Dostupni linkovi

Demonstranti u Beogradu zatražili zaštitu od zagađivača


Ekološki protest u Beogradu: Blokada mosta za čistiji vazduh
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Ekološki protest u Beogradu: Blokada mosta za čistiji vazduh

Na protestu, koji je 11. septembra održan u Beogradu, predstavnici ekoloških organizacija zatražili su od vlasti u Srbiji zaštitu od, kako su naveli, zagađivača.

Demonstranti su, nakon skupa i govora ispred Skupštine Srbije, na oko sat vremena blokirali Brankov most, jedan od najvažnijih u Beogradu, i poručili da će uslediti nove blokade, ukoliko se političari ogluše o njihove apele.

Protest je organizovalo nekoliko desetina ekoloških organizacija, zabrinutih za životnu sredinu u Srbiji, kao i politiku zvaničnika po tom pitanju.

Hemičar Nenad Kostić rekao je tokom govora ispred Skupštine Srbije da ne postoji “zeleno” rudarstvo.

„Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a posle sam saznao da su to fotografije tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija ne radi na zaštiti životne sredine nego na reklami“, rekao je Kostić.

Kompanija Rio Tinto započela je istraživanja u zapadnoj Srbiji, gde je otkrivena ruda jadarit, kombinaciju litijuma i bora. Kako je najavljeno, kompanija bi trebalo da započne izgradnju rudnika za preradu te rude, što je izazvalo nezadovoljstvo ekoloških aktivista.

Nakon pritiska javnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je u julu da će po ovom pitanju biti organizovan referendum.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je tokom svog govora da ne razume zašto treba kopati litijum u Srbiji, niti kako se to nekome isplati.

“Nama smeta što bi neko uništio hektare zemljišta kod Loznice, napravio deponije. Stranci dolaze i kupuju zemljište od uplašenih i neinfromisanih ljudi”, rekao je Ristić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ pozvao je okupljene da odaju minutom ćutanja počast za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

„Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – (kinesku kompaniju) Linglong, (kineski) Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji?“, rekao je Jovanović.

Naučna savetnica sa Instituta za hemiju, Dragana Đorđević, rekla je da se jalovišta rudnika zagađuju vekovima.

“Građani Bora udišu koktele toksičnih supstanci, a jalovišta rudnika zagađuju se vekovima, borska reka je zato mrtva reka”, rekla je.

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je okupljenima da je upaljen crveni alarm za Srbiju.

“Da li je profit zamenio Boga? Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru i već, kako smo ovde čuli, i na drugim punktovima u Srbiji“, rekla je Bojković.

Skupu su se obratili i Nebojša Zelenović iz opozicione stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) i bivši gradonačelnik grada Šapca na zapadu Srbije, kao i Radomir Lazović iz političke organizacije “Ne davimo Beograd”.

Sa bine su se tokom događaja mogli čuti i uvredljivi nazivi za Albance sa Kosova, a jedna govornica se pozvala i na reči vođe četničkog pokreta iz Drugog svetskog rada Dragoljuba Draže Mihailovića.

Jedan od govornika je otpevao i molitvu "Pomozi nam višnji Bože".

Troje učesnika na protestu za Radio Slobodna Evropa (RSE) su naveli da su zabrinuti za stanje životne sredine u Srbiji.

"Konkretno sve zajedno (je motiv za protest, prim. aut.): i reke, i šume, i sečenje zelenila po Beogradu, i Rio Tinto, pre svega, i budući planovi da se otvori četrdeset rudnika", kaže Bojana Milivojević iz Beograda.

"U Srbiji će uskoro ostati samo oni koji su prisiljeni da ostanu, govorim u ime svoje generacije, '91 sam godište, mi smo takozvana nesrećna ratna generacija, svi odlaze, odlaze i mlađi od nas, ovde neće imati ko da bori za ove vrednosti i zbog toga nam rade sve što rade", kaže Saša Vojinović iz Zrenjanina.

"Bojim se da je minut do 12 već prošao i da ovo ne bude kasno. Ono što možemo, mi ćemo uraditi, bar mi koji imamo neku svest", kaže Nikola Popović iz Bačke Palanke.

Protest se održava uprkos pandemijskim merama u Srbiji koje predviđaju zabranu okupljanja više od 500 ljudi.

Na protest 11. septembra je pozvalo više od 40 organizacija, a u Beogradu je i vikend pre, u subotu, 4. septembra, održan protest zbog zagađenja vazduha, kada je organizovana šetnja pod sloganima "Za Srbiju bez smoga" i "Gušite nas".

Organizatori su tada podsetili da u Srbiji po proceni Evropske agencije za zaštitu životne sredine od zagađenog vazduha godišnje umre 15.000 ljudi.

Rio Tinto: Radiće se i po zakonima Srbije i EU

Iz kompanije Rio Tinto saopštili su 11. septembra da imaju razumevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine.

"Posvećeni smo poštovanju najviših ekoloških standarda i izgradnji održive budućnosti za zajednice u kojima poslujemo, blisko sarađujući sa svim zainteresovanim stranama. Projekat Jadar koji želimo da realizujemo u Srbiji u ovom pogledu neće biti izuzetak", naveli su iz kompanije.

Ta kompanija je saopštila da se projekt priprema da "ispuni ne samo zakone Srbije", već se, kako se ističe, "od samog početka uskladjuje i sa najvišim i najstrožijim evropskim standardima i regulativama EU".

Zorana Mihajlović: Ekološki protest iskorišćen za predizbornu promociju političara

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, navela je u saopštenju 11. septembra, da je ekološki protest iskorišćen za promociju pojedinaca koji žele da preko ekologije prave političku karijeru.

„O tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila, odlučiće građani na referendumu, ali tek onda kad budu završene sve studije i poznate sve činjenice, a ne na osnovu neistina koje šire oni koji bi preko ekologije da uđu u politiku”, navodi se u saopštenju iz kabineta Zorane Mihajlović.

“Recite ljudima koji su se danas okupili da su zapravo bili na predizbornom ekološkom protestu koji ste organizovali zbog sebe”, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG