Dostupni linkovi

Ukinuto rešenje o puštanju Dijane Hrkalović iz kućnog pritvora


Dijana Hrkalović,  bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije
Dijana Hrkalović,  bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije

Apelacioni sud ukinuo je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), puštena iz kućnog pritvora, potvrđeno je za RSE u tom sudu.

Tom odlukom Višeg suda Dijani Hrkalović, koju Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za trgovnu uticajem u dva slučaja, omogućeno je da se brani sa slobode.

Po rešenju Apelacionog suda, Viši sud će ponovo o tome odlučivati.

Kako je rečeno za RSE, to ne znači automatski da će Dijani Hrkalović ponovo biti uvedena mera kućnog pritvora, već da će se o tome Viši sud ponovo izjasniti.

Dijani Hrkalović je 6. juna takozvani kućni pritvor zamenjen zabranom napuštanja boravišta, što je podrazumevalo, između ostalog, i predaju putne isprave.

Upravo je pitanje putne isprave Hrkalovićeve jedno od ključnih zbog kojih je Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda.

"U prvostepenom rešenju nije tačno navedeno o kojoj se putnoj ispravi radi, odnosno na koje ime glasi putna isprava koja se oduzima od okrivljene, s obzirom na činjenicu… da je okrivljena imala istovremeno dva pasoša i dve lične karte sa različitim podacima", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

U Apelacionom sudu za RSE demantuju informacije koje su objavili pojedini mediji da je odluka u slučaju Hrkalović doneta zbog njenog intervjua 18. juna za portal "Objektiv".

Navode da je sud odluku doneo 16. juna, dva dana pre intervjua koji je dala Hrkalović.

Bivša državna sekretarka u MUP-u i njen bivši šef, Nebojša Stefanović, danas ministar odbrane, prethodnih dana su se međusobno optuživali za saradnju sa organizovanim kriminalom.

Hrkalović je 18. juna u intervjuu portalu Objektiv izjavila da je bivši ministar policije Nebojša Stefanović "ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice" i da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka.

Veljko Belivuk i članovi njegove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. u Beogradu.

Terete se za najteža krivična dela, ubistva, otmicu, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja.

Nebojša Stefanović, koji se sada nalazi na mestu ministra odbrane napisao je na Tviteru da će "pomoći državnim organima da rasvetle događaje o kojima se govorilo u javnosti i da se konačno dođe do istine.

Povodom navoda koje su iznosili u javnosti Stefanović i Hrkalović su pozvani na u Sektor unutrašnje kontrole MUP-a.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva se pojašnjava da se nalog Sektoru unutrašnje kontrole policije prvenstveno odnosi na proveru navoda Hrkalović u vezi sa slučajem "Jovanjica".

Hrkalović je intervjuu rekla da su "ministar Nebojša Stefanović i policijski načelnik koji je vodio istragu (Slobodan Milenković) u dogovoru sa stranim službama montirali slučaj Jovanjica".

Tužilaštvo je takođe navelo da će razgovor obaviti i sa Nebojšom Stefanovićem kako bi se proverili ti navodi.

Inspektor Milenković vodio je istragu u slučaju "Jovanjica" kada je u novembru 2019. godine zaplenjeno skoro četiri tone marihuane. Tom prilikom uhapšen je vlasnik poljoprivrednog dobra Predrag Koluvija, a u toku je suđenje.

XS
SM
MD
LG