama da je Hrvatska, a ne netko drugi, pred četiri godine prisluškivala slovenskog člana ad-hoc arbitrarnog sudišta za određivanje hrvatsko-slovenske granice i zastupnicu slovenske Vlade pred tim tijelom kako dogovaraju nedopuštene radnje.

Podsjetimo, njih dvoje su, nakon što su snimke objavljene, dali ostavke, Hrvatska je arbitražu proglasila korumpiranom i iz nje odstupila, a arbitraža je ipak dovršena.

Šarec je, komentirajući razgovor s Plenkovićem, kazao da nije istina da Slovenija stvara veliku dramu, nego da se ponaša kao suverena država.

"Mi smo kao suverena država izrazili neslaganje sa takvim hrvatskim postupanjem i očekujemo da Hrvatska implementira donesenu arbitražu", kazao je Šarec.

Šarec je dodao kako je pozvao Hrvatsku da se drži vladavine prava. Naime, Hrvatska ne primjenjuje odluku o arbitraži oko granice sa Slovenijom. On je ranije izrazio žaljenje što Europska komisija nije ništa poduzela povodom slovenskih tvrdnji da ih je Hrvatska pred četiri godine špijunirala.

Plenković je nakon razgovora sa Šarecom kazao kako vjeruje da nema potrebe tumačiti tko je u cijeloj priči poštivao postupak, a tko nije. Pred sam susret on je odbacio tvrdnje da je visokopozicionirani djelatnik medijske kuće Styria Ivan Tolj navodno u njegovo ime kontaktirao sa slovenskim medijima.

Priču iz Slovenije shvatiti u predizbornom kontekstu: Andrej Plenković
Priču iz Slovenije shvatiti u predizbornom kontekstu: Andrej Plenković

"Moju Vladu nema se za što prozivati na bilo koji način. Naša je dobra volja da razgovaramo i rješavamo problem. Bit je da je granica tu, a ove insinuacije da mi imamo neke vrhunaravne moći pa da kontroliramo i utječemo što će pojedini medij u susjednoj zemlji objaviti, to je tako nerealno i pretenciozno da ne znam kako to uopće može biti neki ozbiljan argument", rekao je Plenković.

On je ponovio kako cijelu ovu priču u Sloveniji treba shvatiti u predizbornom kontekstu.

Kada su hrvatski mediji pred četiri godine objavili snimke telefonskih razgovora slovenskog člana ad-hoc arbitražnog tijela za granicu Jerneja Sekolca i zastupnice slovenske Vlade Simone Drenik kako zajedno planiraju sljedeće korake i najavljuju da će u spis protupropisno umetnuti neke dokumente, tada su i hrvatski i slovenski mediji tvrdili da je snimke Hrvatima dostavila jedna zapadna "prijateljska služba".

Bivši visokopozicionirani djelatnik hrvatske obavještajne zajednice, a sada voditelj Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako je cijela slovenska konstrukcija o navodnom hrvatskom prisluškivanju – glupost.

"Jer se slovenska strana poziva na informacije koje su došle iz Bosne i Hercegovine, a koje dokazano dolaze iz dezinformacijskog izvora. A kada imate problem kredibilnosti i vjerodostojnosti izvora, onda nema razloga da ne sumnjate u istinitost i ostalih informacija koje plasiraju. Međutim, problem je što se to sada u Sloveniji koristi u unutarnjopolitičke svrhe. Jedino se nadam da će oni brzo doći k sebi, pa da će stati na loptu i shvatiti da tu u stvari nema ničega", komentira Akrap.

Afera je u Sloveniji krenula nakon pisanja bosanskohercegovačkog portala žurnal.info, istog koji je pisao o navodnom hrvatskom regrutiranju pripadnika selefijskog pokreta u BiH. Vlast i opozicija prozivaju Hrvatsku zbog navodnog prisluškivanja, međutim sve su snažniji zahtjevi da se kazni one koji su odgovorni što je Slovenija pred četiri godine ulovljena u nedopuštenim konzultacijama, u prvom redu Sekolec i Drenikova, kao i njihov tadašnji šef, bivši ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

I stručnjak za sigurnost Đuro Lubura za televiziju N1 tvrdi kako ovo dizanje tenzija u Sloveniji treba shvatiti predizborno, i da Slovenci namjerno skreću fokus prema Hrvatskoj, koju se u dijelu slovenske javnosti percipira kao "njihove tradicionalne neprijatelje". Po njegovom sudu, Slovenci su procijenili da je bolje to, "nego da javnost priča i misli da su taj posao odradile neke ozbiljne međunarodne sile i te podatke dostavile Hrvatskoj, između ostalog i kako bi se discipliniralo Sloveniju."

Sindikat novinara Hrvatske zatražio je da se protiv Ivana Tolja, od čijih se postupaka već ogradila hrvatska Vlada, pokrene kazneni postupak zbog lažnog predstavljanja. Oni podsjećaju da je on već ranije pokušavao politički intervenirati kod nekih hrvatskih medija.

Za izbore izvađena stara situacija: Ranko Ostojić
Za izbore izvađena stara situacija: Ranko Ostojić

Predsjednik parlamentarnog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izvijestio je da je dobio zatraženo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) koje je zatražio povodom slovenskih optužbi da je upravo SOA pred četiri godina prisluškivala slovenske dužnosnike, i da SOA u izvješću odbacuje slovenske optužbe. On je najavio da će Odbor – nakon što se upozna sa sadržajem povjerljivog izvješća – odlučiti ima li potrebe za nekim dodatnim mjerama.

"Ovdje je ukazano na povezanost između njihovog izvještavanja vezano za aferu u BiH sa aktualnom situacijom u Sloveniji. Moj osobni stav je da je SOA dostavila kvalitetne argumente i dokaze o tome na koji način je sve skupa funkcioniralo, i pobila je navode iz medija. Mogu u ovom trenutku kazati da je – kao što je bilo u Bosni i Hercegovini – tako i u situaciji sa Slovenijom i izbora koji se sada tamo događaju u dnevnopolitičke svrhe, iskorištena jedna varijanta i vađenje jedne stare situacije", kazao je Ostojić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG