Dostupni linkovi

Merkel u Beogradu: Geostrateški interes EU prijem država Zapadnog Balkana


Merkel u Beogradu: Zapadni Balkan je geostrateški interes EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Sve članice Evropske unije (EU) moraju imati na umu da imamo geostrateški interes da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU, izjavila je 13. septembra nemačka kancelarka Angela Merkel u Beogradu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u ponedeljak, 13. septembra popodne, na početku puta u zemlje Zapadnog Balkana, u zvaničnu posetu Srbiji.

Ona je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla i da je Srbija napredovala kada je reč o evrointegracijama, ali da joj predstoji još posla na tom putu.

"Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu. Ekonomski uspesi bi trebalo da budu podstrek da se članstvo (u EU) isplati", rekla je Merkel.

Ona je dodala i da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova, kada je reč o Srbiji, pitanje koje će se rešavati "na kraju jednog procesa".

"Neka pitanja će se rešiti na kraju jednog procesa. Svi znaju da nisu neke članice EU priznale Kosovo. Pitanje se mora rešiti. Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa pre nego što se reše neke druge stvari, pa onda čitav proces", rekla je Merkel.

Vučić: Svesni smo da je Kosovo uslov za evrointegracije Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom da zvaničnici u Srbiji znaju da je rešavanje pitanja Kosova uslov za ulazak u EU.

"Neću negirati naša saznanja šta su uslovi za ulazak u EU. Kao što čujete od Prištine da oni imaju svoj Ustav, tako i mi imamo naš Ustav kog se držimo. Mi smo spremni za kompromis, za kompromisno rešenje. Ako je pitanje da li smo svesni da nećemo biti članica EU pre rešavanja pitanja, svesni smo", rekao je Vučić.

On je ponovio i da nije za zamrznuti konflikt kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, već da je otvoren za dijalog i kompromisno rešenje.

"Ali to mora biti kompromis, a ne poražavajuće za Srbiju", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio nemačkoj kancelarki za posvećenost državama Zapadnog Balkana tokom njenog mandata. On je naveo i da, kada je reč o njenom nasleđu u tom regionu, treba istaći da je Nemačka pomogla tokom perioda migracija i tokom pandemije, ali i da se održavao mir.

"To je izuzetno nasleđe", ocenio je Vučić.

Merkel: EU će baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je i da će se EU sigurno baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji.

"Srbija ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će eksploatacija biti u skladu sa ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti tim pitanjem jer je klimatska neutralnost u Evropi zaista važno pitanje", rekla je Merkel.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Merkel je kazala da se Nemačka, "kao i druge države, interesuje za litijum u Srbiji".

"Imamo veliki broj investicija u oblasti auto industrije u Srbiji, svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i za baterijske ćelije", navela je Merkel.

Pitanje eksploatacije rude litijum u zapadnoj Srbiji, za šta je zainteresovana kompanija "Rio Tinto" pokrenula je proteste ekoloških aktivista, koji upozoravaju da bi to moglo značajno da utiče na životnu sredinu.

Nakon pritiska javnosti, predsednik Srbije je najavio u julu da će se o tome građani izjašnjavati na referendumu.

Kako je rečeno nakon sastanka, Vučić i Merkel su dogovorili potpisivanje nekoliko ugovora između vlada dve zemlje, posebno u oblasti obrazovanja i klimatskih promena.

Dvoje državnika su razgovarali i o rezultatima Berlinskog procesa, koji je započet 2014.

Taj proces je inicijativa Evropske unije i njenih članica sa ciljem unapređenja saradnje zemalja regiona Zapadnog Balkana i jačanja njegove evropske perspektive.

Zamišljen kao četvorogodišnja serija sastanaka premijera, ministara, civilnog društva i poslovnih zajednica Zapadnog Balkana u oblastima ekonomske saradnje, održivog rasta, bilateralnih odnosa i regionalnog pomirenja.

Kako je najavljeno, tokom posete Beogradu Merkel će imati i razgovore sa predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Svoj stav su tokom dana izneli i pojedini opozicioni političari. Jedan od njih, lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je na konferenciji za novinare ispred zgrade Predsedništva Srbije, da je Merkel "dovela i održavala Vučića na vlasti".

"Merkel je istorijska ličnost, obeležila je jednu epohu Nemačke i Evrope. Iza nje će ostati mnoge stvari ali će u nasleđe ostati i (mađarski premijer Viktor) Orban, (premijer Slovenije Janez) Janša i Vučić. Najviše Vučić", rekao je Đilas.

Đilas je kritikovao EU i nemačku kancelarku na, kako je rekao, "uništavanje institucija, demokratije, slobode u Srbiji", zbog ustupaka koje je Vučić pravio kada je reč o Kosovu.

Angela Merkel 14. septembra putuje u Tiranu gde će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Ona će zatim imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kosova.

Ovo je, inače, oproštajna poseta Merkel, jer se ona neće kandidovati za novi mandat na predstojećim izborima 26. septembra

Ona je uputila 7. septembra poziv glasačima da podrže vladu na čelu sa konzervativcem Arminom Lašetom (Laschet) na nacionalnim izborima ovog meseca i rekla da je druga opcija vladajuća koalicija levog krila.

Armin Lašet, Berlin (11. jun 2021.)
Armin Lašet, Berlin (11. jun 2021.)

Glavni kandidat za kancelara, prema predizbornim anketama, za sada je vicekancelar i ministar finansija Olaf Scholz, čije socijaldemokrate levog centra (SPD) vode sa 25 posto glasova, podseća AFP.

Savez CDU-CSU zabeležio je neke od najgorih rezultata u predizbornim anketama u poslednjih nekoliko godina, dok se Merkel sprema napustiti politiku nakon 16 godina na vlasti.

Istraživanje za dnevni list Bild pokazalo je da je konzervativni savez ima 20 posto podrške, što je njihov najgori rezultat u posleratnom periodu.

Predvođen Angelom Merkel, blok je osvojio 33 posto na poslednjim izborima 2017. godine.

XS
SM
MD
LG